Programul de asfaltare continuă şi săptămâna aceasta în municipiu cu străzile Dumitru Ivanov, Nicolae Bălcescu şi Rahovei. Primarul Ştefan Ilie speră să nu mai existe greşeli în execuţia lucrărilor, cum a fost săptămâna trecută, când iarba a ieşit deasupra asfaltului proaspăt turnat, pe trotuarul de pe strada Gării. Pe scurt, Doreii pricepuţi nu au tratat cum trebuie stratul peste care au pus asfaltul, şi astfel a ieşit vegetaţia la suprafaţă, ruinând lucrarea. Pe bună dreptate, tulcenii au fost revoltaţi, chiar dacă Doreii noştri nu au atins „performanţele” celor din alte oraşe.

De exemplu, anul trecut, la Timişoara, în urma modernizării liniei de tramvai, s-a constatat că tramvaiele nu au loc să treacă de stâlpi, primele teste pe traseu soldându-se cu avarii serioase.

La Piatra Neamţ, mai mulţi stâlpi de iluminat dintr-o zonă rezidenţială au fost montaţi cu ledurile spre cer. De asemenea, luna trecută, la Galaţi, „specialiştii” pe model Dorel au turnat un strat de asfalt şi la rădăcina arborilor. Şi exemple mai sunt.

Revenind la Tulcea, primarul Ştefan Ilie spune că este vina constructorului, iar lucrările neconforme nu sunt plătite.

„Că s-a întâmplat este clar vina constructorului şi a celor care au supravegheat lucrarea. De aceea am dispus imediat cum am sesizat, în aceeaşi zi, refacerea lucrărilor pe cheltuiala constructorului. Cred că vineri au fost finalizate. Bineînţeles că nu vom plăti aceste lucrări până nu vom vedea că ele au fost executate corect. Nu avem cum să evităm şi astfel de prostii. Resursa umană este aproape dispărută, marea majoritate a meseriaşilor sunt plecaţi în afară, şi uite că se întâmplă şi astfel de lucruri, bineînţeles că din proasta execuţie. Acolo nu au tratat cum trebuie stratul peste care au pus asfaltul. Nu au săpat cum trebuie, nu au eliminat orice fel de iarbă, nu au dat cu soluţii pentru a nu creşte iarba, nu au pus destulă piatră şi apoi au turnat asfalt. Ca urmare a ieşit iarba. Noi verificăm, şi, când trebuie, luăm măsuri”, a spus Ştefan Ilie.

În perioada următoare vor continua lucrările de modernizare şi pe străzile Alexandru cel Bun, Forestierului, Păcii, Plugarilor, Militari şi Podgoriilor.

„Acum se asfaltează pe strada Dumitru Ivanov, primul strat, urmează încă două straturi, pentru că este o stradă cu trafic intens şi cu utilaje corespunzătoare traficului intens, de gabarit mare. Tot aici avem de pus strat de uzură şi pe trotuare, mai avem de amenajat parcări, la început cu pietriş, iar apoi le vom asfalta, dar le vom da funcţionale cu pietriş. Plus că spre intersecţia cu drumul industrial vom mai construi încă o parcare, pe un teren care aparţine primăriei. De asemenea vom face spaţiul verde, parcul dintre Vard şi Frigorifer. În acelaşi timp asfaltăm pe Nicolae Bălcescu, pe Rahovei vom începe să asfaltăm şi pe Plugarilor, tronsonul care intră dinspre Viticulturii. Pe Alexandru cel Bun avem de finalizat betonarea trotuarelor, ridicarea la cote de nivel a capacelor şi grătarelor care sunt pe trotuar şi vom pune stratul de uzură atât pe stradă cât şi pe trotuare. Pe strada Forestierului avem de finalizat cu strat de uzură doar intrarea dinspre strada Isaccei şi de pus asfalt pe trotuare. De asemenea, aici vom face, la solicitarea poliţiei, şi trei treceri de pietoni ridicate, în aşa fel încât să evităm riscul accidentelor, pentru că este o stradă nou asfaltată şi este foarte tentantă celor care merg cu viteză. Pe strada Păcii mai avem de adus capacele la cotă între Zimbrului şi strada Mică şi apoi vom turna stratul de uzură pe stradă şi trotuare şi vom înlocui capacele rectangulare. Pe strada Plugarilor vom avea de finalizat trotuare cu trepte din beton şi vom înlocui capacele de la cămine, care erau nişte cămine de trafic pietonal cu trafic rutier. La strada Militari avem de finalizat reparaţiile la branşamentul executat în strada Iuliu Maniu, fiindcă am legat canalizarea. Avem de pus stratul de uzură, atât pe stradă cât şi pe trotuare. La strada Podgoriilor mai avem de pus stratul de uzură pe stradă şi pe trotuare”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Edilul a explicat de ce s-au întârziat lucrările pe strada I.L. Caragiale.

