Vineri s-au deschis porţile primului complex în aer liber dedicat sporturilor extreme construit la Tulcea, denumit Gravity Park. Primăria municipiului Tulcea a pregătit un eveniment special în primele trei zile de la deschidere, cu demonstrații, tricks and trips, sound system, graffiti, precum și alte surprize.
Programul continuă și mâine, unde începând cu ora 12.00 tulcenii vor putea lua lecţii gratuite de role, iar de la ora 16.00 multiplul campion național de rollerblading Cosmin Dumitru va face o nouă demonstraţie.
De asemenea, Gravity Park-ul va fi animat cu muzică de sound system şi DJ şi decorat cu graffiti, începând cu orele amiezii până seara târziu.
”În primul rând, am primit un feedback pozitiv de la tinerii care au apreciat primii construirea și deschiderea acestui Gravity Park atât ieri, cât și astăzi. Și mâine avem evenimente acolo. Atât ieri, cât și astăzi am simțit pe pielea mea cum tinerii apreciază că am reușit să realizăm acest parc pentru aceste tipuri de sporturi care sunt foarte bine apreciate în rândul lor, dar și în rândul celor care nu practică aceste sporturi de skating, de pump track sau cățărare. De asemenea, sunt și tineri care sunt doar entuziaști și le place să se uite, să stea pe o băncuță și să urmărească abilitățile sportivilor. Deci este un feedback foarte bun. Ne-am organizat foarte bine și vreau să-i felicit pe colegii din echipă, pe Bogdan Moldoveanu, care s-au ocupat și au făcut un program extraordinar. Au adus din București sau din alte locuri ale țării adevărați profesioniști în aceste sporturi, cei care au făcut performanță și pe care toți împătimiții de skateboard, de pump track, de role și de cățărat îi cunosc. Au fost primiți cu multă dragoste. Foartă multă lume a fost alături de ei și au aplaudat minute în șir toate exercițiile și performanțele pe care le-au făcut la Gravity”, ne-a declarat primarul municipiului Tulcea, Ștefan Ilie.
Gravity Park-ul a fost realizat în mod deosebit pentru tinerii iubitori de astfel de sporturi extreme care își doreau, dar nu aveau unde să le practice.
”Noi am făcut acest parc printr-o colaborare strânsă cu tinerii din Tulcea. Aceștia nu aveau alt loc unde să practice aceste sporturi decât prin Piața Civică și de multe ori erau certați sau chiar amendați de către polițiști deoarece stricau sau foloseau plăcile din acea zonă care nu erau pentru așa ceva. Ne-au solicitat lucrul acesta încă dinainte de a fi eu primar la Tulcea, că municipiul are nevoie de un asemenea parc. Atunci când am făcut proiectul tehnic i-am chemat pe reprezentanții lor la masă de mai multe ori și au propus proiectantului diferite lucruri care să fie incluse în acest parc. Și acum parcul poate fi îmbunătățit și vom face acest lucru. Profesioniștii care au venit la Tulcea ne-au spus că anumite lucruri nu vor rezista în timp și că vor trebui să fie înlocuite cu unele dintr-un material mai dur. De asemenea, ne-au spus că ar merge făcută o pantă pentru biciclete, o pistă pentru role în anumite locuri”, ne-a mai spus primarul municipiului Tulcea.
Pe viitor se dorește construirea unor zone mai mici pentru practicare skateboarding-ului și în cartierele din municipiu.
”Am indentificat și în alte locuri din oraș, din cartiere, zone mai mici care vor fi amenajate pentru skateboard, pe modelul unor orașe ca Sibiu și Cluj. Gravity Park-ul este unul mare care cuprinde foarte multe lucruri, iar cele din cartier vor fi pentru antrenamente. De asemenea, am primit un feedback pozitiv și de la părinții tinerilor, dar și de la persoanele în vârstă pentru că au văzut că există o nouă zonă în care se pot relaxa. Toate acestea asociate și cu Parcul Rozariu. Și Parcul Trandafirilor este privit cu foarte multă admirație de către locuitori. Ca o intenție de viitor ne-am dori ca Lacul Ciuperca și parcul de acolo să se extindă”, a precizat Ștefan Ilie.
