Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Tulcea a emis două avize de mediu pentru Planul Urbanistic Zonal (PUZ) „Centrală Electrică Eoliană Casimcea” şi pentru PUZ „Construire Centrală Electrică Eoliană BETA WIND TOPOLOG 1”, după ce, în luna aprilie a acestui an, agenţia tulceană a emis alte două avize de mediu pentru parcuri eoliene, potrivit unui comunicat publicat de APM Tulcea.

Astfel, primul aviz de mediu a fost acordat pentru „PUZ Centrală Electrică Eoliană CASIMCEA: turbine eoliene, staţii transformare 33/110 kv, linie electrică subterană pentru interconectare, drumuri de acces şi organizare de şantier”.

În comuna Casimcea vor fi construite în următorii ani opt parcuri eoliene ce vor avea o capacitate de circa 600 de MW. În prezent, în localitatea tulceană sunt construite patru parcuri eoliene cu 123 de turbine eoliene.

„La noi în comună sunt în curs de realizare opt parcuri eoliene. Se lucrează la PUZ-urile acestor parcuri. Unul dintre PUZ-uri a fost aprobat de curând de către Consiliul Judeţean, celelalte fiind în lucru. În viitorul apropiat, cred că 1-2 ani, la Casimcea se vor construi încă 8 parcuri eoliene cu o capacitate de 600 de MW. Avem 4 parcuri construite în comuna Casimcea, cu 123 de turbine eoliene. Pentru bugetul comunei Casimcea aceste 8 parcuri eoliene înseamnă taxe la bugetul local în jur de 600-700 de mii de euro”, ne-a declarat primarul comunei Casimcea, Gheorghe Ţilincă.

Potrivit primarului comunei Topolog, Marian-Laurenţiu Ciobanu, lucrările de construcţie a parcurilor eoliene nu vor începe anul acesta. În prezent, în Topolog există două parcuri eoliene.

„În perspectivă aceste avize înseamnă că pe viitor se vor dezvolta şi parcuri eoliene pe terenurile care sunt proprietăţi private şi vom avea şi noi beneficii, în sensul că se vor plăti impozite pe construcţii. Urmează să se construiască două, iar alte două sunt în perspectivă. Anul acesta sigur nu se va începe construirea acestora. În Topolog mai există două parcuri eoliene. Este un plus pentru noi, atâta timp cât nu sunt dăunătoare sănătăţii, iar astfel de investiţii de genul acesta n-aduc decât plus-valoare la bugetul local”, ne-a spus primarul comunei Topolog, Marian-Laurenţiu Ciobanu.

Conform APM Tulcea, planul are ca scop analizarea condiţiilor în care se poate construi un parc eolian cu 9 turbine eoliene a câte 6,2 până la 6,6 MW, având o înălţime maximă totală de 250 m, totalizând o putere de maxim 59,4 MW. Terenurile care au generat PUZ sunt în suprafaţă de 125,77 ha, iar zona studiată  are suprafaţa de 728,3 ha. Perimetrul studiat prin PUZ se află pe teritoriul administrativ al comunei Topolog, judeţul Tulcea, în extravilan.

De asemenea, zona studiată a PUZ se află situată în afara ariilor naturale protejate.

„APM Tulcea are în derulare pe procedurile de reglementare şi alte investiţii în energie eoliană şi fotovoltaică. Cei interesaţi pot consulta atât propunerile de investiţii cât actele emise, pe pagina web a APM Tulcea, la Rubrica Reglementări”, a declarat directorul executiv al APM Tulcea, Mirela-Aurelia Raicu.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.