În cherhanalele din Delta Dunării peştele este scump la vedere în această perioadă, dar pe mesele pensiunilor este nelipsit, iar turiştii se pot bucura de preparatele culinare specifice zonei.

Capturile de peşte din Delta Dunării au fost afectate în ultima perioadă de căldura excesivă şi de nivelul crescut al apei. Pescarii se aşteaptă şi în continuare la capturi mult mai slabe faţă de alţi ani, media zilnică fiind de 20 de kilograme.

Preşedintele Federaţiei Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării (FOPPDD), Dan Verbina, spune că din cauza cererii mari şi ofertei mici, pescarii sunt tentaţi să nu predea capturile de peşte la cherhana, cu toate că au această posibilitate.

Preşedintele Federaţiei Organizaţiilor de Pescari din Delta Dunării (FOPDD), Lucian Sanda, spune că populaţia îmbătrânită din Delta Dunării nu cunoaşte cum funcţionează sistemul e-Factura şi din această cauză nu sunt înscrişi în el, fapt pentru care nu pot preda peştele la cherhanale.

Un proprietar de pensiune din Delta Dunării ne-a spus că peştele proaspăt nu lipseşte de pe mesele turiştilor şi că are sursa proprie de unde se aprovizionează.

„Unii proprietari de pensiuni au şi permis de pescuit şi îşi procură singuri peştele pentru gătit şi sunt alţii care cumpără de la cherhanale ca să aibă şi factură de intrare, dar cei mai mulţi procură peştele direct de la pescar. Eu am de unde să cumpăr peştele proaspăt pentru turişti, fără probleme. Cel cumpărat din magazin este peşte de crescătorie şi nu iese mâncarea la fel. Dacă ai turişti care-ţi vin în fiecare an, ei deja s-au obişnuit cu gustul peştelui sălbatic, pe când cel din magazin nu se compară. Iarna, când stau prost cu pescuitul, te mai dai bine pe lângă ei, le mai faci cinste cu un suc, cu o bere şi vara te ţin minte. Nu-l mai duce la cherhana, ci mi-l aduce acasă. Într-adevăr, cererea este mult mai mare decât oferta. Eu mă descurc, dar sunt persoane care nu o fac din acest punct de vedere. Dacă turiştii doresc să ia peşte şi la pachet, eu îi ajut în această direcţie”, ne-a spus proprietarul unei pensiuni din Delta Dunării.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.