Muzeul de Artă din municipiu a găzduit, vinerea trecută, vernisajul expoziţiei familiei Pal intitulat „3 dialoguri cu natura”. În cadrul expoziţiei au fost prezentate lucrări de pictură, tapiserie şi grafică semnate Adrian Pal, Irina Pal şi Adrian Pal Jr.

Printre cei aflaţi la eveniment s-au numărat Doru Luchian – preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România-filiala Tulcea, P.S. Visarion Episcopul Tulcii, Andreea Matache – arhitectul şef al municipiului, profesorul Ion Dore, dar şi Nicolae Bibu – city managerul oraşului.

„Astăzi avem parte de un eveniment absolut deosebit, avem parte de trei expoziţii personale într-una singură pentru că trei artişti, legaţi şi familial, reuşesc să coaguleze demersurile lor din ultimii ani, care se structurează în jurul peisajului urban şi natural al Dobrogei de Nord. Este evident o structurare, o separare a discursurilor pe nişte teme diferite. Dacă ne referim la universul deltaic, observăm o legătură în unele dintre pânzele lui Adrian Pal şi tapiseria de mare ţinută a Irinei Pal. Asistăm la contextualizarea în forme plastice absolut deosebite ale unui teluric aspiraţional în cazul Irinei Pal, vedem aceste apendice care nu sunt nişte membre, sunt nişte instrumente de navigare pe vertical. Toată această viaţă a deltei, toată această zonă de confluenţă organică are în viziunea Irinei Pal o valoare spirituală. În cazul lui Adrian Pal observăm şi stăruinţa sa în surprinderea peisajului urban tulcean. Are un talent deosebit de a crea senzaţia de monumentalitate pe suprafeţe mici, clădirile au viaţa lor exact cam cum se spunea despre oalele, ulcelele în cazul lui Gheorghe Petraşcu despre care un critic spunea în bienala de la Veneţia că ulcelele dau senzaţia că vorbesc noaptea între ele. În acelaşi fel aş putea să spun că clădirile, casele lui Adrian Pal vorbesc între ele. Adrian Pal Jr. ne poartă într-o multitudine de zone interioare şi exterioare, asistăm la expostazieri personale a reflexiei. Din punct de vedere plastic, este posesorul unei palete foarte diversificate de la concizia specifică artei bizantine, concizia spiritualizată să zicem a picturii, desenului de tip bizantin, la modelurile fine din prima perioadă a renaşterii şi toate acestea îmbinate aparent contradictoriu, dar expresiv, cu minuţia specifică miniaturiştilor flamanzi”, a spus preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România – filiala Tulcea, Doru Luchian.

Arhitectul şef al municipiul, Andreea Matache, a remarcat faptul că evenimentele culturale de calitate sunt mai greu de găsit, uneori, în Tulcea.

Printre cei care s-au adresat publicului prezent s-a aflat şi scriitorul Nicolae C. Ariton, care a punctat că la Muzeul de Artă s-a vernisat prima expoziţie genetică de artă.

În intervenţia sa, profesorul Ion Dore a spus despre Adrian Pal că este un maestru al artei.

Expoziţia „3 dialoguri cu natura” va putea fi vizitată până pe data de 29 iulie, de marţi până duminică, între orele 9:00 şi 17:00.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.