Primăria municipiului Tulcea a finalizat lucrările de reabilitare a Grădiniţei Nr. 13, iar imobilul a fost predat către conducerea şcolii. Astfel, copiii vor putea să-şi reînceapă activitatea în noua clădire la întoarcerea din vacanţa de Paşte.

În acest an şcolar, de la Grădiniţa cu program prelungit nr. 13 au fost relocaţi 76 de preşcolari la Grădiniţa cu program prelungit nr. 18, situată pe strada Aleea Mugurel nr. 4.

„A fost un proiect greu, cu multe îmbunătăţiri aduse în timpul execuţiei, cu situaţii neplanificate, cum ar fi desfiinţarea garajelor pentru consolidarea malului de sprijin, cu multe alte soluţii care au îmbunătăţit spaţiul si fluxurile de funcţionare. Alte şcoli şi grădiniţe sunt în proces de reabilitare şi multe altele pentru care am obţinut finanţare sunt în faze avansate de proiectare şi autorizare. Este un efort pentru toţi cei implicaţi, mai ales pentru copii, educatori şi părinţi afectaţi de relocări temporare, însă rezultatul final ne aduce cu încă un pas spre normalitate”, a transmis viceprimarul George Şinghi.

În cadrul proiectului s-a reabilitat clădirea existentă, iar spaţiul a fost extins cu un nou corp de clădire, ambele spaţii fiind dotate şi echipate. De asemenea, au fost refăcute reţelele exterioare de apă şi canalizare şi reţelele exterioare de alimentare cu energie electrică, lucrări de izolare termică a clădirii, schimbare tâmplărie şi sistem acoperiş. Totodată, grădiniţa a fost branşată la sistemul de alimentare cu gaze naturale şi instalaţie de utilizare gaze naturale. Apa menajeră va fi încălzită cu ajutorul unor captatori solari cu tuburi vidate care au fost montaţi în cadrul proiectului. De asemenea, au fost montate instalaţii de detecţie şi semnalizare la incendiu cu realizarea unor căi suplimentare de evacuare în caz de incendiu. Copiii vor putea să se recreeze într-un loc de joacă nou amenajat.

Primarul Ştefan Ilie a explicat de ce termenul de finalizare al proiectului a suferit întârzieri.

„Am fost întrebat de foarte multe ori, când sunt gata lucrările la Grădiniţa Nr. 13 şi de ce întârzie recepţia lor. Chiar şi acum câteva zile. Am răspuns de fiecare dată şi chiar dacă unele răspunsuri nu au plăcut, acum, când copiii se pot muta în noile clădiri construite sau modernizate, şi de fiecare dată când voi avea ocazia, voi readuce aminte că pentru a avea construcţii sigure a trebuit să consolidăm malurile din jur, pentru a consolida malurile a trebuit să demolăm garajele de deasupra lor, am refăcut expertize şi am modificat soluţii tehnice conform normelor în vigoare, am alcătuit echipe de lucru care au dat dovadă de mult curaj şi care au reuşit”, a precizat primarul Ştefan Ilie pe pagina sa de facebook.

Proiectul a fost demarat în 2017 pentru implementarea căruia au fost necesare mai multe modificări tehnice. La începutul anului 2021, investiţia de la Grădiniţa nr. 13 era în pericol de a fi blocată, deoarece pentru a putea realiza construcţia nou propusă, conform proiectului tehnic, în zona de sud-est a obiectivului trebuia realizat un zid de sprijin. Acesta nu se putea construi deoarece la o distanţă foarte mică se aflau garaje, iar riscul de prăbuşire era iminent. Între timp, garajele au fost desfiinţate, Primăria Tulcea a câştigat procesele cu proprietarii, iar lucrările au continuat conform noilor cerinţe tehnice.

Proiectul a avut o valoare totală de 5.372.875,58 lei din care 2.503.277,69 lei a reprezentat valoarea totală eligibilă, 2.127.786,04 lei valoarea eligibilă nerambursabilă a Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională, 325.425,66 lei fiind alocaţi din bugetul naţional, 50.065,99 lei a reprezentat contribuţia beneficiarului şi valoarea neeligibilă inclusiv TVA a fost de 2.434.777,55 lei.