Trei staţii de taxi din municipiu vor fi desfiinţate, după cum anunţam într-o ediţie anterioară a Ziarului Delta, iar modificarea a fost cerută inclusiv de taximetrişti.

Potrivit primarului municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, reclamaţiile au venit atât din partea cetăţenilor, cât şi din partea taximetriştilor.

Reamintim că tulcenii au reclamat faptul că  se efectuează mai multe manevre la intrarea şi ieşirea din aceste staţii, astfel blocându-se circulaţia, iar liniştea şi ordinea publică fiind perturbată. Este vorba despre staţiile taxi amenajate pe Str. Grigore Antipa nr. 2 vis-a-vis de Muzeul de Artă, în zona Pieţei E3, lângă restaurantul Old Times, şi pe str. Păcii, lângă Piaţa Sf. Gheorghe. Primăria Tulcea consideră că este necesară înfiinţarea unor staţii taxi în zone în care existenţa acestora nu ar crea pericole asupra sănătăţii şi integrităţii corporale a persoanelor.

„Reclamaţiile cetăţenilor, care au determinat proiectul de hotărâre, n-au legătură cu taximetriştii, ci cu locuitorii în general. Chiar şi taximetriştii au făcut reclamaţii cu privire la staţia din Piaţa Nouă, Sfântu Gheorghe, deoarece nici ei nu pot face o manevră uşoară care să nu incomodeze traficul. Când ne-am referit la reclamaţiile cetăţenilor, am făcut-o cu privire la toţi, adică la toate categoriile, inclusiv taximetrişti, conducători auto şi pietoni. Prima dată staţia de taxi era pe partea cealaltă a străzii şi aveam reclamaţii de la cetăţeni că blochează semaforul. Am făcut dezbatere publică şi am ajuns la decizia de a modifica staţia şi am mutat-o pe partea dreaptă, în direcţia de mers către piaţă, unde este în prezent. Acum avem din nou reclamaţii, deoarece trebuie să execute două sau trei manevre ca să iasă din staţie. Astfel, am pus din nou în dezbatere publică pentru a o muta în parcarea din faţa Bisericii cu Ceas. Chiar dacă oamenii mai merg încă 30 de metri pe jos, au pe Strada Mică, care face legătura cu Corneliu Gavrilov, o staţie de taxi care nu incomodează pe nimeni, deoarece este sens unic în acea zonă. De asemenea, vor avea staţie şi în parcarea de la Biserica cu Ceas, unde vor putea ieşi prin ambele sensuri. Deci, nu s-a luat această decizie ca urmare a comportamentului inadecvat al taximetriştilor”, ne-a declarat primarul municipiului, Ştefan Ilie.

Daniel Trofim, preşedintele Camerei Taximetriştilor Filiala Tulcea: „Toată lumea a făcut sesizări şi adrese către Primărie pentru ca acele staţii să fie mutate”

Preşedintele Camerei Taximetriştilor Filiala Tulcea, Daniel Trofim, spune că noile locaţii ale staţiilor de taxi sunt gândite foarte bine pentru a nu încurca traficul, dar, cel mai important, pentru a asigura siguranţa cetăţenilor atunci când urcă sau coboară din mijlocul de transport.

„Am discutat cu autorităţile din municipiul Tulcea şi am găsit varianta optimă pentru a ne desfăşura activitatea. În Piaţa Nouă, staţia de lângă semafor încurcă foarte mult traficul, iar călătorii pentru a urca în autovehicul trebuie să iasă pe partea carosabilă şi sunt expuşi la accidente. S-a stabilit ca acea staţie să fie desfiinţată. Se vor suplimenta două locuri pe sensul unic, lângă Oficiul de Cadastru. Va fi înfiinţată o nouă staţie taxi în parcarea publică de lângă Biserica cu Ceas, care va avea patru locuri, pentru a nu mai fi pe partea carosabilă staţia de taxi, iar cetăţeanul să fie ferit când urcă în maşină. Staţia de la Hotelul Delta este pusă în spatele canalului de colectare şi, pentru a oferi garanţie, constructorul a specificat că nu este permis să se treacă cu maşina peste acel grătar pentru a se ajunge în staţia taxi. S-a convenit mutarea acesteia lângă staţia de autobuz. Este o locaţie perfectă având în vedere că se află lângă trotuar. Cea mai bună mişcare care se face este cu staţia din Piaţa E3, cea de lângă Old Times. Staţia taxi era poziţionată cu faţa la deal, iar dacă un pasager dorea să meargă pe Libertăţii, trebuia să ocolim foarte mult. Astfel s-a stabilit, împreună cu autorităţile, s-o mutăm în faţa băncii, în parcarea publică, pentru a avea acces către toate direcţiile. Toată lumea a făcut sesizări şi adrese către Primărie pentru ca acele staţii să fie mutate, mai ales cea din Piaţa Nouă, care era un pericol şi un inconvenient rutier pentru toată lumea”, ne-a spus Daniel Trofim.

