Tinerii din municipiu, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, vor putea licita în viitorul apropiat pentru concesionarea terenurile puse la dispoziţie de Primărie în cartierul Mesteceni.
Proiectul de hotărâre pentru aprobarea studiului de oportunitate privind concesionarea prin licitaţie publică a terenurilor, aparţinând domeniului privat al municipiului Tulcea, situate în cartierul Mesteceni, identificate cu numerele cadastrale 33447, 33551, 33619, 33737, tinerilor cu vârsta între 18 ani şi 35 ani, în vederea construirii de locuinţe şi a raportului de evaluare pentru aceste bunuri imobile, a fost votat joi de consilierii locali în cadrul şedinţei ordinare.
„În tot cartierul sunt locuri care nu au fost concesionate. De exemplu, în acea zonă găsim casă- teren liber-casă-teren liber şi tot aşa. Pentru completarea lor, pentru că oamenii au făcut cerere, noi le scoatem la licitaţie. Nu sunt alte terenuri, ci sunt din interiorul cartierului. Aceste suprafeţe sunt intercalate cu cele existente, adică nu sunt la marginea cartierului. În general, se face o licitaţie deschisă, dar noi avem şi experienţa celor online, de la parcări. Licitaţia pentru terenuri este una deschisă, la vedere, în care lumea spune cât poate oferi”, ne-a declarat primarul municipiul Tulcea, Ştefan Ilie.
Pe viitor, municipalitatea doreşte să mai identifice astfel de terenuri care vor fi oferite tinerilor spre concesionare, prin licitaţie.
„Noi primim solicitări din partea tinerilor, numai că proprietatea funciară a municipiului Tulcea nu mai este cea din 1990, 2000 sau din 2010. El a fost sfârtecat de-a lungul timpului. Oamenii îşi doresc, şi există legea de partea lor pentru a beneficia de terenuri dacă Primăria le are la dispoziţie şi le poate oferi, numai că trebuie să le şi identificăm. Sunt terenuri care nu figurează în inventarul municipiului şi căutăm să le descoperim pentru a le putea introduce şi utiliza”, spune Ştefan Ilie.
Potrivit edilului, fosta administraţie a greşit atunci când a oferit terenurile în concesionare în cartierul Mesteceni, cu ani în urmă, deoarece acestea nu dispuneau de utilităţi. De asemenea, există şi cazuri în care tinerii au investit bani pentru a se racorda la utilităţi, unele imobile nu au un aliniament corect, iar altora le lipseşte documentaţia.
„Cartierul Mesteceni există, dar trebuie să punem în legalitate nişte terenuri care nu s-au realizat corespunzător la vremea respectivă. Primăria a pus la dispoziţie, în urmă cu 10 ani cel puţin, terenuri în zona Mesteceni. A oferit cetăţenilor spaţii şi aceştia şi-au construit imobile. Primăria a greşit la început pentru că nu trebuia să acorde aceste terenuri până nu punea utilităţi. Oamenii de acolo în continuare nu au canalizare. Dacă şi-au pus gaz sau alte utilităţi, au făcut-o din banii lor. Acum suntem într-o situaţie destul de complicată pe care încercăm s-o reglementăm prin aceste acte pe care le aprobăm în Consiliu. Marea majoritate a terenurilor nu sunt bine delimitate, iar oamenii şi-au construit imobile care nu au un aliniament corect. Neavând un aliniament corect, existând drumuri care nu au acelaşi amplasament ca în planul urbanistic iniţial, nu putem să investim şi să cheltuim banii publici pentru sisteme de alimentare cu apă şi canalizare”, a menţionat primarul municipiului Tulcea.
Unele persoane au cedat proprietăţile pe care le aveau concesionate municipiului pentru a putea fi incluse în domeniul public şi a fi reglementate.
„Pentru a ajunge la acest deziderat, pentru că ei nu au nevoie doar de apă şi canalizare, ci şi de asfaltare la final, noi trebuie să reglementăm situaţia juridică a terenurilor. Oamenii sunt cooperanţi. Mai greu este în zonele mărginaşe, unde există şi proprietăţi private. Ne-am înţeles cu cetăţenii, am purtat discuţii cel puţin 2-3 ani, iar unii au cedat proprietăţile pe care le aveau municipiului ca să putem să le includem în domeniul public, să le reglementăm într-un fel şi să putem investi în ele. Unele terenuri nu dispun de utilităţi şi nici de documente. Acum dorim să intrăm în legalitate”, a adăugat Ştefan Ilie.
Potrivit proiectului de hotărâre vor fi scoase la licitaţie, pentru concesionare, patru terenuri intravilane în cartierul Mesteceni, două pe strada Speranţei şi câte unul pe Selim Abdulachim şi Mesteceni.
„Urmează să le scoatem la licitaţie. Acolo este un cartier de case şi au mai rămas patru loturi care urmează să le scoatem la licitaţie. Sunt patru loturi între 300-400 de metri. Urmează să intrăm luna viitoare cu caietul de sarcini şi cu toată procedura de licitaţie. Două dintre loturi sunt chiar între două case, pe Speranţei şi Mesteceni”, a declarat directorul Direcţiei de Întreţinere şi Administrare a Patrimoniului (DIAP) Tulcea, Andrei Baciu, în cadrul şedinţei ordinare.
Parcela 5 situată pe strada Speranţei are o suprafaţă de 382 mp, parcela 35 situată pe strada Selim Abdulachim are o suprafaţă de 375 mp, lotul 39 situat pe strada Speranţei are o suprafaţă de 367 mp, iar parcela 50 situată pe strada Mesteceni are o suprafaţă de 384 mp.
„Pe loturile de teren concesionate, ofertanţii declaraţi câştigători au obligaţia să realizeze imobile – construcţii cu destinaţia de locuinţe unifamiliare, materializate prin construcţii unitare, moderne, expresive din punct de vedere arhitectural, care să se încadreze armonios în zonă, conform prevederilor legale în vigoare. Conform prevederilor art. 13 alin. (1) din Legea nr. 50/1991: Terenurile aparţinând domeniului privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale, destinate construirii, pot fi vândute, concesionate ori închiriate prin licitaţie publică, potrivit legii, în condiţiile respectării prevederilor documentaţiilor de urbanism şi de amenajare a teritoriului, aprobate potrivit legii, în vederea realizării de către titular a construcţiei”, se arată în proiectul de hotărâre.
Persoanele fizice interesate să participe la licitaţie trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18-35 ani, să aibă domiciliul în municipiul Tulcea şi să nu deţină sau să nu fi deţinut în proprietate locuinţe sau terenuri destinate construirii unei locuinţe proprietate, atât în municipiul Tulcea cât şi în alte localităţi.
Raportul de evaluare pentru proprietăţile imobiliare formate din terenurile intravilane din cartierul Mesteceni arată că valoarea de piaţă a imobilelor este de: 138.430 lei, echivalent a 27.848 euro, pentru lotul 5; 132.872 lei, echivalent a 26.730 euro, pentru lotul 35; 131.421 lei, echivalent a 26.438 euro, pentru lotul 50 şi 118.218 lei, echivalent a 23.782 euro, pentru lotul 39.
Redevenţa minimă lunară va fi: 235 de lei/ lună (47 euro/lună) pentru lotul 5; 226 lei/lună (45 euro/lună) pentru lotul 35; 224 lei/lună (45 euro/lună) pentru lotul 50 şi 201 lei/lună (40 euro/lună) pentru lotul 39.