În 16 comune din judeţul Tulcea au fost zero naşteri anul trecut, arată datele Direcţiei Judeţene de Statistică. Este vorba despre Beidaud, C.A. Rosetti, Ceamurlia de Jos, Ceatalchioi, Cerna, Crişan, Dorobanţu, Frecăţei, Hamcearca, Maliuc, Pardina, Sfântu Gheorghe, Smârdan, Stejaru, Turcoaia, Valea Teilor. De altfel, în 2023, în judeţul Tulcea s-au născut doar 1.290 de copii, dintre care 785 înregistraţi în municipiu.

Mihaela Condrat, directorul Direcţiei de Statistică Tulcea, ne-a declarat că înregistrarea unui nou-născut se face în localitatea unde se naşte, interpretarea puţinelor naşteri din anumite comune nefiind una concludentă.

„Înregistrarea se face în localitatea unde s-a născut copilul, sunt foarte mulţi din comunele respective care s-au născut la Tulcea. Acei copii sunt născuţi la Tulcea, şi deci înregistraţi la Tulcea, dar familia trăieşte în altă localitate a judeţului. Mie nu mi se pare un indicator care să poată fi interpretat pentru comuna respectivă. Copiii trăiesc în comunele respective, doar că nu se mai nasc la ţară. Ei sunt în general născuţi la Tulcea, la Măcin, acolo unde există spitale şi unde sunt locuri speciale pentru aşa ceva”, a explicat Mihaela Condrat.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.