Candidaţii la alegerile locale din Tulcea pentru funcţia de primar şi preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea au cotizat cu mai bine de jumătate de milion de lei în campania electorală. Cel puţin astfel arată o situaţie intermediară furnizată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Un candidat a contribuit la campania partidului din care provine cu nu mai puţin  de 300.000 lei.

Datele prelucrate de ziarul Delta fac referire la aproape toată campania electorale, mai precis din 10.05 până pe 05.06, iar sumele calculate reprezintă acele fonduri care au fost deja declarate de competitorii electorali: partidele au avut obligaţia ca, zilnic, să trimită către AEP toate sumele depuse de candidaţi. Aceşti bani li se returnează competitorilor de la bugetul de stat, dacă partidele respectă toate reglementările impuse de AEP. Organizaţiile politice au cheltuit bani şi în perioada de pre-campanie, dar acele sume au fost din „buzunarele” proprii ale candidaţilor.

Cea mai mare contribuţie: 300.000 lei de la preşedintele Horia Teodorescu

Conform datelor centralizate de ziarul Delta, în baza informaţiilor AEP, cea mai mare contribuţie, din campania electorală, i-a aparţinut lui Horia Teodorescu. Candidatul PSD la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Tulcea, de altfel şi câştigătorul cursei electorale, a livrat în contul de campanie 300.000 lei pe 14 mai. El a declarat că această sumă provine din veniturile proprii. Pe locul doi este fostul candidat la funcţia de primar al municipiului Tulcea, Dragoş Simion (Partidul Social Democrat), cu o sumă totală de 150.000 lei, ce a fost livrată în trei tranşe, două dintre ele fiind din veniturile sale proprii, respectiv 50.000 lei şi 40.000 lei. El a declarat că cealaltă tranşă de 60.000 lei provine din împrumuturi contractate de la persoane fizice sau la instituţii de credit.

Podiumul este închis de Sorin Zaharcu, candidatul Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, care a cotizat la campanie cu o sumă totală de 90.000 lei, bani care provin din veniturile proprii.

Pe locul patru în clasament s-a situat câştigătorul cursei electorale la funcţia de primar al municipiului Tulcea, preşedintele PNL Ştefan Ilie. Acesta a contribuit cu o sumă care nu este de neglijat, mai precis cu 75.000 lei în 3 tranşe. Două tranşe au fost în valoare de 35.000 lei fiecare, ambele fiind depuse pe 20 mai, în timp ce ultima a fost depusă 8 zile mai târziu, iar valoarea a fost de 5.000 lei.

În clasament urmează deputatul George Şişcu (Partidul Naţional Liberal), candidat la preşedinţia CJ,  cu o sumă de 70.000 lei depusă în două tranşe. Prima tranşă în valoare de 50.000 lei a fost depusă pe 12 mai, iar cea de-a doua 16 zile mai târziu.

Următorul în clasament se află Octavian Motoc (Alianţa Dreapta Unită: ADU, formată din USR, PMP şi Forţa Dreptei), candidat la funcţia de primar al municipiului,  care a contribuit cu o sumă totală de 42.500 lei în patru tranşe, din venituri proprii şi donaţii. Acesta este singurul candidat la funcţia de edil al municipiului care a primit două donaţii, una în valoare de 10.000 lei, pe 14 mai, iar cealaltă în valoare de 5.000 lei, pe 23 mai. De asemenea, acesta a cotizat şi cu sume care provin din veniturile proprii în valoare de 27.500 lei.

Marcel Ivanov, candidatul la funcţia de preşedinte al CJ din partea partidului REPER, a cotizat în mai multe tranşe de-a lungul campaniei electorale, mai precis de şase ori. Astfel, suma depusă de acesta provine din veniturile proprii şi însumează 13.150 lei.

Codaşii clasamentului, din punct de vedere al contribuţiilor în campania electorală, sunt Eugen Terente, candidatul ADU la funcţia de preşedinte al CJ, care a contribuit cu 5.000 lei din venituri proprii pe data de 5 iunie, Aurel Nane, candidatul la preşedinţia CJ din partea SOS România, care a cotizat cu 3.000 lei pe data de 17 mai din venituri proprii şi Lucian Furdui, candidatul la funcţia de primar al municipiului din partea AUR, care a contribuit în campania electorală cu doar 2.000 de lei pe 26 mai, tot din venituri proprii.