În prezent sunt luate în vizor şi staţiile Neptun, Piaţa Veche – cea de la Sindicate, şi de la Big. De asemenea, pentru a facilita deplasarea locuitorilor din Delta Dunării, care îşi fac cumpărăturile de la supermarket-ul Penny de lângă Poliţie, se ia în calcul înfiinţarea unei noi staţii de taxi în zona menţionată.

„Ar mai exista mici probleme, dar în funcţie de lucrările care se efectuează în Tulcea, ulterior, o să mai reactualizăm staţiile de taxi, acolo unde se poate. Avem în vedere staţia de la Neptun, Piaţa Veche, de la Sindicate, şi de la Big. Sunt foarte multe solicitări de înfiinţare a unei staţii taxi la Penny de lângă Poliţie. Acolo este un nod pentru cetăţenii din Deltă care vin să-şi facă cumpărăturile de la supermarket-ul respectiv şi merg spre autogară, gară sau vapor. A existat acolo o staţie, dar a fost desfiinţată pentru că din punct de vedere rutier nu era în regulă. Încercăm să găsim soluţii cu autorităţile locale ca să înfiinţăm o staţie în acea zonă”, menţionează preşedintele Camerei Taximetriştilor Filiala Tulcea.

Comportamentul taximetriştilor pare că s-a mai îmbunătăţit, dar se doreşte găsirea unei soluţii pentru a disciplina activitatea de taxi.

„Referitor la comportamentul taximetriştilor, sunt şi cuvinte de laudă, dar şi negative la adresa acestora. Împreună cu autorităţile locale încercăm să găsim soluţii pentru a disciplina această activitate. Mă bucur că mulţi au înţeles că această activitate reprezintă un loc de muncă pentru mulţi dintre cetăţenii Tulcei şi trebuie făcută cu responsabilitate, cu bun-simţ şi cu oameni de calitate. Având oameni de calitate în activitatea de taxi, automat sunt foarte bine efectuate serviciile”, precizează Daniel Trofim.

Taxiurile verzi şi cele adaptate persoanelor cu dizabilităţi sunt proiecte pe care preşedintelui Camerei Taximetriştilor Filiala Tulcea le are în plan.

„În viitor intenţionăm să introducem cât mai multe autovehicule electrice prin dispeceratul Daniel Taxi pentru a reduce costul călătoriei. Dacă nu vom mai avea cheltuieli cu privire la carburant voi putea scade preţul pe km. Îmi doresc să introduc în Tulcea taxiurile verzi. Sunt în discuţii cu producătorul de autovehicule din Tulcea pentru a găsi soluţii să achiziţionez cel puţin două maşini adaptate persoanelor cu dizabilităţi”, ne-a spune preşedintele.

În perioada următoare vor fi amenajate trei noi staţii de taxi şi va fi suplimentat un amplasament cu încă două locuri de aşteptare pentru taxiuri.

Una din staţii, cu cinci locuri, va fi amenajată pe strada str. Isaccei, în faţa Cafenelei Delta. O alta, cu patru locuri, va fi înfiinţată pe str. Păcii, în parcarea publică de lângă Biserica Sf. Gheorghe. Şi în zona parcării publice de lângă Blocul 4 de pe strada Frasinului va fi înfiinţată o staţie pentru patru  taxiuri.

Întrucât staţia taxi de pe str. Păcii, de lângă Piaţa Sf. Gheorghe avea 6 locuri de aşteptare, iar în parcarea publică de lângă Biserica Sf. Gheorghe vor fi amenajate 4 locuri, va fi suplimentată staţia taxi de pe str. Slt. Gavrilov Corneliu de lângă Oficiul de Cadastru cu încă 2 locuri de aşteptare pentru a nu reduce numărul total de locuri stabilit în municipiul Tulcea.

La nivelul municipiului Tulcea sunt alocate 208 locuri de parcare pentru taxiuri în 35 de locaţii. De asemenea, 5 locuri sunt destinate pentru taxiurile ce desfăşoară serviciul de transport de bunuri/mărfuri, pe str. Tineretului.

La nivelul municipiului Tulcea au fost emise 386 de licenţe de taxi, numărul acestora diminuându-se pe cale naturală, iar în prezent sunt aproximativ 370.