Locuitorii cartierelor Vest şi Dallas sunt exasperaţi de poluarea fonică produsă de unele terase din zona lacului Ciuperca. Aceştia se plâng că nu pot dormi nopţile şi au transmis autorităţilor locale problema pentru a fi luate mă-suri. Una dintre aceste plângeri a ajuns la consilierul local USR Tatiana Haliţ, care a prezentat situaţia în şedinţa de Consiliu Local de joi.

„În legătură cu poluarea sonoră care se întâmplă de ani de zile lângă restaurantul Ciuperca, pentru care eu sesizez Poliţia Locală de când sunt consilier, îmi scriu foarte mulţi cetăţeni din cartierele Vest şi Dallas şi mă întreabă cât o să mai suporte poluarea sonoră. Ultimul răspuns era că Poliţia Locală a amendat de trei ori, dar situaţia este aceeaşi. Se aude muzică ambientală de la Autogară până în vârful cartierului Dallas. Nu mi se pare normal. Muzica ambientală trebuie să fie ascultată de către consumatorul de la terasă”, a declarat Tatiana Haliţ.

Prezent în sală, Cornel Ţopa, şef Serviciu Ordine Publică din cadrul Poliţiei Locale Tulcea, a spus că se fac demersuri pentru a se lua o decizie în privinţa restricţionării programului de funcţionare al terasei.

„Au fost efectuate mai multe activităţi şi întocmite patru procese verbale. Acestea au fost trimise către compartimentul de avizări pentru a se întruni comisia de avizări privind alimentaţia publică în vederea restricţionării programului acelei societăţi. Astăzi am primit ultima confirmare de primire drept pentru care vom trimite către comisia de avizări privind alimentaţia publică cu cele trei confirmări de primire, astfel încât la următoarea şedinţă să se poată aproba sau nu restricţionarea programului de funcţionare”, a precizat Cornel Ţopa.

 Case de pe strada Prislav, inundate

În cadrul şedinţei, Tatiana Haliţ a atras atenţia asupra mai multor probleme din municipiu, printre care inundaţiile caselor de pe strada Prislav, aspectul foişoarelor de pe faleză şi monument, staţii de autobuz, proiectul de bugetare participativă privind sterilizarea câinilor şi pisicilor.

Legat de inundaţiile caselor, directorul Aquaserv Tulcea, Valentin Ifrim, a explicat faptul că aceste probleme apar deoarece reţeaua pluvială de colectare a apelor pluviale nu este separată de reţeaua menajeră.

„A intrat sub presiune reţeaua de canalizare de pe strada Prislav, aşa cum se întâmplă şi în restul oraşului în zona de case. Toată apa pluvială este băgată în căminul de canalizare şi a dat pe afară. De exemplu, colegii de la ISU trăgeau cu pompa din curtea persoanei de la numărul 139 şi puneau capătul furtunului în zona de preluare a apei pluviale de pe stradă şi prelua absolut tot. Nu ştiu cum putem găsi prevederea legislativă astfel încât să înţelegem pentru totdeauna că există reţea pluvială de colectare a apelor pluviale separată de reţeaua menajeră. Prin investiţiile care se fac vor exista la nivelul municipiului aceste reţele distincte”, a spus Valentin Ifrim.

La rândul său, viceprimarul George Şinghi a atras atenţia asupra faptului că cetăţenii care locuiesc la case trebuie să conştientizeze faptul că nu trebuie să redirecţioneze sistemul de colectare a apelor pluviale în canalizare menajeră.

„Primăria are în execuţie un sistem de ape pluviale care este separat de cel de apă-canalizare menajeră, care ar trebui să preia apele în perioadele de ploi. Acest sistem nu este prezent pe toate străzile. Sistemul este prezent în zona centrală şi colectează cea mai mare parte a ploilor care se adună în zonele joase ale municipiului. În momentul în care se asfaltează din ce în ce mai mult şi toată lumea îşi direcţionează apele pluviale către sistemul de canalizare, acesta nu va mai face faţă la un moment dat. Toţi cei care stau la case trebuie să conştientizeze faptul că nu trebuie să redirecţioneze sistemul de colectare a apelor pluviale în canalizare menajeră”, a declarat George Şinghi.

Reabilitarea străzii Mahmudiei ar putea începe într-o lună

Tot consilierul local USR Tatiana Haliţ a mai adresat autorităţilor o întrebare din partea unui locuitor de pe strada Mahmudiei.

„Am o solicitare de la o doamnă care locuieşte pe strada Mahmudiei, care m-a întrebat când se reia reabilitarea”, a spus Tatiana Haliţ.

Legat de acest aspect, George Şinghi a menţionat faptul că reabilitarea străzii ar putea începe într-o lună.

„Licitaţia este în evaluare tehnică, iar dacă este totul în regulă, sperăm ca într-o lună să avem contractul semnat. Este un proces de proiect tehnic şi execuţie”, a explicat George Şinghi.

În luna martie, Primăria Tulcea a reziliat contractul încheiat cu SC SSAB – AG SA, liderul asocierii, care a câştigat contractul de proiectare şi execuţie a lucrărilor de reabilitare a străzilor Eternităţii, Mahmudiei, Babadag şi Isaccei, pe motiv că  nu a fost respectat preţul contractului. Din acest motiv, procedura de licitaţie a fost reluată.