Faleza „Ivan Patzaichin” rămâne în administrarea Consiliului Judeţean în următorii 5-7 ani, aflându-se, după reabilitare, în perioada de monitorizare şi garanţie, iar după trecerea acestui interval de timp, CJ o poate înapoia municipiului Tulcea.

„Preluarea falezei de la Consiliul Judeţean nu este un subiect de care primăria să fie acum preocupată. În primul rând, faleza a fost predată Consiliului Judeţean în proprietate pentru ca acesta să poată obţine finanţare pentru reabilitarea ei. Odată obţinută finanţarea şi realizate lucrările, există cel puţin un termen de 5-7 ani după recepţia lucrărilor în care se va face monitorizare. Exclus ca într-o perioadă de 5-7 ani faleza să poată reveni municipiului Tulcea, deoarece, conform accesibilităţii fondurilor europene, nu este de ajuns să fii proprietarul imobilului doar în timpul reparaţiilor, ci şi în perioada de monitorizare. Abia după ce trece perioada de monitorizare şi garanţia dată, Consiliul Judeţean poate să înapoieze municipiului Tulcea faleza”, ne-a declarat primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie.

În ceea ce priveşte curăţenia falezei, un subiect sensibil mai ales vara, aceasta ar putea fi asigurată de Servicii Publice Tulcea, societate aflată în subordinea Consiliului Local al municipiului. În acest sens, Primăria Tulcea a transmis adrese către Consiliul Judeţean în care a arătat că Servicii Publice SA are licenţă pentru curăţenie în municipiu.

„Până atunci Consiliul Judeţean o întreţine, este singurul posesor şi are obligaţia de a menţine curăţenia, de a păzi lucrările care s-au realizat acolo, de a face mentenanţă. Bineînţeles că noi le oferim sprijinul. La momentul actual, curăţenia de pe faleză o face Consiliul Judeţean prin AZL Sulina. Noi le-am trimis ofertele noastre de la Serviciile Publice, spunându-le că în municipiul Tulcea noi avem licenţă pentru curăţenie. Acum depinde de ei să urgenteze realizarea unui contract cu Serviciile Publice, pentru a face noi curăţenie, deoarece vedem că salubrizarea de pe faleză nu este aşa cum ne-am dori-o sau cum o fac Serviciile Publice în restul municipiului”, a explicat Ştefan Ilie.

Faleza din municipiul Tulcea a fost cedată de Primărie către Consiliul Judeţean în anul 2017 pentru obţinerea de finanţare în scopul reabilitării acestei componente de infrastructură din municipiu. În anul 2019, Consiliul Judeţean a semnat contractul de finanţare pentru modernizarea falezei şi portului Tulcea, bugetul total al investiţiei finanţate din fonduri europene fiind estimat la aproximativ 40 de milioane de euro. Faleza „Ivan Patzaichin” a fost inaugurată în vara anului trecut, după ce a trecut printr-un amplu proces de modernizare.