Reînfiinţarea Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii a lăsat fără bani activitatea de tineret din Tulcea. Noul minister s-a înfiinţat în 25 noiembrie 2021, iar de atunci se tot fac reorganizări.
Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Tulcea nu a avut buget pe partea de tineret în 2022 şi nici în 2023. Cu toate acestea, cele două tabere de la Sulina şi Babadag au funcţionat în această vară. Directorul Direcţiei de Sport Tulcea, Liviu Urlih, atrage atenţia însă că de la anul acest lucru s-ar putea să nu mai fie posibil.
„Noi lucrăm pe trei componente, componenta de sport, componenta de tineret şi componenta de tabere. În urmă cu doi ani de zile guvernul a decis să separe direcţiile judeţene din ţară şi să fie două direcţii, Direcţia Judeţeană de Sport şi Direcţia Judeţeană de Familie, Tineret şi Egalitate de Şanse. Acest lucru s-a întâmplat doar pe hârtie, adică în fapt nu s-a mai realizat. Şi mi s-au luat atribuţiile şi competenţele pe partea de tineret, dar nu s-au mai dat către altă instituţie, pentru că nu s-a mai înfiinţat o direcţie de tineret şi familie, să zicem. Personalul angajat a rămas în continuare în structurile noastre. Deci principala problemă ar fi această instabilitate legislativă. Totuşi noi, şi suntem în ţară vreo cinci direcţii de sport, am considerat că deşi suntem în lista de sport şi ni s-au luat aceste competenţe pe tineret, şi având în administrare patrimoniul, adică taberele de la Babadag şi Sulina, şi tot avem şi personalul angajat, am zis să muncim, că puteam să zicem că nu avem competenţe pe partea de tabere, dar am zis să muncim, deoarece oamenii aceştia trebuie să-şi ia un salariu şi să justifice pentru ce îşi iau salariul. De aceea s-a întâmplat şi proiectul ARC, bineînţeles fără sprijin din partea forului tutelar, pentru că ei zic, domnule, nu putem să sprijinim, fiindcă noi suntem doar direcţia de sport, nu ne mai ocupăm noi de tabere. Ei bine, fără sprijinul lor, am reuşit numai noi ştim cum să pornim tabăra, să obţinem toate avizele şi să angajăm personal. Programul ARC a avut un mare succes, au venit 2000 de copii din toată lumea practic, din Canada, din Statele Unite. Ei bine la sfârşit de an, din veniturile proprii realizate de către tabere, am zis să facem reparaţiile după ce fiecare dintre copii şi-a lăsat urma acolo. Sunt fel de fel de pagube care s-au produs, am înlocuit baterii, de tencuit, de zugrăvit, plus că fost şi o furtună intensă care a provocat pagube, ne-a rupt gardul, acoperişul, ne-a intrat apă în tabără, magazii inundate şi pereţii scorojiţi. N-am cerut niciun ban de la guvern, realizăm din munca noastră, întreţinem taberele. Ei bine, guvernul, prin ordonanţa 90, nu mai permite instituţiilor publice să mai facă nicio cheltuială. Şi atunci stăm şi ne uităm la bani şi la cum se degradează lucrurile, şi nu avem cum să facem nimic cu banii în cont. Şi se aşteaptă ca la sfârşitul anului bineînţeles conturile vor fi debitate şi banii se vor duce la bugetul de stat înapoi. În aceste condiţii, noi nu vom mai putea să repornim taberele şi la anul. Posibil ca anul acesta să fie ultimul an în care au funcţionat taberele din judeţul Tulcea, şi nu din vina noastră, ci din vina celor care ne conduc”, ne-a declarat Liviu Urlih.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.