Deşi peste tot se recomandă naşterea naturală, rata naşterilor prin cezariană în România a depăşit 60%. Potrivit medicilor, multe femei însărcinate optează pentru naşterea prin cezariană pentru a evita durerile asociate cu naşterea naturală. Cu toate acestea, nu există o modalitate „corectă” de a da naştere, atât naşterea naturală, cât şi cea prin cezariană au avantaje şi dezavantaje.

Potrivit managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Tulcea, dr. Tudor Năstăsescu, anul trecut au fost efectuate 437 naşteri naturale şi 369 operaţii cezariene. Anul acesta se pare că operaţiile cezariene iau avânt, fiind efectuate deja 197, cu 5 mai multe faţă de naşterile naturale.

Întrebat care este motivul pentru care  mămicile aleg naşterea prin cezariană în detrimentul celei naturale, managerul SJU Tulcea ne-a spus că frica pentru durerea resimţită în timpul travaliul le face să aleagă calea bisturiului.

„Unul dintre cel mai răspândit motiv printre gravide de a alege calea de naştere prin operaţie cezariană este frica pentru durere în travaliu, dar care poate fi diminuată prin  analgezia epidurală efectuată de către medicii anestezişti. La acest aspect se adaugă şi lipsa de informare a pacientelor despre calea de naştere, de aceea consider că ar fi obligatoriu să parcurgă un curs de pregătire pentru naştere, îngrijirea după naştere şi perioada de lăuzie/alăptare. De luat în considerare şi riscul crescut al plângerilor pentru specialităţile chirurgicale şi trendul de a evita o catastrofă, apariţia unui copil cu un handicap grav, chiar şi atunci când orice am face ca să minimalizăm şansa ca un copil să se nască cu un handicap este justificat. Deci atunci când ştii că ai o problemă, nu mai rişti, se  face cezariană şi scoţi copilul în condiţii bune”, ne-a declarat managerul SJU Tulcea, dr. Tudor Năstăsescu.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.