Planurile Primăriei privind reamenajarea zonei în care se află clădirea abandonată de pe faleză, dar şi a complexului de agrement de pe Lacul Ciuperca sunt întârziate de procese aflate încă pe rolul instanţelor.

Potrivit primarului Ştefan Ilie, în locul clădirii abandonate de pe faleză va fi amenajat un spaţiu verde.

Primăria Tulcea este încă în litigiu cu proprietarul clădirii abandonate de pe faleză. Clădirea este construită pe terenul Consiliului Local Tulcea, care a concesionat suprafaţa respectivă în anul 2005, unei persoane fizice, pe o perioadă de 49 de ani. În 2018, în urma unui proces intentat de Primăria Tulcea, Curtea de Apel Constanţa a emis o decizie definitivă prin care proprietarul clădirii este obligat să o demoleze. Numai că asta nu s-a întâmplat încă.

Mai mult, proprietarul a solicitat din nou autorizaţii de construcţie. Acum instanţa a hotărât pe fond anularea acestora.

Primăria aşteaptă sentinţa definitivă pentru a dispune demolarea construcţiei şi transformarea zonei într-un spaţiu verde, atât de solicitat de tulceni.

Primarul Ştefan Ilie: „În locul ei va fi un spaţiu verde”

„În această primăvară ne-am dori să câştigăm definitiv procesul pe care îl avem faţă de clădirea aceea oribilă de pe faleză, pe care pe fond s-a obţinut anularea autorizaţiilor de construire. Garantez tuturor tulcenilor că odată ce vom câştiga definitiv, voi dispune demolarea clădirii. În locul acelei clădiri vom face exact ceea ce mulţi tulceni îşi doresc, adică spaţiu verde. Tulcenii au reclamat lipsa spaţiilor verzi pe faleză. Am câştigat până acum toate procesele, în sensul că ne-am dorit anularea autorizaţiilor de construire, deşi, nu cu mult timp în urmă, Primăria Municipiului s-a făcut că nu vede o hotărâre prin care această clădire trebuia demolată de mult, nu eram eu primar atunci. Eu am reluat acţiunea, pentru că cei care o administrează sau care sunt proprietari şi-au dorit să o reconstruiască din nou. Au solicitat din nou autorizări, au făcut plângeri. Am câştigat faţă de aceste plângeri şi am dovedit că acele autorizaţii au fost emise cu nerespectarea instrumentelor legale. Aşteptăm să devină definitivă şi informăm toţi tulcenii că în locul ei va fi un spaţiu verde”, ne-a declarat Ştefan Ilie.

Am scăpat de tobogan!

În ceea ce priveşte terenul complexului de agrement din apropierea Orăşelului Copiilor aflat în paragină, intrat în posesia municipiului Tulcea în  noiembrie 2020, şi aici se va amenaja, deocamdată, un spaţiu verde. Zilele trecute administraţia locală a desfiinţat toboganul hidos, şi aici planurile fiind de asemenea mari, însă mai este un proces de finalizat.

„Am desfiinţat toboganul. În forma pe care o avea, nu putea fi recondiţionat. Avem proiecte şi studii şi intenţionăm ca pe fonduri europene să construim în locul acelui tobogan pe care l-am demolat o altă zonă de agrement, tot cu tobogan, un aqua magic pentru tulceni. Până va intra în finanţare un astfel de proiect, noi vom crea acolo un spaţiu verde, faţă de mizeria care era înainte. Dar în zona toboganului mai avem un litigiu pe care trebuie să-l finalizăm”, a explicat edilul.

După ce mulţi ani de zile investitorul privat care concesionase complexul de agrement de la primărie nu a investit în reabilitare şi alţi cinci ani de procese, municipalitatea a reuşit în luna septembrie 2020 obţinerea terenului printr-o decizie definitivă a instanţei.

De-a lungul timpului, tulcenii au cerut ca toboganul să fie dărâmat sau reabilitat.