„Pe strada I.L. Caragiale, sperăm ca în această săptămână, cel târziu săptămâna viitoare, să reuşim ca la sistemul de alimentare cu apă şi canalizare să avem probe etanşe. Noi am întârziat aici pentru că de fiecare dată făceam probe de presiune, din cauza fostelor conducte vechi care sunt foarte multe şi a trebuit să anulăm în acelaşi timp în care ne doream ca oamenii să nu sufere de lipsa apei. Făcând probe etanşe pe noile conducte, vedeam că mai sunt nişte refulări, nişte scurgeri, şi a trebuit să găsim fiecare conductă care a fost pusă legal sau nelegal în ultimii 50 de ani de folosire a acestei străzi. Imediat după, probabil de săptămâna viitoare, dacă nu, peste două săptămâni, vom trece la asfaltarea restului străzii care trebuie asfaltat cu strat de rezistenţă şi cu strat de uzură, la fel şi la trotuare. Tot aici am finalizat săptămâna trecută şi scurgerea rigolei de pe strada Merişor, am făcut un zid de sprijin în zona respectivă şi mai trebuie să mai facem un zid de sprijin la intersecţia cu strada Neptun”, a precizat edilul.

Mahmudiei intră în reparaţii

Săptămâna aceasta, Primăria Tulcea va emite autorizaţia pentru reparaţia străzilor Mahmudiei, Eternităţii, Isaccei şi Babadag.

„Tot în această săptămână vom emite autorizaţia de construire pentru reparaţia străzilor Mahmudiei, Eternităţii, Isaccei şi Babadag. Vom începe, aşa cum ne solicită cetăţenii de foarte mult timp, cu strada Mahmudiei, probabil din luna iunie, deşi lucrările trebuiau să înceapă de anul trecut. După cum ştiţi, am anulat contractul cu fostul câştigător, pentru că nu şi-a respectat prevederile contractuale, adică a licitat o sumă, iar apoi când a făcut graficul de execuţie a venit cu o sumă dublă ceea ce însemna o nerespectare a contractului. Atâta timp cât tu ai zis că faci strada cu o sumă de bani şi apoi vii cu o sumă dublă, noi nu mai aveam cum să continuăm relaţia cu constructorul respectiv. Bineînţeles că i-am anulat contractul şi i-am dat un certificat de neconformitate, iar cu acest certificat nu mai poate să păcălească şi pe alţii. Ne-a dat în judecată, am câştigat până acum pe fond toate procesele care ne-au fost intentate de către ei, ceea ce arată că avem dreptate. Nu puteam să începem o lucrare cu sume care nu erau prevăzute pentru aşa ceva. Cu riscul de a fi înjurat de toţi cetăţenii, a trebuit să refacem din nou, să avem din nou licitaţie şi acum emitem autorizaţia de construire şi sperăm ca din mai sau din iunie să înceapă lucrările cu Mahmudiei, apoi cu Eternităţii, lăsând la final Isaccei şi Babadag. Tot pe aceste străzi, Mahmudiei şi Eternităţii, am emis autorizaţia de construire şi la scoaterea stâlpilor de pe trotuare şi îngroparea conductelor electrice în subteran, aşa cum am făcut şi pe Păcii, astfel încât să nu mai avem cabluri care traversează şi care se rup iarna la frig, şi care produc disconfort şi o privelişte urâtă”, a explicat Ştefan Ilie.

După terminarea lucrărilor pe strada Păcii, vor urma lucrări edilitare complexe pe strada Gavrilov Corneliu.

„Nu am început de exemplu strada Corneliu Gavrilov, fiindcă aşteptăm să se termine strada Păcii, pentru a avea o fluiditate în circulaţie. Putem intra şi pe Corneliu Gavrilov, unde avem de pus conducte de ape pluviale. Cei care se roagă acum să plouă şi să se strângă apa, ei ştiu că noi am pus doar pe Păcii, dar pe Corneliu Gavrilov încă nu am pus. Când vom pune conducte pluviale şi pe Corneliu Gavrilov, apa care va rezulta din urma averselor de ploaie va fi mult mai mică. Nu putem preconiza noi că vom rezolva în totalitate sistemul apelor pluviale, pentru că nici cei de la Agenţia Naţională de Meteorologie nu ne mai pot spune că există un standard al ploilor care vin sau care se întâmplă în ultima perioadă. Însă în mod cert, cele mai mari probleme ale sistemului de alimentare cu apă pluvială le rezolvăm prin acest proiect şi când vom începe pe strada Corneliu Gavrilov va fi un disconfort la fel ca pe Păcii. Va dura, pentru că punem alimentare cu apă şi canalizare. Blocurile au apa menajeră la un loc cu apa pluvială, şi de aceea când plouă pocnesc conductele de canalizare. Noi, prin lucrarea pe care o s-o începem acolo, despărţim apele. Pe anumite conducte vor fi apele pluviale, iar pe altele apele menajere”, a precizat primarul.

În prezent se lucrează la construirea sensului giratoriu la intersecţia străzilor Păcii şi Eternităţii.

„Lucrările pentru sensul giratoriu au început de săptămâna trecută, s-au şi pus primele pavele, vom pune acum tot cu piatră cubică de pe unde am scos-o. Este un spaţiu larg unde tot timpul erau accidente sau exista pericolul de a se produce accidente”, a declarat primarul.

Primăria municipiului urmează să construiască un sens giratoriu şi la intersecţia străzii Taberei cu Isaccei. De asemenea, primăria a luat în calcul şi construirea unui sens giratoriu în intersecţia străzii Livezilor cu Isaccei, o  propunere a  şefului Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări (SPCRPCÎ) Tulcea, Tiberiu Nan.