După ruperea de nori care a provocat inundaţii în Tulcea, primarul Ştefan Ilie a explicat într-o postare pe pagina de socializare că lucrurile nu se pot rezolva peste noapte într-un oraş în care nu s-au rezolvat timp de zeci de ani problemele complexe de infrastructură:

„Ploile cu debite de 30-50 litri/mp au creat inundaţii în oraşe mult mai dezvoltate din ţară: Cluj-Napoca, Braşov, Reşiţa, Oradea, Iaşi, Brăila. La Tulcea, am avut şi peste 50l/mp în jumătate de oră. Sistemul nostru de preluare a apelor pluviale, cvasi-inexistent până acum câteva luni, este prevăzut a se extinde pe multe alte străzi din oraş care sunt sau vor intra în lucru. Şi, pentru că unii îşi freacă palmele de bucurie atunci când se anunţă averse şi furtuni şi se fac că nu văd că ploile de mare amploare produc inundaţii în toată lumea, iar alţii aşteptă să vină primăria sau pompierii să le facă curat în spaţiile comerciale după inundaţii, pentru că dezinformarea trebuie combătută şi toată lumea trebuie să afle că sistemul de preluare a apelor pluviale din întreg oraşul este departe de a fi finalizat, pentru că în oraş nu s-au rezolvat timp de zeci de ani probleme complexe de infrastructură şi nu se pot face minuni în 3 ani, pentru că unii vor să îi aducă pe tulceni în situaţia de a nu vedea pădurea de copaci, vă adresez acest mesaj. Vă mulţumesc pentru înţelegere şi continuăm să lucrăm pentru dumneavoastră indiferent de cârcoteala electorală”, a transmis primarul Ştefan Ilie.

Ieri, Primăria Tulcea a transmis şi precizări cu privire la stadiul lucrărilor de infrastructură din municipiu, arătând că cea mai acută problemă este realizarea Sistemului de Preluare Ape Pluviale în zona Neptun-I.L. Caragiale, aflată în lucru, şi pe str. C. Gavrilov, care va intra în lucru după ce va fi posibilă reluarea circulaţiei pe str. Păcii, în luna octombrie. În prezent, 83 străzi, circa 53 km, sunt prinse în programe de reabilitare integrală, fiind obţinute finanţările necesare. Lucrările au început etapizat, astfel încât să nu se blocheze total accesul în anumite zone din oraş.

„În prezent, toată apa acumulată în urma ploilor în Cartier Neptun/23 ajunge în Canalizarea de ape Menajere, care, nefiind prevăzută pentru acest scop, refulează în zona joasă a oraşului, adică în centru. Totuşi, datorită lucrărilor din zona centrală la Sistemul de Preluare Ape Pluviale, apa acumulată în cantităţi foarte mari în urma ploilor abundente se scurge în aproximativ jumătate de oră. Situaţia se va îmbunătăţi odată cu preluarea apelor pluviale printr-un sistem separat de Canalizarea Menajeră, pe toate străzile care în trecut NU au fost prevăzute cu Sistem Preluare Ape Pluviale, aşa cum ar fi fost normal, mai ales într-un oraş aşezat pe coline”, precizează, pe pagina proprie de Facebook, Primăria Tulcea.