Primarul Ştefan Ilie atrage atenţia că unii antreprenori închiriază sau vând spaţii ce au o cu totul altă destinaţie faţă de ceea ce îşi doresc cumpărătorii să construiască.

„Ceea ce s-a întâmplat la Ferma Dacilor este o tragedie care s-a mai întâmplat şi la Crevedia sau Colectiv, având la bază un adevăr, acela că unii antreprenori împreună cu autorităţile locale fac nişte mici înţelegeri nelegale. Eu păţesc asta de luni de zile când încerc să le explic antreprenorilor sau proprietarilor că nu pot funcţiona în locuri unde destinaţia este de grajd sau locuinţă, iar ei să facă o activitate economică fără obţinerea tuturor avizelor pentru schimbarea destinaţiei lor. Şi atunci unii antreprenori care au foarte multe construcţii realizate fără autorizaţie de construire păcălesc chiriaşi sau cumpărători şi le închiriază spaţii, respectivii dorind să facă un loc de joacă, cofetărie, pensiune, însă destinaţia acelor spaţii pe care ei le închiriază este cu totul alta comparativ cu ce vor antreprenorii să facă. Şi atunci când antreprenorii vor să dobândească autorizaţia, văd că nu pot fi autorizaţi. Ori când se întâmplă un incendiu sau un lucru grav, de-abia atunci anchetatorii vin şi întreabă, păi care era destinaţia? Destinaţia era grajd sau activitate neeconomică, nu era locuinţă, şi cine este vinovat? Primarul pentru că a permis acest lucru şi i-a lăsat să funcţioneze sau să stea acolo. Ba mai mult, aceşti proprietari vând terenuri care au făcut parte din nişte PUZ-uri pe care ei le-au împărţit în parcele pentru a se construi. Conform reglementărilor, când eu trec un teren în intravilan, legislaţia îmi spune că din 1000m sau 500m dintr-un hectar, atâtea pot fi pentru locuit sau pentru construcţii, şi atâtea trebuie să fie pentru spaţii verzi, locuri de parcare sau locuri de joacă. Şi păcălesc cumpărătorii, spunându-le că sunt construibile, iar acei oameni când ajung la primărie spun că acolo nu pot construi deoarece este spaţiu de joacă, şi pot construi doar spaţiu verde. Iar în situaţiile acestea nici nu mai poţi să schimbi destinaţia, fiindcă a fost schimbată o dată. Şi oamenii vin şi zic că primarul nu vrea să vă dea aşa ceva, nu există aşa ceva”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Această situaţie poate să fie evitată prin solicitarea unui certificat de informare de la primărie în momentul achiziţionării sau închirierii spaţiului respectiv, spune edilul.

„Cetăţenii sau agenţii economici, şi am lansat un apel către ei, înainte de a închiria, cumpăra, de a-şi deschide o activitate, trebuie să vină la primărie şi să ceară un certificat de informare care costă doar 6 lei şi acolo i se spune ce poate face pentru a evita să cumpere sau să închirieze dacă ceea ce este în regulamentul de urbanism nu permite activitatea lor. Pentru că eu vreau să fac un restaurant şi văd că acolo niciodată nu vor putea să mă autorizeze la incendiu, pentru că spaţiul acela a fost construit pentru o destinaţie de cu totul altceva, iar pentru activitatea economică respectivă care presupune să ai bucătărie, aragaz, etc, pompierii spun că uşile trebuie să fie într-un anumit fel, maşina de pompieri să poată ajunge pe orice parte a clădirii, ori neexistând aceste lucruri nu poate să ia avizul pentru incendiu, deci nu poate funcţiona. Iar când se întâmplă un dezastru, primii care sunt căutaţi sunt cei de la primărie”, a menţionat primarul.

Încă de la preluarea mandatului de primar al municipiului Tulcea, Ştefan Ilie a declarat că principala problemă a oraşului este faptul că nu s-a dezvoltat urbanistic armonios. Mai mult, edilul a acuzat un lanţ al corupţiei, care a făcut, de exemplu, ca în locul spaţiilor verzi dintre blocuri să apară alte blocuri.