Principalele probleme ale comunităţii romilor din municipiu sunt lipsa actelor de proprietate şi a actelor de identitate, absenteismul masiv şcolar şi medicii de familie care nu doresc să înscrie persoane de etnie romă la cabinete, spune Gabriel Stoica, preşedintele Grupului Local de Iniţiativă pentru Romi Tulcea. Unele dintre aceste probleme ar putea fi rezolvate după ce consilierii locali au aprobat, joia trecută, un Plan Local de Acţiune pentru îmbunătăţirea situaţiei romilor din municipiu. Acest plan a fost realizat în cadrul programului ROMACT, un program în parteneriat al Comisiei Europene şi al Consiliului Europei.
Printre obiectivele acestui plan sunt angajarea unui expert local pentru romi, identificarea şi rezolvarea problemelor cu care se confruntă comunitatea romă din municipiu, introducerea în programe de pregătire a specialiştilor din administraţia publică, asistenţă socială, sănătate, ordine publică şi învăţământ şi accesarea de fonduri nerambursabile.
Gabriel Stoica precizează că problemele comunităţii romilor din municipiu pot fi rezolvate doar cu sprijinul primăriei.
„Noi propunem o serie de activităţi pe mai multe domenii sectoriale şi ne dorim ca în urma acestor activităţi să avem şi câteva rezultate. De exemplu, în domeniul educaţiei am scris că este nevoie în municipiul Tulcea de doi mediatori şcolari, ne referim doar la şcolile unde avem probleme de abandon şcolar. Pe fiecare domeniu sectorial ne dorim să avem măcar 50% din rezolvări, fiindcă activităţile se pot desfăşura, dar să avem şi izbândă. Noi am propus nişte activităţi în urma acestui plan, concrete, măsurabile, care chiar pot avea rezultate, dar avem nevoie de sprijin. Oricum, Primăria Municipiului Tulcea trebuia să facă acest plan local de acţiune, conform strategiei 560/2022. Toate unităţile administrativ teritoriale unde există şi populaţie romă ar trebui să facă un plan de acţiune, fiindcă este obligatoriu prin hotărâre de guvern. Dacă într-adevăr se pune în aplicare planul acesta şi primăria înţelege că este nevoie şi de o voce a comunităţii pentru rezolvarea unor probleme strict pe comunitate, va da rezultate”, ne-a declarat Gabriel Stoica.
Potrivit acestuia, la nivelul municipiului Tulcea comunitatea romă numără 3500 de membri.
Gabriel Stoica a explicat principalele probleme ale comunităţii romilor din municipiu.
„Sunt foarte multe familii care nu au acte de proprietate pe terenurile unde stau şi atunci primăria putea rezolva lucrul acesta. Din acest motiv cei mai mulţi dintre ei nu au nici buletine şi atunci nu se pot înscrie la şcoli, la medicii de familie, instituţii. Pot doar să-şi facă acte provizorii pe un an de zile. Pe partea de sănătate avem probleme de neînscriere a familiilor ce au copii nou-născuţi la medicii de familie pentru că sunt doi medici de familie care au ieşit la pensie în urmă cu trei ani, aveau cei mai mulţi romi înscrişi, iar de atunci nu putem să-i înscriem la alţi medici, fiindcă nu-i primesc. Pe educaţie avem probleme de absenteism masiv şcolar, unde prin mediatorii şcolari putem să mai diminuăm puţin absenteismul şi abandonul şcolar. Sunt mulţi care nu au locuinţe şi stau prin rude, prieteni, etc. Sunt probleme strict pe fiecare domeniu de activitate. Noi chiar am creat în luna martie un grup de iniţiativă al romilor, ca să nu mai meargă toţi la primărie, ci prin acest grup de iniţiativă, unde sunt şi preşedinte, să preiau toate problemele localităţii şi să le prezint primarului. A fost un grup constituit legal, iar primarul chiar s-a bucurat de iniţiativa aceasta”, a subliniat Gabriel Stoica.
Reprezentantul comunităţii romilor din municipiu spune că primarul Ştefan Ilie l-a sprijinit în acest proiect.
„Eu cu primarul am o colaborare bună în sensul că ori de câte ori am apelat la el m-a sprijinit, dar nu este suficient doar noi doi, trebuie şi Consiliu Local să aprobe şi partea de buget. De exemplu, la primărie era bine să avem un expert local fiindcă în strategia de guvern 560/2022 există posibilitatea ca primăriile unde sunt comunităţi de romi să angajeze experţi locali pentru romi. Atunci acela va fi omul de legătură dintre comunitatea romă şi autoritatea publică locală. Noi am semnat şi un protocol, adică ROMACT-ul, programul acesta al Comisiei Europene. Prin protocolul de colaborare este desemnat viceprimarul George Şinghi, care a fost prezent la toate întâlnirile şi ne-a sprijinit. Noi chiar prin programul ROMACT am trimis la cursuri de pregătire angajaţi din primărie, la Sinaia, Predeal, i-am trimis de la fonduri europene, achiziţii, direcţia de asistenţă socială, pe banii noştri. Astfel poate vor înţelege cât de important este. Plus că prin ROMACT avem şi experţi care pot sprijini primăria. Rolul programului ROMACT este să ajute primăriile să lucreze cu comunităţile de romi”, a precizat Gabriel Stoica.
Viceprimarul George Şinghi spune că iniţiativa are ca scop realizarea unor măsuri proactive destinate comunităţii de romi.
„Este un proiect pe care l-am început în urmă cu aproape doi ani în urmă cu Asociaţia Naţională ROMACT, care are ca scop realizarea unor măsuri proactive destinate comunităţilor de romi. Împreună cu cei de la ROMACT am format un grup local de acţiune alcătuit din membri ai primăriei, Direcţia de Asistenţă Socială, Evidenţa Populaţiei, Inspectoratul Şcolar, Poliţia Locală, membri care ar putea lua măsuri pentru comunitatea romă. Împreună cu aceştia am avut diverse întâlniri, unii colegi au fost şi pe teren pentru a identifica probleme reale. De asemenea, am avut discuţii cu romii, despre nevoile acestora. Împreună, în urma acestor discuţii s-a realizat acest plan de măsuri pe termen lung pentru sprijinirea comunităţii rome”, ne-a declarat George Şinghi.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.