Micii producători de energie verde din municipiu, inclusiv cetăţenii care au montate pe casă panouri fotovoltaice şi sunt în situaţia de a vinde surplusul de energie, se pot alătura unui program european lansat la Tulcea.
Programul urmăreşte să faciliteze asocierea acestor mici producători de energie din surse verzi, astfel încât să aibă putere de negociere mai mare şi să îşi vândă marfa în condiţii mai avantajoase. Obiectivul final, la nivelul continentului, este stimularea producţiei de energie din surse nepoluante, spune primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie.
Tulcea s-a alăturat proiectului LOOP „Energy Communities – Local Ownership of Power”, un program european care doreşte să sprijine creearea de comunităţi prin care producătorii de energie din surse regenerabile, aflaţi în situaţia de a vinde surplusul de energie, să aibă putere de negociere mai mare şi să îşi vândă marfa în condiţii mai avantajoase.
Primarul Ştefan Ilie spune că prin acest proiect sunt alocate fonduri de la Comisia Europeană pentru învăţarea mai multor zone din Uniunea Europeană să formeze comunităţi energetice prin care să se negocieze preţuri mult mai avantajoase în interesul cetăţenilor atunci când este livrat curentul electric către operatori pentru a fi independenţi şi a produce mai multă energie regenerabilă, astfel scăzând şi cheltuielile.
„Nu este vorba doar despre crearea unei singure comunităţi, ci despre alcătuirea mai multor comunităţi sau de câte vor fi nevoie. În Occident, care după cum ştim a luat-o înaintea noastră, inclusiv cu folosirea resurselor regenerabile, şi de mult au accesat fonduri sau au o legislaţie permisivă care să-i ajute, cetăţenii produc energie electrică. Bineînţeles că toţi ne dorim să producem energie electrică, să fim independenţi, să ne scadă cheltuielile şi să folosim energia regenerabilă. Occidentalii au observat după ani de experienţă în care îşi făceau pentru consumul propriu energia pe care o livrau în sistemul naţional pentru a putea fi gestionată, că ei sunt la mâna distribuitorilor de energie, care le impun preţuri şi rar câteodată statul mai reglementează – plafonează aceste preţuri. Faţă de ceea ce produceau şi ce le oferea societatea de distribuţie a curentului electric, şi-au dat seama că nu este în avantajul lor şi că operatorii dictează practic preţul, deci ceea ce se întâmplă acum în România. Atunci şi-au dat seama că dacă s-ar uni în nişte comunităţi energetice, cantitatea lor de energie pe care ar produce-o ar fi mai mare. Astfel au creat nişte comunităţi care să aibă o cantitate zilnică de producţie destul de mare pe care au început să o listeze pe piaţă. Atunci nu a venit doar utilizatorul, care era de regulă în zona respectivă, au venit mai mulţi să le cumpere curentul, şi şi-au dat seama că pot obţine nişte preţuri mult mai bune pentru curentul electric pe care îl vând şi în condiţii mult mai avantajoase atunci când sunt uniţi şi discută de cantităţi mari de energie electrică produsă. Ba mai mult, au început să schimbe legislaţia în aşa fel încât aceste comunităţi energetice să poată depune proiecte mult mai mari. De ce să depunem individual pentru fiecare casă când suntem, spre exemplu, la marginea unui câmp? Iar dacă toată strada îşi doreşte, putem achiziţiona panourile fotovoltaice sau instalaţiile eoliene sau pompele de căldură, pentru strada Alexandru cel Bun, de exemplu, toţi deodată. Şi atunci vom obţine preţuri mult mai bune la achiziţia panourilor, instalaţiilor decât individual. Şi aşa au început să apară, în Europa, comunităţi energetice. Uniunea Europeană a decis prin Comisie Europeană să aloce fonduri pentru a învăţa şi alte zone din Uniune cum să facă la fel comunităţi energetice pentru a putea produce mai mult şi a avea nişte preţuri bune”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.
Grantul primit prin proiectul Life este de 40.000 euro, acesta putând fi utilizat pentru a face cunoscută posibilitatea de înfiinţare a comunităţilor energetice, atât persoanelor fi-zice cât şi juridice.
