În cadrul Sesiunii Plenare a Comitetului European al Regiunilor de la Bruxelles, aflată la cea de-a 157-a şedinţă, în perioada 9-11 octombrie 2023, a avut loc dezbaterea pe tema „O Uniune Europeană a sănătăţii pentru Europa şi Regiunile Sale”, beneficiind de intervenţia Stellei Kyriakides, comisar pentru sănătate şi siguranţă alimentară.

Prezent la această dezbatere, primarul municipiului Tulcea, Ilie Ştefan, în cadrul intervenţiei domniei sale din plen, a subliniat faptul că fiecare cetăţean trebuie să se asigure că primeşte asistenţă medicală de calitate.

„Fiecare cetăţean an al Uniunii Europene trebuie să se asigure că primeşte asistenţă şi protecţie medicală de calitate, indiferent de locul unde trăieşte. Acest principiu este vital în oraşele de la graniţa Uniunii Europene. Asta se întâmplă şi în municipiul Tulcea, aflat la graniţa cu Ucraina. Tulcea se bucură de avantajele unei frontiere deschise. Dar acest lucru aduce şi responsabilităţi în privinţa asigurării sănătăţii. O uniune a sănătăţii se asigură că locuitorii din Tulcea au acces la servicii medicale de calitate, chiar şi atunci când se confruntă  cu provocări în contextul războiului la graniţă. Stimată doamnă comisar, este nevoie de creşterea investiţiilor în infrastructura de sănătate, prin alocarea de fonduri de către Comisia Europeană prin alocarea de fonduri sprijinind spitalele, cabinetele medicale umane şi veterinare. Este important să asigurăm resursele necesare pentru atragerea de specialişti în domeniul sănătăţii care să lucreze în zonele de graniţă. Este o măsură crucială, mai ales în contextul agresiunii ruse şi creşterea presiunii la frontiera României”, a subliniat în plenul Comisiei Europene, Ilie Ştefan, primarul municipiului.

Comitetul European al Regiunilor este un organism consultativ care reprezintă autorităţile locale şi regionale şi pe cetăţenii lor în Uniunea Europeană.