Un nou senzor de monitorizare a calităţii aerului va fi instalat în curtea Grădiniţei Dumbrava Minunată din municipiu de către Agenţia de Protecţie a Mediului. În total, vor fi şapte senzori distribuiţi în mai multe zone din municipiu pentru măsurarea şi monitorizarea parametrilor privind calitatea aerului pentru spaţiile publice.

„Sunt patru ai primăriei, dar mai sunt încă două zone cu senzori ai celor de la  Agenţia de Mediu, şi încă unul în curs de instalare. Al treilea va fi instalat în curtea grădiniţei Dumbrava Minunată, de pe Libertăţii. Celelalte două, unul este pe Ciuperca şi unul este în zona Dedeman. Acum acoperim cam toate punctele din oraş. Nu am găsit depăşiri ale indicilor, cam tot timpul stăm în parametri buni şi foarte buni”, ne-a declarat viceprimarul George Şinghi.

Zona industrială ar fi cea mai poluată, dar în momentul de faţă aceasta nu este foarte activă şi nu afectează calitatea aerului din oraş.

„Cea mai poluată zonă ar fi probabil cea industrială, dar noi nu avem depăşiri ieşite din grafic. Şi zona industrială nu este foarte activă de ceva vreme, cam toate platformele au fost oprite ori au funcţionat la parametri mai mici în ultima perioadă, astfel încât în ultimii ani s-au pus în acord cu legislaţia în vigoare, norme care s-au şi înăsprit în ultima perioadă”, a explicat George Şinghi.

Primăria îşi doreşte pe viitor să instaleze mai mulţi senzori de monitorizare a calităţii aerului.

„Din moment ce nu au fost depăşiri, nu este o prioritate urgentă, dar am dori pe viitor să mărim numărul punctelor din oraş care sunt monitorizate”, a precizat George Şinghi.

Tulcea, cel mai curat aer din România, în 2021 Compania Airly care se ocupă de monitorizarea calităţii aerului a analizat în anul 2021 regiunile din România cu privire la poluarea aerului. Concluziile au arătat că în regiunile de coastă, respectiv Constanţa şi Tulcea, calitatea aerului a fost declarată cea mai bună din ţară. În medie, concentraţiile de particule în suspensie în cele două judeţe au fost cu 30% mai mici decât în restul României.