În ultima perioadă în România s-au iscat multe discuţii pe tema modificărilor fiscale, de sarcinile administrative care s-au pus în cârca contabililor, de disfuncţionalităţile aplicaţiilor instituţiilor publice, mai precis e-Factura, e-TVA, e-Transport şi nu numai.
De asemenea, şi la Tulcea „e-urile” fiscale reprezintă o provocare pentru contabili, potrivit preşedintelui Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) filiala Tulcea, Tudor Negrişan.
„Provocările contabililor sunt aceste <<e-uri>> fiscale care s-au introdus în ultima perioadă, precum e-Transport, e-Factura, e-TVA. Este o perioadă în care se fac multe dezbateri. S-au dat nişte ordonanţe fără a se consulta mediul de afaceri, Corpul Experţilor Contabili. De fapt noi suntem cei care ducem la îndeplinire aceste <<e-uri>>. Sunt nepotrivite pentru contabilitate şi la ora actuală nici nu se justifică. Ministerul de Finanţe oricum a colaborat şi a modificat foarte mult din Ordonanţele 69 şi 70 care s-au dat iniţial. Pe 22 sau 24 iunie s-a dat Ordonanţa 87 în care s-au modificat celelalte date iniţial. Să sperăm că vom continua pe calea aceasta a dialogului cu Ministerul de Finanţe. Până se va trece la implementare sperăm să îmbunătăţim cât de cât <<e-urile>> acestea”, ne-a declarat preşedintele CECCAR Tulcea, Tudor Negrişan.
Printre provocările cu care trebuie să se confrunte contabilii se numără şi inteligenţa artificială, care aduce atât plusuri, cât şi minusuri în domeniu. Tudor Negrişan spune că inteligenţa artificială nu va putea înlocui niciodată contabilii.
„Contabilii au foarte multe provocări legate de inteligenţa artificială. Este vorba de modul în care este afectată contabilitatea din cauza acesteia. Sigur că este şi o oportunitate pentru contabili. Noi recunoaştem modul în care ne sprijină această inteligenţă artificială, însă nu o putem pune încă înaintea contabilităţii. Domeniul nostru de activitate are raţionamentul ei profesional, care va fi foarte greu de atins de această inteligenţă. Dacă o să reuşim să eliminăm ce nu este bun din inteligenţa artificială şi să luăm numai partea favorabilă pentru contabilitate va fi un pas înainte şi sunt convins că ne va ajuta. Aplicarea ei trebuie făcută în domeniul contabilităţii cu paşi mici. e-Factura care s-a introdus de câteva luni încă nu funcţionează şi încă se mai fac adaptări”, ne-a spus Tudor Negrişan.
De asemenea, preşedintele a specificat că meetingul de la Bucureşti a cărui scop a fost pentru eliminarea e-TVA nu a fost organizat de CECCAR.
„Meetingul de la Bucureşti nu a fost organizat de CECCAR şi nu am fost implicaţi în el. Acesta a avut ca motto eliminarea e-TVA, lucru care nu cred că se va realiza. Eliminarea aceasta este prevăzută într-un program european privind digitalizarea la nivelul Europei şi transpunerea şi în ţara noastră a acestor măsuri de digitalizare. În ceea ce priveşte e-TVA-ul vor urma discuţiile de la 1 ianuarie 2025″, a transmis preşedintele CECCAR Tulcea.
,,SMART BUSINESS PLANNING” S.R.L., ,,EVEXEM” S.R.L., ,,AUDIT” S.R.L., cele mai bune societăţi de expertiză contabilă în 2023
Peste 60 de experţi contabili şi contabili autorizaţi din judeţul Tulcea au sărbătorit luni, 15 iulie, cea de-a XX-a ediţie a Zilei Naţionale a Contabilului Român organizată de filiala Tulcea a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, la Sala de Conferinţe a Hotelului Delta.
Evenimentul s-a desfăşurat sub sloganul ,,Tradiţie pentru viitor. Evoluăm împreună!” având o temă extrem de generoasă ,,Era smart accounting: Contabilitatea, de la A la AI”, în cadrul căreia profesioniştii contabili au dezbătut modul în care inteligenţa artificială va transforma contabilitatea, îmbunătăţind eficienţa, precizia şi valoarea adăugată oferită partenerilor.
În cadrul evenimentului au fost acordate premii experţilor contabili, contabililor autorizaţi şi societăţilor de expertiză contabilă care au obţinut cele mai bune rezultate în anul precedent. Primele trei locuri au fost ocupate de societăţile de expertiză contabilă. Astfel, locul I a fost câştigat de ,,SMART BUSINESS PLANNING” S.R.L. Tulcea, administrat de Nicoleta Pop, locul II de ,,EVEXEM” S.R.L., administrator fiind Cristina Pascale, iar locul III a fost obţinut de ,,AUDIT” S.R.L., administrator fiind Mihaela Simionov.
