Locuitorii din Chilia Veche nu au mari speranţe ca anul acesta, chiar dacă este electoral, să se întâmple ceva bun cu drumul care leagă comuna de Tulcea. Localnicii au sperat că războiul de la graniţă să le rezolve problema, dar acest lucru nu s-a întâmplat. O speranţă era ca drumul să treacă la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), însă drumul respectiv nu se încadrează în criteriile unui drum naţional.

În 10 ani, DJ222N, în drumul de 70 de kilometri s-au băgat aproape 10 milioane de euro  pe întreţinere şi reparaţii. În 2022, ca urmare a izbucnirii războiului din Ucraina, au fost alocate fonduri pentru reparaţii de urgenţă în valoare de 5 milioane de euro, bani din Fondul de rezervă al Guvernului.

Potrivit bugetului Consiliului Judeţean Tulcea, anul acesta este prevăzută suma de 500 de mii lei pentru actualizarea documentaţiei tehnico-economice, expertize tehnice, avize, acorduri.

Vasile Dan Dicu de la Asociaţia „Împreună pentru Chilia” spune însă că degeaba se bagă milioane de euro în acest drum dacă nu se respectă restricţiile de tonaj şi de viteză.

„Din acei cinci milioane de euro din fondul de rezervă al guvernului s-a ales praful, nu neapărat din cauza lucrărilor, ei fac lucrările pe baza unui proiect, ci faptul că după aceea nu se respectă tonajul şi restricţiile care sunt impuse. Nu este vina constructorului, drumul ar trebui să fie monitorizat de administratorul drumului. După ce s-au încheiat lucrările, o perioadă a fost bine, dar, după aceea, s-au distrus din cauza traficului greu”, ne-a declarat Dan Dicu.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.