Primăria Tulcea continuă anul acesta programul de amenajare a trecerilor de pietoni supraînălţate în special în zonele unde se practică „liniuţe”, pentru a diminua numărul accidentelor rutiere.

„Vor fi implementate oriunde siguranţa în trafic o cere, cu condiţia ca realizarea acestora să fie posibilă din punct de vedere tehnic şi al condiţiilor de trafic”, arată Primăria Tulcea într-o adresă transmisă la solicitarea ziarului „Delta”.

Amenajarea limitatoarelor permanente a început anul trecut în municipiu, iar anul acesta realizarea lor va continua în funcţie de solicitările cetăţenilor. Cert este că pe arterele principale, cum ar fi Păcii, Isaccei şi Babadag, nu se vor amenaja astfel de treceri deoarece se înregistrează un trafic intens.

„Ele vor intra în reparaţii capitale, iar aici se montează limitatoare din cauciuc, deoarece este trafic intens. Limitatorii permanenţi (treceri de pietoni supraînălţate) sunt în zonele unde nu există trafic intens, dar circulă maşini de tonaj cu viteză sau se practică ,,liniuţe” (întreceri între maşini pe drumurile publice)”, spun reprezentanţii Primăriei Tulcea.

Pe lângă sporirea siguranţei în trafic, prin reducerea vitezei şi sporirea atenţiei şoferilor, un alt avantaj al montării acestor treceri îl reprezintă eliminarea situaţiilor în care se acumulează apă în dreptul trecerilor de pietoni atunci când plouă.

De asemenea, se vor adapta trotuarele la cota existentă a carosabilului, lucru care va fi util pentru persoanele cu dizabilităţi şi pentru ceilalţi cetăţeni care folosesc cărucioare (persoane în vârstă cu cărucioare de cumpărături, persoane cu cărucioare cu copii etc.).

Anul trecut, în Tulcea au apărut primele treceri pentru pietoni supraînălţate, la presiunea făcută de societatea civilă, în urma mai multor accidente care au avut loc din cauza vitezei excesive. S-au realizat lucrări de supraînălţare în zona trecerilor de pietoni de pe străzile Viitorului, Orizontului, Livezilor, Cernica, Prislav, Tineretului şi Freziei.

În ceea ce priveşte limitatoarele din cauciuc, administraţia locală a început montarea lor de săptămâna trecută.

Fenomenul trecerilor de pietoni supraînălţate este foarte răspândit în Uniunea Europeană, acolo unde s-au dovedit a fi foarte utile, fiind în curs de implementare şi în mai multe oraşe din România.