Asociaţia de pescari Farul Vechi din Sfântu Gheorghe solicită autorităţilor integrarea legală a peştelui în lanţul scurt alimentar, fiscalizarea activităţilor locale şi protejarea demnităţii pescarului. Într-un apel transmis autorităţilor, pescarii arată că resursa piscicolă a regiunii este într-o continuă scădere, iar ecosistemul unic al deltei este ameninţat.

Partea de masă tradiţională în Deltă este o practică curentă care nu se fiscalizează din cauza imposibilităţii pescarului de a introduce peştele prins de el în activitatea curentă a gospodăriei care oferă mese tradiţionale, spun reprezentanţii asociaţiei din Sfântu Gheorghe.

Ei acuză faptul că problema principală este refuzul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) de a adopta soluţii moderne de digitalizare, esenţiale pentru prevenirea acestei crize.

Problemele identificate de asociaţie sunt scăderea resursei piscicole, deoarece capturile nu sunt raportate corect, ceea ce duce la o scădere continuă a resurselor, iar legea actuală nu permite integrarea peştelui în PGL-uri, limitând dezvoltarea ecoturismului şi promovarea preparatelor tradiţionale.

„Trebuie schimbat modul în care se lucrează cu pescarii. Trăim într-un loc în care efectiv nu mai avem drepturi. Ne trezim că se dau legi fără consultare. De asemenea, întâmpinăm această problemă cu punctele gastronomice locale. Legal, peştele trebuie vândut la cherhana, ca mai apoi să îl recumperi”, ne-a declarat Anca Simion, reprezentanta asociaţiei Farul Vechi din Sfântu Gheorghe.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.