Primăria Tulcea vrea să obţină bani europeni pentru împădurirea a şapte zone din municipiu. În acest sens, consilierii locali au aprobat, joia trecută, un proiect de hotărâre denumit „Crearea de Păduri Urbane în Municipiul Tulcea”, în vederea participării la apelul de proiecte.
Ar fi vorba despre împădurirea peste 600.000 de mp în zona cuprinsă între lacul Zaghen şi Baltag, costul total al investiţiei fiind de aproape 6 milioane de euro. Mai precis zonele care vor fi împădurite sunt Zaghen, Satul Pescăresc, Izvor Bogza, Dealuri Sud-Cimitir, Vest-Remat, Gara de Mărfuri şi Baltag. Potrivit proiectului toate terenurile vor fi irigate.
Primarul Ştefan Ilie a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în acest demers, în special preşedintelui Asociaţiei Graffcity, Simion Tănase, cel care a explicat consilierilor cum s-a născut ideea acestui proiect.
„Vin în faţa dumneavoastră ca reprezentant al societăţii civile. Acest proiect s-a născut la iniţiativa noastră, a societăţii civile prin Asociaţia Graffcity pe care o reprezint astăzi aici. Nu este numai conceptul nostru, al asociaţiei, pentru acest proiect am colaborat în primul rând cu Primăria Tulcea, fiindcă am avut nevoie să identificăm terenurile eligibile pentru această măsură prin PNRR. Totodată, pe partea de expertiză am colaborat cu Institutul de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării, am colaborat cu cei de la Regia Naţională a Pădurilor, inclusiv cu Ministerul Mediului, şi am avut un sprijin extrem de mare din partea lor. Ei au prelungit termenul la solicitarea noastră, ca să depunem în timp util proiectul. Necesitatea pădurilor urbane cred că o cunoaştem cu toţii. Cel mai important rezultat pe care noi îl aşteptăm prin această implementare este îmbunătăţirea calităţii aerului în oraşul Tulcea şi totodată un alt rezultat va fi îmbunătăţirea sănătăţii populaţiei municipiului. Noi am gândit acest proiect de păduri urbane ca o perdea forestieră în jurul oraşului. Am mers cu pădurile urbane în toate punctele cardinale ale municipiului, mai puţin în Nord, unde avem fluviul Dunărea şi o biodiversitate crescută. Sunt şapte zone pe care le-am găsit eligibile şi însumează în total 61 de ha de pădure urbană. Prin PNRR se pun la dispoziţie 31 de milioane de euro la nivel naţional. În momentul de faţă sunt doar 11 proiecte depuse la nivel naţional, noi dacă am depune am fi al 12-lea proiect, iar resursele sunt foarte generoase, având în vedere că se alocă 9,5 euro pe metru pătrat. Comparativ cu mediul privat, unde se oferă până la 24.000 euro pe ha, când se vorbeşte de UAT-uri se merge până la 95.000 euro pe ha”, a declarat Simion Tănase.
Primarul Ştefan Ilie a explicat că şi zona Viticulturii-Valberto, încă neintabulată, ar putea fi împădurită printr-un parteneriat cu Direcţia Silvică.
„Îmi pare rău că nu am putut introduce acum şi o altă zonă pe care încă n-o avem intabulată, dar asta nu înseamnă că nu putem să facem un proiect separat, chiar şi prin parteneriat cu Direcţia Silvică. Este vorba despre zona Viticulturii Valberto, acolo unde a fost şi groapa de moloz pe care am închis-o şi în apropiere sunt nişte râpi, nişte terenuri degradate, unde s-au tot aruncat şi se aruncă, de-a lungul timpului, deşeuri, unde putem să o împădurim. Este chiar în interiorul oraşului şi am salva foarte mult din zona respectivă şi am crea un spaţiu verde acolo”, a precizat Ştefan Ilie.
Potrivit raportului care însoţeşte hotărârea, terenurile propuse pentru înfiinţarea pădurilor urbane sunt în prezent neutilizate, cu vegetaţie spontană pe suprafaţa acestora. În total vor fi plantaţi 1.919.378 de puieţi din următoarele specii: salcie albă, plop alb, plop negru, plop tremurător, gorun, anin negru, lemn câinesc, măceş, porumbar, sânger, salcâm, sălcioară şi saleie albă.
Plantaţia se va înfiinţa în toamna anului 2024, iar începând cu primăvara anului 2025 se vor executa lucrări de mobilizare a solului pe toată suprafaţa împădurită, urmate de lucrări de completare a culturilor în toamnă, după controlul anual al regenerărilor. În anul 2026 se vor continua lucrările de întreţinere conform rezultatelor controlului anual al regenerărilor din anul respectiv.
„Se prognozează reuşita definitivă a plantaţiei între anii 7-10 de la momentul împăduririi”, se arată în proiect.