Primarul comunei Smârdan, Vasile Mărculescu, este acuzat că a lovit şi sechestrat o echipă de comisari de mediu care a efectuat un control la o fermă din localitate, aflată în administrarea edilului, potrivit unei informări transmise de Garda Naţională de Mediu pe pagina de socializare.

Garda Naţională de Mediu relatează faptul că, în data de 12 aprilie 2023, comisarul şef al Comisariatului Judeţean Tulcea, împreună cu un alt comisar, s-au deplasat la societatea Vitagro SRL din localitatea Smârdan pentru a verifica o sesizare potrivit căreia, pe amplasamentul acestei societăţi, sunt arse deşeuri, poluarea fiind resimţită până în zona Municipiului Brăila.

„La faţa locului, reprezentanţii GNM au constatat mai multe nereguli, printre care şi urme recente de arderi de deşeuri. În timp ce erau efectuate verificările, pe amplasament a apărut şi administratorul de facto al societăţii Vitagro SRL, care nu era altul decât primarul localităţii Smârdan… Acesta i-a agresat verbal pe cei doi comisari şi l-a lovit cu pumnul în figură pe comisarul şef, încercând să îi smulgă telefonul cu care acesta a făcut poze în incinta fermei. Ulterior, comisarii GNM au fost sechestraţi pe amplasamentul societăţii, iar primarul localităţii Smârdan a refuzat să îi elibereze şi a continuat să profereze ameninţări şi injurii la adresa lor, inclusiv în prezenţa poliţiştilor de la Poliţia Smârdan, sosiţi la faţa locului printr-un apel la 112″, transmite Garda Naţională de Mediu.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa au demarat o anchetă în cadrul căreia au făcut percheziţii la faţa locului. Procurorii au dispus punerea în mişcare a unei acţiuni penale faţă de autorii acestor fapte, pentru săvârşirea infracţiunilor de ultraj calificat, lipsire de libertate şi mai multe infracţiuni de mediu.

În urma controlului Gărzii de Mediu, la societatea comercială respectivă s-au constatat mai multe nereguli, una dintre acestea fiind faptul că ferma destinată creşterii animalelor (vaci şi oi) funcţiona fără autorizaţie corespunzătoare, fiind executate lucrări şi instalaţii de gospodărire a apelor fără avizele necesare (sistemul hidrotehnic era amplasat ilegal).

„Pe amplasament, erau îngropate diferite deşeuri în amestec, constând în: resturi vegetale, gunoi de grajd, deşeuri menajere, filtre uzate de ulei, deşeuri reciclabile de pet-uri şi folie, în cantităţi semnificative, care erau parţial incendiate. De asemenea, erau depozitate deşeuri auto, metalice şi de plastic, anvelope şi acumulatori auto, aruncate <<la grămadă>>, în apropierea unor saci cu substanţe chimice folosite în agricultură, care prezentau un risc ridicat de explozie”, precizează Garda Naţională de Mediu.

O altă neregulă precizată de comisarii de mediu este că în zona de alimentare a vehiculelor, s-a constatat existenţa unor bazine de depozitare pentru combustibil şi produse petroliere, precum şi butoaie, parţial încărcate cu ulei auto, ambalaje contaminate cu ulei uzat şi filtre de ulei uzat.

„Totodată, a fost depistat un canal de acumulare a apelor uzate (în lungime de 50 m) plin cu dejecţii animaliere şi deşeuri municipale. În proximitatea fermei, a fost constatată o cantitate semnificativă de deşeuri depozitate ilegal pe terenul care aparţine UAT Smârdan”, precizează Garda Naţională de Mediu.

Deputatul USR Tulcea, Eugen Terente, în calitate de  membru în „Comisia de mediu şi echilibru ecologic” a Camerei Deputaţilor a transmis un comunicat de presă ce conţine un punct de vedere legat de acest subiect.

„Solicităm celor de la ISU şi tuturor autorităţilor publice teritoriale pentru protecţia mediului să monitorizeze această bombă ecologică”, se arată în comunicatul semnat de Eugen Terente.