Eugen Ion, primarul comunei Jurilovca şi preşedintele ACoR Tulcea, nu contestă faptul că sunt zone în administraţia publică unde sunt prea mari cheltuielile salariale, însă atrage atenţia că atât  îngheţarea angajărilor, cât şi a salariilor va afecta negativ activitatea în primării.

„Aş fi de acord cu măsura propusă de Guvern, cu condiţia să existe un echilibru clar şi o evaluarea a fiecărei instituţii în parte, începând de la cea mai mică primărie din ţară şi până la cel mai mare minister. De ani de zile vorbim despre evaluarea performanţei, dar nimeni nu e face. Poate fi doar o soluţie de moment, dar inevitabil îmi pun întrebarea cum o să atingă România jaloanele din PNRR, când presiunea pe primării este uriaşă, pentru că toate ministerele cer situaţii. Ministerul Agriculturii vrea să ştie câte tractoare sunt, de câţi cai putere, nişte absurdităţi pe deoparte, pentru că o instituţie poate deţine date doar până la un punct. Suntem în campania de eliberare a adeverinţelor pentru fermieri, altcineva cere altceva. Cu 21 de oameni în administraţia locală Jurilovca, cu şapte proiecte în derulare, cu cine să rezolvăm toate cerinţele, în condiţiile în care nu se măreşte nici salariul?! Cum să atingem performanţa?!”, ne-a declarat Eugen Ion.

Primarul oraşului Babadag, Georgian Caraman, crede că Guvernul ar trebui să facă reorganizarea instituţiilor statului, începând de la cele mai importante structuri şi până la primăriile de comune.

„Ca de obicei, când este vorba despre tăieri de salarii sau de îngheţat salarii şi bugete, Guvernul aruncă greul pe primării. Ia să vedem câţi secretari de stat sunt, câţi consilieri ai secretarilor de stat, câte agenţii are statul, câte ministere sunt? Nu e o soluţie mai bună comasarea unora dintre ele?! Da, sunt de acord şi eu cu comasarea comunelor şi a oraşelor cu un anumit nu-măr de locuitori, să se mai restrângă un pic activitatea, dar curăţenia trebuie să înceapă de sus în jos, nu invers. Se pune prea multă presiune pe primării, care nu se pot re-strânge, nu au de unde. Un anumit procent din taxele şi impozitele locale se duc la bugetul de stat, după aceea, prin cote defalcate, vin înapoi, dar doar o parte din cât s-a dat”, a subliniat edilul.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.