În mediul online sunt tulceni care se arată îngrijorați de faptul că Gravity Park-ul va fi vandalizat în timp și cer autorităților locale o atentă supraveghere a locului.
”Sunt și camere de supraveghere și avem și paznici, dar întotdeauna vor fi oameni care vor încerca să-l strice. Cei care sunt mai pesimiști trebuie să înțeleagă că orice lucru pe care îl faci într-un oraș, comună, sat, dar mai ales într-un municipiu este supus și riscului de a fi vandalizat, erodat, de a fi stricat chiar și fără voie, dar rolul administrației este de a remedia aceste lucruri. Astăzi are loc și un atelier de pictură graffiti acolo, unde toți împătimiții, care câteodată pun graffiti și pe statui sau în alte locuri unde nu ar trebui, au fost invitați pentru aș etala talentele pe pereții de la Gravity Park. Dacă îi implicăm și le creăm apartenența că acele spații le aparțin stricăciunile vor fi tot mai rare în timp. Oameni care greșesc, fură, vandalizează vor exista întotdeauna, scopul autorităților locale este să micșoreze numărul acestora, să diminueze efectele negative prin diferite campanii de includere a celor care fac astfel de lucruri prin proiecte de conștientizare, de semnalare la școli din timpul grădiniței. Autoritățile locale pentru acest lucru cheltuiesc banii publici, pentru a repara în continuu și este firesc să se întâmple lucrul acesta. De exemplu, timp de trei nopți după o ploicică care a fost zilele trecute, colegii mei de la Servicii Publice au spălat în timpul nopții tot orașul. Scopul nostru este să remediem cât mai repede și să arătăm cetățenilor că greșesc. Cei care spun că se va strica Gravity Park-ul au dreptate, se va strica, dar cât voi fi eu aici nu voi lăsa să rămână așa și probabil și alții care vor veni după mine vor face același lucru”, a explicat primarul municipiului.
Amplasat pe malul lacului Ciuperca, Gravity Park are aproximativ 6.000 de metri pătraţi şi pune la dispoziţie tinerilor spaţii speciale pentru escaladă, pump track, zone pentru skate, dar şi zone de odihnă.
Pentru acest proiect, Primăria Tulcea le-a cerut arhitecţilor să ţină cont de cerinţele tinerilor tulceni, practicanţi ai sporturilor urbane: pump track pentru biciclete, skate park, scenă, perete pentru graffiti, jocuri interactive, zonă de relaxare.
Zona de skate este destinată pentru o activitate sportivă şi recreativă în aer liber, atât pentru adulţi, cât şi pentru copii de toate vârstele. Aceasta este amenajată cu rampe speciale şi un flat bar pentru skateboarding, role, şi biciclete. Zidul de sprijin adiacent spaţiului pentru skating va fi destinat desfăşurării activităţilor artistice creative (grafitti, pictură, etc).
Zona de pump track reprezintă un traseu pentru bicicletă cu un circuit dintr-o suprafaţă ondulată, special formată cu colţuri cambrate, cu denivelări şi viraje înclinate, cu caracteristici special concepute.
Zona de odihnă este amplasată în sudul amplasamentului, în apropierea accesului secundar şi a fost dotată cu hamace verticale din ratan, bean bags şi iluminată cu ajutorul ghirlandelor cu becuri. Fotoliile exterioare tip bean-bag sunt amplasate în zona aferentă spaţiului de odihnă şi loisir, şi au tapiţerie din strat PVC impermeabil, rezistent la uzură, şi umplutură din polistiren. Hamacele exterioare din ratan sunt montate cu prinderi me-talice de arborii existenţi, acolo unde rezistenţa mecanică a acestora permite.
Zona de joacă este dotată cu diverse echipamente recreative şi pentru practicarea sportului în aer liber. Echipamentele folosite în zona de joacă sunt: Gibbonswing L, Spider Cage M, Pyramid climber, Tic Tac Cube M, Wallholla 7m Basic, perete de escaladă.
Spaţiul de joacă pentru copii este amplasat pe o platformă de beton armat, cu strat de uzură din tartan de 4 cm, o membrană cauciucată moale, aplicată prin turnare. Tartanul va proteja utilizatorii împotriva eventualelor accidentări.