Noua centură a municipiului şi drumurile expres Brăila -Tulcea – Constanţa – Tulcea au făcut obiectul unei întâlniri la sediul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), la care a participat viceprimarul municipiului, George Şinghi.
,,Scopul întâlnirii a fost de corelare a proiectelor şi de stabilire a soluţiei de interconectare a centurii cu drumul expres. În urma acestei şedinţe de lucru se va stabili varianta finală a traseului centurii, iar drumurile expres vor intra în prima fază de analiză în comisia tehnică CNAIR. În scurt timp, vom iniţia studiile geotehnice în teren pentru traseul centurii. Este îmbucurător că s-au depăşit anumite etape şi blocaje din trecut şi avem în cele din urmă toate avizele pentru traseul drumurilor. Acest proiect vital pentru dezvoltarea municipiului Tulcea prinde contur şi, împreună cu drumurile expres, va aduce o îmbunătăţire majoră a mobilităţii în oraşul nostru”, ne-a declarat viceprimarul George Şinghi.
În scurt timp se vor iniţia şi studiile geotehnice în teren pentru traseul centurii. În ceea ce priveşte drumul expres Tulcea-Constanţa, trena un aviz al MApN.
„Partea bună este că acest aviz, care constituia o problemă în urmă cu câteva luni, a fost eliberat de Ministerul Apărării. Este vorba despre poligonul de la Cataloi. Reprezentanţii CNAIR au confirmat acest aspect. În acest fel, lucrurile avansează şi la drumul expres. Pentru noua centură a Tulcei, primăria a încheiat un protocol cu CNAIR. Primăria s-a ocupat de achiziţia proiectării şi coordonarea ei. Credem că din acest punct de vedere suntem mai avansaţi decât drumurile expres, deşi începuseră cu peste un an înaintea noastră. Practic, la întâlnirea de lucru am discutat punctul de legătură între proiecte. Putem să avansăm, nu mai există blocaje, fiind găsite soluţii viabile încât cele trei proiecte să fie susţinute în paralel”, a precizat viceprimarul George Şinghi.
Pasul următor va fi exproprierea terenurilor.
„Tot CNAIR va promova hotărârea de Guvern privind exproprierile terenurilor proprietate. Este vorba doar de terenuri agricole. În bună parte, terenurile pe unde vor trece drumurile expres, centura, aparţin ADS, municipalităţii şi Romsilva, pentru că drumul trece prin pădure, prin carieră. Din fericire, nu sunt foarte mulţi proprietari privaţi de terenuri agricole. Nu vorbim de construcţii. Chiar am cerut proiectantului să evite PUZ-urile. În concluzie, avem un proiect de anvergură naţională care va schimba faţa oraşului. Noi, primăria, ca şi coordonatori, vom monitoriza aplicarea pas cu pas”, a menţionat viceprimarul Şinghi.
La întâlnirea de la sediul CNAIR au fost prezenţi şi reprezentanţii firmelor de proiectare – SC EUROCERAD INTERNATIONAL SRL, proiectantul centurii municipiului , dar şi reprezentanţii firmelor proiectante pentru drumurile expres, respectiv Asocierea SEARCH CORPORATION S.R.L. – EGIS ROMANIA S.A. pentru drumul expres Constanţa – Tulcea şi ESPECIALIZADA OBRA CIVIL E INDUSTRIAL S.A. pentru drumul expres Brăila – Tulcea.
Scopul întâlnirii a fost de corelare a proiectelor şi de stabilire a soluţiei de interconectare a centurii cu drumul expres.
În septembrie anul trecut, Primăria Tulcea a semnat contractul de achiziţie publică ,,Servicii de elaborare Studiu de Fezabilitate şi Proiect Tehnic de Execuţie pentru drumuri de legătură cu conexiune la Drumul Expres Constanţa – Tulcea – Brăila, între localităţile Tulcea, Mineri, Cataloi, Agighiol şi Malcoci”.