Primarul Ştefan Ilie: „S-a întârziat pentru că ce s-a proiectat nu a putut fi pus în practică”

Epopea reabilitării Grădiniţei cu program prelungit nr. 13 de pe Aleea Trifoiului din municipiu se apropie de final. Un proiect demarat în 2017 pentru implementarea căruia au fost necesare mai multe modificări tehnice, reabilitarea şi extinderea unităţii şcolare este acum finalizată, urmând a fi racordată la electricitate şi gaz. Dacă aceşti paşi nu vor fi sabotaţi de cunoscutele termene, avize şi amânări, primarul Ştefan Ilie spune că vrea ca preşcolarii relocaţi la Grădiniţa nr. 18 să revină la Grădiniţa nr.13 cât mai repede.

La începutul anului 2021, investiţia de la Grădiniţa nr.13 era în pericol de a fi blocată, deoarece pentru a putea realiza construcţia nou propusă, conform proiectului tehnic, în zona de sud-est a obiectivului trebuia realizat un zid de sprijin. Acesta nu se putea construi deoarece la o distanţă foarte mică se aflau garaje, iar riscul de prăbuşire era iminent. Între timp, garajele au fost desfiinţate, Primăria Tulcea a câştigat procesele cu proprietarii, iar lucrările au continuat conform noilor cerinţe tehnice.

Durata de implementare a proiectului a fost de 75 luni, 1 septembrie 2017-31 decembrie 2023, iar părinţii copiilor abia aşteaptă să se mute în unitatea şcolară renovată.

În acest an şcolar, de la Grădiniţa cu program prelungit nr. 13  au fost relocaţi 76 de preşcolari la Grădiniţa cu program prelungit nr. 18,  situată pe strada Aleea Mugurel nr. 4.

Zilele trecute, mai mulţi părinţi ai copiilor relocaţi de la Grădiniţa nr.13 ne-au spus că sunt nemulţumiţi de condiţiile în care copiii îşi desfăşoară activitatea la Grădiniţa nr. 18.

„Problema este că ai noştri copii stau îngrămădiţi, adică dorm, mănâncă, învaţă în aceeaşi clasă. Iau masa de pe hol, duc masa înapoi, pun nişte paturi care sunt asemănătoare cu cele dintr-o creşă, iar doamnele ne roagă să venim să mai luăm din copii pentru că nu au unde să-i culce. Nu sunt nişte condiţii normale de studiu, de stat într-o clasă, ei fac totul şapte în unu acum. Foarte mulţi părinţi nu vor să vorbească, ca să nu se pună rău cu doamna directoare. În Grădiniţa nr. 18 exista o sală de spectacol, de sport, de luat masa, pentru că este grădiniţă cu program prelungit. Acum sunt două grădiniţe într-unul, iar toate activităţile pentru o grupă de copii se desfăşoară într-o sală. Sunt în jur de 21-24 de copii în această situaţie”, ne-a spus un părinte.

Primarul Ştefan Ilie spune că termenul de finalizare al proiectului a suferit întârzieri din cauza problemelor tehnice întâmpinate în timpul lucrărilor de proiectare.

„Se întârzie pentru că nu sunt gata lucrările. Proiectul este unul dintre cele moştenite din vechea administraţie şi a avut foarte multe nereguli de la proiectare. Practic, ce s-a proiectat nu a putut fi pus în practică. Mai mult decât atât, niciodată directoarea Grădiniţei nr.13 sau alţi educatori de la această grădiniţă, când a fost elaborat proiectul de reparaţie, nu au fost consultaţi, cum facem noi acum. De exemplu, noi am primit finanţarea pentru Liceul Brad Segal, iar în toate etapele proiectării lângă noi stă şi directoarea sau alţi profesori care sunt consultaţi. Ei bine, acest lucru nu s-a întâmplat şi la elaborarea proiectului trecut. Când am luat mandatul de primar, proiectul doar ce fusese licitat. În timpul lucrărilor, noi am întâmpinat tot felul de probleme, pentru că nu se puteau realiza nişte lucrări de proiectare şi a trebuit să modificăm prin zeci de dispoziţii. Atunci am început colaborarea cu doamna directoare şi s-a modificat tot timpul proiectul pentru a ajunge la posibilitatea de a fi autorizat. Pe lângă aceste lucruri, proiectul nu prevedea, cum era şi firesc, noul racord la gaz şi la energie electrică sau la alte utilităţi. De-abia acum am făcut separat racordul la gaz şi recepţia respectivă. Noi vom încheia procesul verbal de recepţie a lucrării şi sperăm, curând, copiii să se mute acolo. Însă a fost foarte greu, pentru că am mai construit încă un corp acolo faţă de acea grădiniţă. Grădiniţa aproape s-a dublat ca suprafaţă, am construit un corp într-o zonă în care nu s-au făcut studii geo şi am dat de apă şi a trebuit să facem intervenţii cu betoane pentru a putea realiza clădirea. Deasupra zidului de incintă care trebuia consolidat, în spatele grădiniţei, existau nişte garaje ale unor oameni şi a trebuit să le demolăm pe acele garaje, să ne judecăm cu oamenii de acolo şi să câştigăm ca să putem să consolidăm zidul. Toate acestea au dus ca un proiect care putea fi realizat de la început cu cap, cu consultarea tuturor celor interesaţi să iasă bine, să întârzie. Însă o vom da în folosinţă iar copiii îşi vor relua activităţile. Îmi pare foarte rău că oamenii care cunosc aceste nereguli nu le spun şi dau vin pe autoritate. Eu sunt cadru didactic, am obţinut cele mai multe finanţări pe şcoli. Eu consider că şcoala reprezintă cea mai importantă sursă şi trebuie făcută cum trebuie. N-aveam cum să dau în folosinţă un lucru care nu era bun”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Proiectul a avut o valoare totală de 5.372.875,58 lei din care 2.503.277,69 lei a reprezentat valoarea totală eligibilă, 2.127.786,04 lei valoarea eligibilă nerambursabilă a Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională, 325.425,66 lei fiind alocaţi din bugetul naţional, 50.065,99 lei a reprezentat contribuţia beneficiarului şi valoarea neeligibilă inclusiv TVA a fost de 2.434.777,55 lei.