Primăria Tulcea va scoate la licitaţie activitatea de sortare a deşeurilor de hârtie, carton, metal, plastic şi sticlă colectate separat din deşeurile municipale, la sfârşitul acestui an urmând să expire contractul cu Ecorec S.A. încheiat anul trecut.

Consilierii locali întruniţi în şedinţa de marţi au votat o hotărâre în acest sens, care prevede că delegarea gestiunii acestei activităţi va fi pe o perioadă de doi ani, în valoare estimată de 800.000 lei fără TVA.

Florin Cristian Ciocoiu, delegat cu caracter  temporar pe funcţia publică de director executiv adjunct în cadrul Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Tulcea, a explicat motivele pentru care este necesară adoptarea hotărârii.

„Având în vedere modificările legislative a ordonanţei 133/2022 privind stabilitatea de delegare şi sortare, în anul 2023 a fost aprobată delegarea acestei activităţi pe o perioadă de un an de zile. Contractul a fost semnat în data de 8.09.2023, iar ordinul de începere a fost dat pe data de 1 decembrie, având în vedere că operatorul trebuia să-şi obţină licenţele în termenul maxim de 90 de zile. Propunem delegarea activităţii pe o perioadă de doi ani de zile ţinând cont de următoarele aspecte: prin hotărârea 204 din iulie 2023 s-a atribuit Serviciilor Publice un teren în vederea construirii unei staţii de sortare. În momentul de faţă suntem în procedură de accesare la cerere. Luând în considerare o perioadă de un an de zile, plus un an construirea, propunem această perioadă de doi ani. De asemenea, prin SGR, care a fost implementat de la începutul anului, dar se văd efectele acestui program, cam de vreo 2-3 luni de zile, procentul a început să scadă. Noi aveam în jur de 67-70 de tone, şi în momentul de faţă am ajuns undeva numai pentru municipiu la 50 de tone”, a precizat Florin Cristian Ciocoiu în cadrul şedinţei.

Pentru estimarea contractului de delegare a gestiunii, a fost luată în calcul o cantitate estimată de 1.600 de tone, respectiv 800 tone pe an, acceptată la staţia de sortare, precum şi tariful estimat de 500 pe tonă fără TVA.