Un bărbat din judeţul Constanţa este cercetat de jandarmii tulceni, după ce a huiduit, ieri, în Piaţa Civică, în timpul discursurilor susţinute de autorităţi, cu prilejul ceremonialului organizat de Ziua Unirii Principatelor Române.

Bărbatul a fost identificat de către lucrătorii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ).

„Bărbatul a fost identificat şi se vor lua măsurile legale în termenul prevăzut de lege. Termenul prevăzut de lege este de 6 luni”, a transmis purtătorul de cuvânt al IJJ, Anca Şerban.

Bărbatul din judeţul Constanţa a încheiat în urmă cu mai mulţi ani mai multe contracte cu autoritatea locală, Primăria Tulcea şi Consiliul Judeţean, pentru execuţia unor lucrări, însă contractele au fost reziliate, din cauză că nu îşi îndeplinea obligaţiile.

„Este un individ care a avut şi mai are probabil câteva contracte de proiectare şi de management al proiectelor cu primăria, iar pe unele nu a respectat termenii, nu s-a achitat de obligaţiile contractuale, fapt pentru care primăria a fost pusă în poziţia în care să rezilieze anumite contracte, să acţioneze în instanţă, lucruri naturale atunci când nu se respectă termenii contractului, intervin clauzele contractuale. Nu înţelegem mai departe nemulţumirea şi felul de exprimare al acestei persoane, asta a fost tot. L-am identificat ca fiind asociatul, acţionarul acelei societăţi cu care primăria avea mai multe contracte în derulare”, ne-a declarat viceprimarul George Şinghi.

Viceprimarul a precizat faptul că Primăria Tulcea a pierdut finanţări din cauza nerespectării termenului de predare a lucrărilor de către această societate.

„Au fost mai multe contracte de proiectare care nu au fost predate în termen, contracte pentru care primăria chiar a pierdut unele finanţări din această cauză. Printre altele, este vorba de un proiect pentru Grădiniţa 12, care nu a putut fi implementat şi nu fost predat la timp, este vorba de un proiect pentru Colegiul Tehnic Henri Coandă, care la fel nu a fost predat la timp, dar sunt  mai multe proiecte. Ei aveau mai multe proiecte în primărie şi contracte de consultanţă, dar şi de management al proiectelor, adică pe un anumit obiectiv avea câte trei contracte sau chiar mai multe. De exemplu, pe un anumit obiectiv, pe o anumită şcoală, avea două proiecte, adică printr-un proiect se făcea o eficientizare energetică şi pe alt proiect se făcea o consolidare şi alte anumite lucrări. Au fost depuse ambele proiecte de finanţare, însă doar unul dintre ele a câştigat finanţare. Problema era că un proiect nu putea fi implementat fără celălalt, deoarece avea lucrări complementare. Printr-un proiect se decopertau pereţii, prin alt proiect se puneau firele şi instalaţiile electrice sau sanitare, şi prin primul proiect apoi se refăcea tencuiala, era de fapt un singur proiect făcut asupra unui nou obiectiv, dar împărţit în două, de neînţeles, în aşa manieră încât să nu poată fi unul singur implementat. Însă la finanţare, vorbesc de pe timpul vechiului mandat, proiectele pe care noi le-am găsit erau în curs de proiectare cu această societate. Sunt proiecte care nu au fost implementate deoarece nu au fost gândite probabil de la început corect şi nu au fost proiectate aşa cum trebuie. Există şi proiecte făcute de această societate, tot aşa, cu greu, dar la care măcar am găsit soluţii în faza de proiect tehnic, cu alţi proiectanţi, pe care să le putem implementa. Suntem în situaţia în care avem proiecte începute dinainte de 2020 care sunt într-un stadiu mai puţin avansat decât proiecte pe care le-am început în 2022, în mare parte din cauza acestui proiectant”, a explicat George Şinghi.

Bărbatul este acuzat şi de hărţuire, pe numele său, atât viceprimarul George Şinghi cât şi primarul Ştefan Ilie, făcând plângeri penale.

„Au fost şi plângeri atunci când a fost cazul, dar primăria a avut tot timpul disponibilitatea şi bunăvoinţa de a realiza aceste proiecte, până când, bineînţeles, la un moment dat, nu s-a mai putut, şi atunci s-a recurs la rezilierea contractelor. Presupun că acesta a fost motivul nemulţumirii şi răbufnirii de astăzi. Are mai multe probleme, nu doar cu noi, ci şi cu Consiliul Judeţean. Acolo au avut un contract de dirigenţie la spital pe care şi ei l-au reziliat, este o persoană conflictuală cu toată lumea. Au fost în trecut şi telefoane şi hărţuiri la adresa mea sau a altor colegi din primărie”, a precizat George Şinghi.

Decizia de reziliere a contractelor cu Primăria Tulcea a fost atacată în instanţă de această societate, însă autoritatea locală a avut câştig de cauză.