Majoritatea populaţiei din perimetrul Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării se confruntă cu atacurile şacalilor de ani de zile, animalele provocând pagube materiale, dar şi teamă în rândul locuitorilor.

Totuşi, cetăţenii aleg să facă „sesizări” pe reţelele de socializare, în loc să se adreseze primăriilor sau Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD). Frecvent observăm postări în care oamenii îşi exprimă neputinţa în faţa atacurilor şacalilor, cu fotografii explicite care te lasă fără cuvinte.

Din păcate, postările pe reţele de socializare nu ajută. Guvernatorul ARBDD, Bogdan Bulete, face un apel către cetăţenii păgubiţi de şacali să facă reclamaţii oficiale, cu un minim de probe, la primăria în care îşi au domiciliu sau chiar pe mail-ul instituţiei.

„Fac un apel către populaţie să meargă către primării şi să reclame că le-a fost atacată gospodăria de către şacali cu un minim de probe la îndemână. Aceste reclamaţii se cumulează şi-mi dau o imagine clară, astfel încât îmi pot adapta măsurile de administrare a resursei cinegetice de pe teritoriul rezervaţiei. Vânătoarea pe teritoriul rezervaţiei este oprită. Pentru a putea avea această acţiune de extragere a şacalilor a trebuit să obţinem o derogare de la Ministerul Mediului. Această derogare are în spate o explicaţie, nişte argumente. Unele din principalele argumente sunt aceste reclamaţii ale populaţiei, precum că sunt interferenţe ale şacalului în activitatea umană. Dacă nu am reclamaţii mi-e destul de greu să spun că un cetăţean a făcut o postare pe o reţea de socializare în care precizează că şacalul a făcut pagube. Lucrurile se fac profesionist,  nu printr-o postare pe reţelele de socializare”, ne-a declarat guvernatorul ARBDD, Bogdan Bulete.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.