Working equitation, dresajul şi săriturile peste obstacole vor fi printre probele prin care participanţii show-ului ecvestru „Echitaţie la Porţile Deltei” vor trebui să treacă, la finalul lunii august. Concursul „Echitaţie la Porţile Deltei” se va desfăşura în perioada 23-25 august, în incinta Clubului Real Racing de pe şoseaua Murighiol. Arbitrii sunt de la Federaţia Ecvestră Română. Nu există taxă de participare, ci numai una de start pe care o plătesc cluburile.

Proiectul „Echitaţie la porţile Deltei Tulcea” al Asociaţiei Club Sportiv Real Racing este finanţat de Primăria Tulcea.

Concursul este dedicat în primul rând tinerilor cu vârstele cuprinse între 6-18 ani, adică debutanţilor în echitaţiei. Anul acesta sunt aşteptate în jur de 40-45 de cupluri de cal – călăreţ pentru a  lua parte la show-ul ecvestru, până în prezent fiind înscrise 10 cluburi.

Înainte de începerea competiţiei participanţii vor putea lua parte la cursurile special concepute de antrenori pentru a-i introduce în tainele echitaţiei.

„Echitaţie la Porţile Deltei este un festival ecvestru care durează de mulţi ani. Acesta se desfăşoară în fiecare an în parteneriat cu Federaţia Română Ecvestră. Este un concurs în care avem probe de working equitation, dresaj şi sărituri peste obstacole pentru copii între 6-18 ani. Anul trecut au fost cam 40-45 de cupluri. Şi anul acesta ne aşteptăm la un număr similar cu cel de anul trecut sau chiar mai mare. Avem 10 cluburi înscrise până în acest moment. Noi putem să cazăm în jur de 50 de cai. Ne rugăm la Dumnezeu să mai avem aceste finanţări, ca să mai îmbunătăţim condiţiile de teren şi numărul de boxe pentru a  putea caza din ce în ce mai mulţi participanţi. Înainte de concurs, această competiţie are şi o parte de curs, de două zile, unde vor veni cei care doresc să intre în tainele echitaţiei. Acestea vor fi susţinute de antrenori şi lectori speciali care îi vor învăţa atât tehnica, cât şi practica echitaţiei. După aceste cursuri va începe concursul care se va desfăşura vineri şi sâmbătă. De asemenea, după terminarea concursului se vor face din nou nişte cursuri, precum pregătirea calului pentru concurs, scoaterea calului din efort. Sunt nişte cursuri speciale pentru călăreţii debutanţi”, ne-a declarat dr. Ştefan Răileanu.

Premiile vor fi asigurate prin proiectul finanţat de Primăria Tulcea. Câştigătorii vor primi vouchere, cocarde, diplome, cupe şi medalii. Concurenţii vor plăti doar o taxă de start.

„Vom transforma banii în nişte vouchere. Copiilor nu li se oferă bani, şi atunci trebuie să-i transformăm în nişte vouchere pentru cumpărături care se pot folosi la magazinele pentru cai. Copiii trebuie să alerge din plăcerea de a face sport şi din dorinţa de a conlucra cu animalele, în niciun caz  pentru bani. Festivitatea de premiere este foarte fastuoasă de fiecare dată. Premiile sunt asigurate din proiectul finanţat de Primăria Tulcea”, ne-a spus dr. Răileanu.

De asemenea, după terminarea competiţiei va fi organizată şi o excursie de o zi în Delta Dunării, unde participanţii vor putea admira frumuseţile rezervaţiei.

Concursul „Echitaţie la Porţile Deltei” a luat naştere dintr-o necesitate, dar şi din dorinţa de a dezvolta această ramură sportivă, precum şi de a-i încuraja pe tinerii tulceni să practice echitaţia.

„Ideea a venit dintr-o necesitate. Ne-am dorit să dezvoltăm această activitate şi în partea Dobrogei. Astfel, am înfiinţăm un festival şi o competiţie în acelaşi timp. În Dobrogea suntem deocamdată printre cele mai vechi cluburi. Prin această competiţie ne-am făcut vizibili şi importanţi în faţa finanţatorilor noştri. Astfel, ne-am putut susţine pentru a putea creşte cei 30 de cai pe care îi avem aici. De asemenea, principalul obiectiv a fost încurajarea copiilor din Tulcea către acest sport care este foarte frumos. În acelaşi timp am înfiinţat şi echipe care reprezintă Tulcea, regiunea Deltei Dunării, în Campionatul Naţional al României la sărituri peste obstacole”, a precizat antrenorul.

Potrivit dr. Ştefan Răileanu, show-ul ecvestru a dublat numărul de călăreţi care vin să se antreneze zilnic la Clubul Real Racing din Tulcea.

„La aproape toate disciplinele ecvestre avem călăreţi care reprezintă oraşul Tucea în cadrul competiţiilor sportive. După prima competiţie pe care am organizat-o, numărul acestora s-a dublat. Dacă înainte aveam 20 de călăreţi la club de diferite vârste, astăzi am ajuns la 42. Aceştia vin zilnic la antrenamente. Am reuşit să motivăm prin aceste concursuri mici pe care le facem acasă alţi sportivi să facă mare performanţă, adică să plece la concursuri de anvergură mai mare. Avem în jur de 7-8 concursuri pe an în cadrul Campionatul Naţional în diferite locuri ale ţarii, cum ar fi Bucureşti, Piatra Neamţ. De asemenea, prin aceste concursuri avem un aport mai mare de novici”, a adăugat dr. Răileanu.

Licenţiat în medicină veterinară, cercetător al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării, Ştefan Răileanu a înfiinţat clubul de echitaţie Real Racing prin care le oferă copiilor lecţii de iniţiere în echitaţie, dar şi sesiuni de terapie.