Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Tulcea nu a încheiat până în acest moment contracte cu furnizori de servicii medicale de îngrijiri la domiciliu.
Potrivit legislaţiei în vigoare, un asigurat poate beneficia, pe parcursul a 11 luni, de maxim 90 de zile de îngrijiri, în episoade de îngrijire de maximum 30 de zile pentru situaţiile justificate medical. Îngrijirile medicale se referă la administrarea de medicamente intramuscular sau intravenos, îngrijirea escarelor, monitorizarea funcţiilor vitale, TA (tensiune arterială), puls, respiraţie, kinetoterapie, etc.
Anul trecut a fost depusă la CAS Tulcea o cerere de contractare a serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu, care însă nu a fost admisă întrucât nu îndeplinea condiţiile de contractare.
Potrivit dr. Constantin Ciureanu, la nivelul judeţului Tulcea avem doar doi medici şi 15 asistenţi medicali calificaţi care pot oferi îngrijiri la domiciliu.
„Din câte ştiu eu, la ora actuală noi nu avem pe această speţă oameni instruiţi, confirmaţi şi calificaţi în astfel de îngrijiri paleative decât vreo doi medici şi vreo 15 asistenţi medicali. Aceştia lucrează pe alte specialităţi în cadrul Spitalului Judeţean. Sigur că Spitalul Judeţean, ca entitate de sine stătătoare şi cu drepturi depline, ar putea să aloce un anumit compartiment folosind aceste persoane, aceşti specialişti cu studii aprofundate în ceea ce priveşte asigurarea de nevoi legate de îngrijirile paleative specializate de nivel III. Eu ştiu că există o disponibilitate deosebită din partea managerului de spital, care îşi doreşte acest lucru şi are oameni pregătiţi în acest sens, dar probabil, în prezent, datorită faptului că spitalul se extinde încă nu poate funcţiona acest compartiment”, ne-a spus dr. Ciureanu.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.