Cu cât cotizează un primar din judeţ

În cazul oraşelor din judeţ, suma depusă de candidaţii la funcţia de primar este cuprinsă între 3.000 lei şi 23.100 lei. La Babadag, Cătălin Saragea (PSD) a avut o contribuţie de 23.100 lei din veniturile proprii pe 14 mai, în timp ce Georgian Caraman (PNL), de altfel câştigătorul cursei electorale, a contribuit cu 10.000 lei din veniturile proprii, o zi mai târziu faţă de contracandidatul său.

La Isaccea câştigătorul primăriei, Ştefan Neculai (AUR) a cotizat doar cu 3.000 lei, în timp ce Radu-Daniel Chiţu (PSD) şi Silviu-Daniel Popa (PNL) au contribuit fiecare cu câte 10.000 lei, iar Stelian Mihail (Forţa Dreptei) a cotizat doar cu 5.000 lei. Toţi candidaţii au contribuit cu sume care provin din veniturile proprii.

Pentru Primăria Măcin sumele au pornit de la 3.000 de lei până la 15.000 lei. Câştigătorul primăriei este Mihai Duţu (PSD) care a contribuit cu suma de 5.000 lei. Cea mai mare sumă depusă a fost de către primarul în funcţie Gheorghe Văcaru (PNL) în valoare de 15.000 lei.  Cea mai mică sumă a fost depusă de Tudorel Bîlea (ADU), în valoare de 3.000 de lei. Şi sumele depuse de către aceştia au fost din venituri proprii.

La Sulina, primăria a fost câştigată de Maria Bălan din partea PSD, care a cotizat cu 6.000 lei. Primarul în funcţie al oraşului până în octombrie, Dan Nicolcenco (Partidul Forţa Dreptei) a cotizat cu 3.000 de lei, în timp ce Paresa Carpov (PNL) a contribuit cu suma de 5.000 lei. Toate sumele menţionate au fost din veniturile proprii ale candidaţilor la Primăria Sulina.

În cazul candidaţilor la o funcţie de consilier judeţean, sumele au pornit de la 1.500 lei şi au ajuns la 50.000 de lei. Probabil vă întrebaţi cine a cotizat atât de mult pentru o funcţie de consilier judeţean. Este vorba Gabriel Herea (ADU). Suma de 50.000 de lei provine dintr-un împrumut, potrivit AEP. În această campanie foarte mulţi candidaţi pentru funcţia de consilier judeţean au depus suma de 10.000 lei, aşa cum este cazul lui Victor Tarhon (ADU), Marius Tudorie (AUR) şi Ştefan Paul Ivanov (PSD). De asemenea, au fost depuse şi sume de 20.000 de lei pentru această funcţie de către candidaţii din partea PSD Daniel Naciadis şi Cristina Maria Visterineanu, din propriile lor venituri.

În cazul unui consilier local într-o comună din judeţ, cea mai frecventă sumă care apare în dreptul unui candidat este 3.300 lei. La oraşe şi municipii, contribuţia a variat între 1.000 lei şi 75.000 lei. Suma de 75.000 lei provine din veniturile proprii ale viceprimarului municipiului Tulcea,  George Şinghi (PNL).

Partidele şi cheltuielile pe online la Tulcea

La Tulcea, cei mai mulţi bani au fost cheltuiţi pentru producţia şi difuzarea materialelor de propagandă electorală online. Astfel, PSD a contribuit cu 371.227 lei, iar PNL a cotizat cu 360.460 lei. Celelalte partide nu au pus mare accent pe producţia şi difuzarea materialelor de propagandă online. De exemplu, ADU şi AUR au contribuit cu sume care nu depăşesc 20.000 lei, potrivit informaţiilor centralizate de pe AEP.

Sume mult mai mici au fost atribuite pentru cheltuielile pentru tipărituri: broşuri, pliante şi alte materiale de acest fel.

Cheltuielile făcute de organizaţiile politice PNL şi PSD, de altfel cele care au cheltuit cei mai mulţi bani în broşuri şi pliante, se ridică la puţin peste 265.000 lei. Liberalii au cheltuit puţin peste 165.000 de lei pentru broşuri, pliante şi alte materiale de acest fel, în timp ce social democraţii au contribuit cu circa 108.000 lei. USR-ul a cheltuit 10.210 lei pe broşuri şi pliante, în timp ce ADU peste 17.000 lei, iar AUR  8.550 lei şi REPER doar 2.760 lei.

Partidul Social Democrat a investit o sumă semnificativă pe spoturi TV, în valoare de 119.000 lei, iar PNL a plătit aproximativ 70.000 lei pentru efectuarea cercetărilor sociologice.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.