Canicula este tot mai greu de suportat, iar vara nu a ajuns nici la jumătate. În timp ce unii se adăpostesc la răcoarea aparatului de aer condiţionat, alţii lucrează în condiţii grele, la temperaturi de peste 35 de grade Celsius.

Temperaturile ridicate îi obligă pe angajatori să ia măsuri pentru muncitorii care lucrează afară, în caniculă. Pe şantier, de exemplu, trebuie redus programul de lucru, iar oamenii nu au voie să muncească la prânz, atunci când arde soarele. Aceşti muncitori se luptă peste opt ore din zi cu temperaturile de foc. Din cauza caniculei, unele oraşe din ţară au decis ca lucrările din şantiere să fie deschise şi noaptea.

Primarul municipiului, Ştefan Ilie, spune că antreprenorii împreună cu diriginţii de şantier vor stabili programul de lucru al muncitorilor în contextul temperaturilor crescute de afară.

„Am discutat cu antreprenorii şi ei vor decide acest lucru alături de diriginţii de şantier şi bineînţeles ţinând cont de recomandările pe care Inspectoratul Teritorial de Muncă le va da. Nu cred că va fi aleasă soluţia de a lucra noaptea, pentru că nu este o rezolvare care să aducă beneficii sau eficienţă muncii şi confort locuitorilor. Vorbim de lucrări de construcţii care fac zgomot, iar noi nu putem să punem cetăţenii de lângă o şcoală sau de lângă un drum să accepte zgomotul utilajelor, că ne dorim noi să lucrăm noaptea. Acest aspect ţine de tipul de construcţie. Nu pe fiecare şantier este pretabil de a se lucra şi noaptea. Dacă este în afara oraşului sau dacă şantierul impune lucrări de interior care să nu deranjeze oamenii din împrejurimi, bineînţeles că se poate lucra şi noaptea. Cel mai sigur, în situaţia în care canicula va continua, muncitorii vor face pauze şi vor prelungi programul de lucru până spre seară”, ne-a declarat Ştefan Ilie.

În prezent sunt mai multe şantiere deschise în municipiu. Se lucrează intens pe străzile Libertăţii, Antenei, Mahmudiei, Trandafirilor, etc. De asemenea, în proces de reabilitare sunt şi mai multe şcoli din municipiu precum Liceul Teoretic „Grigore Moisil” şi Grădiniţa „Dumbrava Minunată”. Totodată mai multe blocuri de pe străzile Babadag, Victoriei şi Gării sunt în plin proces de modernizare.