Cetăţenii de pe strada Păcii cer Enel-ului refacerea instalaţiei de alimentare cu energie electrică de pe proprietatea personală. După cum se ştie, strada Păcii este cuprinsă într-un proiect de asfaltare integrală ce include şi reabilitarea trotuarelor cu pavele şi borduri. În acelaşi timp cu lucrările demarate de administraţia locală, Enel Distribuţie Dobrogea va începe lucrările de eliminare a stâlpilor şi realizarea de reţele subterane prevăzute în cadrul a două contracte încheiate anul trecut cu Primăria Tulcea.

În perioada următoare vor începe lucrările de asfaltare pe strada Păcii, pe toată lungimea acesteia, de la sensul giratoriu Delta şi până la intersecţia cu strada Viticulturii.

În acest context, primarul Ştefan Ilie le-a trimis locuitorilor de pe strada Păcii o adresă prin care îi îndrumă să transmită Enel-ului, până la 1 iunie, acordul lor pentru  refacerea instalaţiei de alimentare cu energie electrică de pe proprietatea personală. Potrivit edilului, 99% dintre cetăţenii care locuiesc pe strada Păcii şi-au exprimat acordul.

„Joia trecută am fost foarte bucuroşi să constatăm că din cetăţenii de la 100 de case, doar o persoană a spus că se mai gândeşte. Cu aceste persoane voi avea partea a doua a informării publice. Un procent de 99% dintre persoane au spus că aşteptau demult să se scoată stâlpii de pe trotuare. Vreau să le mulţumesc pe această cale cetăţenilor de pe strada Păcii, ei fiind primii din zona de case în care se fac astfel de lucrări. Am făcut un studiu de caz având ca model Braşovul, Oradea şi alte localităţi din ţară care au schimbat stâlpii de electricitate şi din zona de casă. În zona de blocuri este foarte uşor. Îi felicit pe cetăţenii de pe strada Păcii pentru că au înţeles importanţa acestor lucrări care se fac o dată în viaţă, iar toate utilităţile vor fi introduse în subteran. În acest fel vom avea o stradă vizibilă, fără cabluri enorme care atunci când trece o maşină mare, cade o creangă sau este vânt puternic, un cartier întreg rămâne fără curent electric. Cetăţenii trebuie să îşi dea acordul şi să facă cerere la Enel pentru a muta firida de la casă pe gard”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Lucrările pentru refacerea coloanei de alimentare între grupul de măsură (contor) şi tabloul interior de utilizare vor fi suportate de către E-Distribuţie Dobrogea.

Peste 400.000 de euro plătiţi

de Primărie către Enel pentru demontarea stâlpilor de pe Păcii

„Am trimis o adresă către locuitorii de pe strada Păcii, cu acordul Enel, pentru că pe lângă investiţia noastră în valoare de peste 8,2 milioane de euro, completăm cu de-montarea stâlpilor de electricitate de pe strada Păcii, Corneliu Gavrilov şi I.L. Caragiale. Pentru scoaterea stâlpilor de pe strada Păcii, noi am virat către Enel 423.535 euro. Nu doar noi mutăm stâlpii, ci şi cetăţeanul care are firida pe casă trebuie să-şi aducă cablul la poartă, pentru a nu lăsa în loc de stâlpi alţi stâlpi mai mici”, a precizat Ştefan Ilie.

Stâlpii de electricitate de pe strada Păcii vor fi scoşi de pe trotuare, iar cablurile vor fi transferate în reţeaua subterană nou construită.

„Aspectul străzii va deveni mult mai aerisit, modern şi fără păienjenişul de cabluri care atârnă haotic şi conferă un aspect vizual foarte urât. Trotuarele vor deveni mai spaţioase şi vor permite pietonilor, părinţilor cu cărucioare pentru nou născuţi sau persoanelor cu dizabilităţi să se deplaseze mult mai sigur. Stâlpii care blocau trotuarul vor fi înlocuiţi cu simple cutii de racord, montate la limita proprietăţii. Introducerea cablurilor de electricitate în subteran este cea mai sigură formă de protecţie împotriva incendiilor de natură electrică, a întreruperilor cauzate de vânt, chiciură sau alte accidente. Odată cu asfaltarea integrală, avem ocazia de a contribui cu toţii la modernizarea străzii Păcii, prin trecerea la noul sistem de utilizare a utilităţilor prin cablu, care necesită şi refacerea instalaţiei de alimentare cu energie electrică de pe proprietatea personală, din firida de branşament / bloc de măsură şi conto-rizare până la cutia de racord de la limita proprietăţii”, spune primarul Ştefan Ilie în adresa transmisă către cetăţeni.

Primăria Tulcea are două proiecte semnate cu Enel Distribuţie Dobrogea, respectiv contractul nr. 244 din 17.11.2022 pentru strada Păcii, unde se vor scoate stâlpii de pe trotuar în valoare de 423.535 euro şi contractul nr. 235, încheiat în luna decembrie, pentru scoaterea stâlpilor de pe Corneliu Gavrilov şi I.L. Caragiale, în valoare de 383.000 euro.