De la 1 noiembrie, Primăria Tulcea, prin Direcţia Întreţinere şi Administrare Patrimoniu  (DIAP) Tulcea, va demara acţiunea de împrejmuire a cimitirului Eternitatea Vechi. Potrivit Simonei Donose, consilierul primarului, lucrarea se impunea în regim de urgenţă. Accesul prin spărturile gardului existent sau prin acele porţiuni lipsă au facilitat anumite acţiuni ce nu au legătură cu pioşenia din partea unor vizitatori nedoriţi.

„Sunt foarte multe acţiuni ce trebuie realizate în cimitirul vechi. Acolo nu s-a mai realizat nimic de foarte mulţi ani. Am ajuns să avem mormânt peste mormânt, să avem locuri de veci neîngrijite, pline de bălării. Unii aparţinători au uitat de cei lăsaţi în cimitir şi nu au mai trecut de peste 25 de ani, când au plătit ultima oară redevenţa. Vom inventaria toate suprafeţele concesionate, pentru a le pune la punct sub aspect administrativ. Dar acesta este alt subiect. Prioritatea numărul unu este acest gard împrejmuitor pentru care avem buget şi materiale de construcţie”, ne-a declarat Simona Donose.

Alocarea financiară este de 311.000 lei, însă ar putea să coste mai puţin, mai ales că materialele sunt gratuite şi vin din partea constructorului.

„Suntem în curs cu reparaţia gardului, care se întinde până la Casa Blanca. Am primit două camioane cu materiale gratuit, de la constructor, oferta execuţiei este mică, nu ştiu să vă spun în momentul acesta, dar cert este că va costa mai puţin decât am prevăzut noi din punct de vedere financiar costul împrejmuirii. Totuşi este prematur să ne pronunţăm”, a precizat Simona Donose.

Lucrările vor începe la 1 noiembrie iar gardul are 415 metri liniari. Lucrările se preconizează a fi finalizate, în funcţie de starea vremii, până la sfârşitul anului viitor.

„Ne-am gândit să intrăm în conservare cu cimitirul Eternitatea Vechi. Oricum acolo nu se mai fac înmormântări decât pe amplasamentele concesionate, cu acte în regulă, în sensul că există un contract de concesiune cu documente aduse la zi, inclusiv plăţile. Însă prima noastră grijă, împrejmuirea, a fost rezolvată”, a explicat Simona Donose.

Consolidarea gardului şi amplasarea serviciului de pază pune ordine şi limitează strict accesul în cimitirul vechi.