„Acest premiu reprezintă o recunoaştere a muncii unei echipe de profesionişti, cu oameni tineri. Noi suntem o echipă formată din 15 persoane. Pentru echipa mea înseamnă o recunoaştere a faptului că reuşim să rezistăm pe o piaţă care nu este foarte prietenoasă”, ne-a declarat administratorul ,,SMART BUSINESS PLANNING” S.R.L. Tulcea, Nicoleta Pop.
De asemenea, câştigătoarea locului I ne-a spus că printre provocările contabililor se numără legislaţia fiscală, digitalizarea şi inteligenţa artificială.
„Prima provocare a contabililor este să fim conectaţi cu legislaţia fiscală şi cu ea mereu la zi. De asemenea, să ţinem pasul cu digitalizarea. Apreciez că inteligenţa artificială este cea mai mare provocare la momentul acesta, adică să putem să ne împrietenim cu ea şi în egală măsură să înţelegem că nu va putea niciodată să ne înlocuiască. Raţionamentul contabil nu va putea fi înlocuit de inteligenţa artificială. Trebuie să găsim echilibru între cele două. O altă provocare ar fi permanenta noastră instruire juridică şi să fim mereu conectaţi cu legislaţia fiscală şi cu modificările. În opinia mea, etapele implementării e-TVA, e-Transport, e-Factura trebuiau gândite altfel. Sunt pentru ele, dar cu o implementare făcută profesional, pe o etapizare foarte bine gândită, astfel încât să fie pentru noi un beneficiu şi nu o povară. Nu este un sistem bine pus la punct. Sunt pentru digitalizare şi apreciez că în condiţiile unui sistem bine implementat va fi un beneficiu pentru toată lumea”, ne-a spus Nicoleta Pop.
Locul al doilea a fost obţinut în cadrul evenimentului de societatea ,,EVEXEM” S.R.L., administrator fiind Cristina Pascale.
„Acest premiu este acordat de CECCAR în funcţie de cifra de afaceri obţinută din activităţile coordonate, supravegheate de către CECCAR. Suntem o firmă care funcţionează pe această piaţă de 26 ani şi am avut timp să ne dezvoltăm, să avem un portofoliu generos de clienţi. Prin urmare, este un premiu care ne arată că ne menţinem printre primele firme din judeţul Tulcea”, ne-a spus Cristina Pascale.
Administratorul ne-a enumerat şi câteva dintre provocările contabililor din ziua de astăzi, cu care se confruntă în permanenţă.
„În domeniul nostru provocări au fost în permanenţă, impact major având cele din domeniul legislativ. Bineînţeles, acum toată lumea vorbeşte despre e-Factura, e-Transport, e-TVA, practicând însă această meserie noi, contabilii, ne-am dezvoltat multiple abilităţi, precum adaptabilitatea şi flexibilitatea. Acum, mai mult ca niciodată, provocarea cea mai mare este să trăim în echilibru, unul între viaţa profesională şi cea personală. Colectivul nostru este format din 8 colege extraordinare, care au roluri diferite: mame, soţii, salariate. Astfel, încercarea noastră, ca profesionişti contabili, de a ne adapta la era digitală şi modificările legislative haotice poate fi uneori epuizantă. Lipsa predictibilităţii naşte multe neputinţe şi frustrări. Se pare că în instituţiile responsabile din cadrul legislativ fiscal încă se mai lucrează de dragul de a face ceva. Ca şi până acum, suntem alături de clienţii noştri, de agenţii economici, evoluăm şi ne dezvoltăm împreună! Ne dorim să vedem în mijlocul fiecărei situaţii dificile oportunitatea”, ne-a spus administratorul ,,EVEXEM” S.R.L.
Şi administratorul celei de-a treia societăţi premiate, ,,AUDIT” S.R.L, Mihaela Simionov, ne-a spus că „Premiul înseamnă recunoaşterea muncii şi echipei mele. De asemenea, înseamnă că mă obligă pe viitor să păstrez acelaşi nivel de performanţă. Din punctul meu de vedere, prevederile legate de e-Factura sunt bune şi constructive. Într-adevăr au fost greu de implementat având în vedere că nu toţi antreprenorii au studii de specialitate şi nu sunt atât de digitalizaţi. Mulţi dintre ei nu ştiu să folosească aplicaţiile necesare ca să încarce aceste e-Facturi. Ca şi prevedere eu o văd favorabilă, deoarece va reduce evaziunea fiscală. Pentru noi, ca şi contabili, a fost greu să ne învăţăm pe noi, să ne adaptăm la toate aceste modificări şi să reuşim să învăţăm şi clienţii să respecte toate aceste modificări. De asemenea, pentru contabili mai este greu faptul că modificările legislative vin unele după altele şi nu sunt întotdeauna foarte clare”.
Alături de profesioniştii contabili au participat în cadrul evenimentului reprezentanţi ai instituţiilor statului: A.N.A.F – A.J.F.P. Tulcea, I.T.M. Tulcea, A.J.O.F.M. Tulcea precum şi reprezentanţi ai mediului de afaceri.