„În calitatea mea de membru al Comitetului Regiunilor, am participat la seminarii pe această temă, şi am aplicat cu Municipiul Tulcea atunci când Comisia Europeană a anunţat o primă parte a acestui program, programul Life, prin care se alocă resurse financiare pentru a învăţa cum să ne transformăm în comunităţi energetice şi ce înseamnă de fapt o comunitate energetică. Grantul primit este de aproape 40.000 euro, nu este un grant mare, dar este de ajuns pentru noi, pentru a-l utiliza în a face întâlniri şi a procura materiale prin care să putem explica tulcenilor, atât celor care au deja montate panouri sau produc energie prin orice fel, cât şi celor care vor să producă în viitor, persoane fizice sau juridice, ce înseamnă să te uneşti în comunităţi energetice şi ce înseamnă să poţi obţine nişte preţuri mai bune atât când vinzi curentul cât şi atunci când procuri panourile fotovoltaice sau când depui cereri de finanţare pentru proiecte mai mari. În aceste comunităţi pot fi implicate atât persoanele fizice, de la simplele case, cât şi autorităţile locale partenere, deoarece şi autorităţile locale pot depune proiecte pentru parcuri fotovoltaice şi a acoperi, de exemplu, costul curentului electric. Dar atât timp cât municipiul este singur, va primi de la Enel doar un preţ pe care îl dictează Enel-ul. Dacă noi suntem mult mai mulţi şi producem mult mai mult, atunci putem să avem concurenţă şi să nu-şi dorească doar Enel-ul să ne achiziţioneze curentul electric, ci şi alţii”, a explicat edilul.
Întâlnirile pentru promovarea comunităţilor energetice au loc atât fizic, cât şi online, iar comunităţile energetice existente deja explică doritorilor pas cu pas cum pot ajunge la acest rezultat.
„La aceste întâlniri noi dăm exemple de bună practică, întâlnirile au loc atât în variantă fizică cât şi online, în care intră în direct comunităţi energetice deja cu tradiţie, şi ne explică cum au făcut ei, paşii efectivi. Suntem deja la a doua întâlnire, care a avut loc la Avramide, în care am invitat reprezentanţi din mediul privat, dar şi preşedinţii asociaţiilor de locatari, cei care produc sau vând panouri, şi am intrat în direct cu Green Peace România, care salută proiectul nostru, pentru că în România doar noi şi municipiul Bistriţa suntem implicaţi în acest program. În momentul în care vom creea primele comunităţi din Tulcea, atunci vom trece la pasul următor, în sensul în care vom accesa un al doilea grant prin care să ne autorizăm ca producători de energie şi să putem depune proiecte pe programe mari, pentru a ne dezvolta capacitatea de energie. De ce să nu fim noi producătorii? De ce trebuie să fie doar compania X? Aşa că tulcenii care şi-au pus panouri fotovoltaice şi produc curent pot acum să se înscrie şi să de-vină membri ai unei comunităţi energetice prin care să negociem preţuri mult mai avantajoase în interesul nostru atunci când livrăm curentul electric către operatori”, a precizat Ştefan Ilie.
Subvenţia pentru instalarea de panouri fotovoltaice acasă scade la 10.000 de lei, anul viitor
Subvenţia pe care o vor putea primi cei care vor dori să pună instalaţii fotovoltaice subvenţionate printr-o posibilă viitoare ediţie a programului „Casa Verde Fotovoltaice” în 2024 va scădea la jumătate faţă de cea de acum, la 10.000 de lei pentru fiecare solicitant.
„În anul 2024, finanţarea care se acordă prin Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională este în sumă de 10.000 lei / solicitant”, se arată în ordonanţa publicată de Ministerul de Finanţe.
„În anul 2023, finanţarea care se acordă prin Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională este în sumă de 20.000 lei / solicitant”, mai scrie în nota de fundamentare a OUG.
În ediţia din acest an a programului, 87.000 de persoane au aplicat pentru a primi subvenţia de până la 20.000 de lei, dar programul este încă blocat în urma unei acţiuni în instanţă a unei firme de instalatori, iar AFM, pentru a debloca situaţia, a organizat o nouă sesiune de înscriere pentru firme.