Echipajul unei nave care se află de 10 zile pe Dunărea maritimă şi nu a reuşit să ia legătura cu armatorul vasului a primit, joi, asistenţă medicală şi socială de la autorităţile române şi filiala tulceană a Societăţii Române de Cruce Roşie.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Autoritatea Navală Română (ANR), nava Bay 10, aflată sub pavilion tanzanian, are la bord un echipaj format din 18 membri, cetăţeni sirieni şi yemeniţi, şi a ancorat la mila marină 44 a Dunării pe data de 2 septembrie, aflându-se în regim de tranzit şi deplasându-se din portul ucrainean Izmail spre Istanbul, Turcia.

„Nava nu are agent desemnat în România, iar armatorul nu a răspuns solicitărilor echipajului în legătură cu plata salariilor şi aprovizionarea cu alimente. În faţa acestei situaţii, echipajul a solicitat ajutorul autorităţilor române pentru furnizarea de alimente şi asistenţă medicală. O solicitare similară a fost primită şi din partea sindicatului sirian al navigatorilor”, se arată în comunicatul de presă.

Cu sprijinul Filialei Tulcea a Societăţii Române de Cruce Roşie şi al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Tulcea, în cursul zilei de joi, un echipaj al ANR a transportat la bordul navei alimente de primă necesitate, iar o echipă medicală a evaluat starea de sănătate a personalului de la bord. Totodată, echipajului i-au fost donate produse de igienă personală, inclusiv săpun şi detergent.

„Din fericire, nu au fost identificate cazuri medicale grave. Echipa medicală a constatat câteva cazuri de hipertensiune arterială, însă starea generală a echipajului este stabilă. Totodată, echipajului i-au fost donate produse de igienă personală, inclusiv săpun şi detergent”, se arată în comunicat.

Nava nu-şi poate continua voiajul, din cauză că, în lipsa unui agent local, nu are cine să garanteze plata taxelor de pilotaj şi a celor pentru tranzitarea Canalului Sulina.

„Dacă în perioada următoare armatorul nu va lua măsuri, ANR va sesiza statul de pavilion şi va întreprinde toate măsurile legale impuse de situaţie. Autorităţile române continuă să monitorizeze atent evoluţia situaţiei şi sunt pregătite să intervină cu noi măsuri de sprijin, dacă va fi necesar”, se mai arată în comunicatul ANR.

Autorităţile române continuă să monitorizeze atent evoluţia situaţiei şi sunt pregătite să intervină cu noi măsuri de sprijin, dacă va fi necesar.