Cea de-a doua ediţie a concursului Aegyssus Horse Show  va avea loc în penultimul weekend din luna această, în perioada 17-20 octombrie. Concursul este organizat de Clubul Real Racing, condus de dr. Ştefan Răileanu, şi va cuprinde cursuri cu antrenori externi, clinică de dresaj şi working equitation. Proiectul finanţat de Consiliul Judeţean Tulcea se va desfăşura în incinta Clubului Real Racing.

Aegyssus Horse Show este dedicat în primul rând celor mici cu vârstele cuprinse între 7-18 ani, adică începătorilor în ale echitaţiei. Probele din cadrul competiţiei vor fi de working equitation- maniabilitate ( stil), sărituri peste obstacole şi cross.

Astfel, în primele două zile, 17-18 octombrie, vor avea loc cursurile de clinică de dresaj şi working equitation. Pe 18 octombrie va avea loc şi şedinţa tehnică, iar pe 19 octombrie va începe concursul ecvestru.

Sâmbătă, de la ora 09.00, vor începe probele de încurajare working equitation pentru cele trei categorii, guided miniworkers (mini-1), miniworkers (mini-2) şi începători (î), şi proba de maniabilitate-stil. De asemenea, de la ora 13.00 va fi organizată şi o parada de atelaje, iar o oră mai târziu va începe proba de cross country. Probele de sărituri peste obstacole sunt programate de la ora 16.00 şi sunt împărţite pe trei categorii şi anume: bare pe pământ/ cavaleţi (stil), obstacole 40 cm şi obstacole 80 cm. Două ore mai târziu va avea loc festivitatea de premiere a câştigătorilor.

„Un spectacol ecvestru, un concurs şi o şcoală pentru tinerii practicanţi ai sportului ecvestru. Vor avea loc cursuri, clinici şi o competiţie, dar şi un show cu atelaje specifice dobrogene. La cel din urmă participanţii sunt şi din comunele cu renume în creşterea cailor”, ne-a declarat dr. Ştefan Răileanu.

Anul acesta în jur de 60 de cupluri de cal – călăreţ vor lua parte la show-ul ecvestru, jumătate dintre ei fiind din diferite judeţe ale ţării.

În 2023 au fost prezenţi 58 de participanţi, show-ul bucurându-se de un adevărat succes, debutanţii în ale călăriei fiind atraşi de astfel de concursuri.

Cluburile participante vor plăti doar o taxă de start de 100 lei, iar premiile vor fi asigurate prin proiectul finanţat de Consiliul Judeţean. Câştigătorii vor primi vouchere, cocarde, diplome, cupe şi medalii.

Potrivit dr. Răileanu, show-ul a luat naştere din dorinţa acomodării cu astfel de concursuri unde emoţiile sunt foarte mari de cele mai multe ori.

În cadrul competiţiei este organizată şi o excursie ştiinţifică de o zi în Delta Dunării, pe 20 octombrie, unde participanţii vor putea vedea frumuseţile rezervaţiei.

Participanţii trebuie să ştie că furajarea cailor este gratuită, fiind asigurată de organizator, iar rezervarea boxelor se solicită dr. Ştefan Răileanu.

Persoanele care doresc să se înscrie în concurs o mai pot face până pe 14 octombrie.

Ediţia a doua a concursului Aegyssus Horse Show este organizată de Clubul Real Racing, în parteneriat cu Hotel Delta, Penitenciarul Tulcea, Federaţia Română de Turism Ecvestru, Federaţia Ecvestră Română, Asociaţia Eliot House, Asociaţia Umanitară „Noroc” şi Expert Design.

Licenţiat în medicină veterinară, cercetător al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării, Ştefan Răileanu a înfiinţat clubul de echitaţie Real Racing prin care le oferă copiilor lecţii de iniţiere în echitaţie, dar şi sesiuni de terapie.

Deţinuţi tulceni, angrenaţi în activităţi de voluntariat la Aegyssus Horse Show

Circa 15 deţinuţi tulceni vor face acţiuni de voluntariat în cadrul celei de-a doua ediţii a competiţiei ecvestre Aegyssus Horse Show desfăşurate în perioada 17-20 octombrie, în incinta Clubului Real Racing.

Persoanele private de libertate, aflate în regim de executare deschis, se vor implica în activităţile premergătoare organizării concursului. Astfel, deţinuţii vor ajuta timp de o zi la montarea corturilor, a gardurilor, amplasarea meselor şi la aranjarea spaţiului exterior.

„Prin această activitate deţinuţii îşi dezvoltă sentimentul de responsabilitate socială, pot câştiga încredere în sine şi pot experimenta procesul de reintegrare socială prin cultivare altruismului, compasiunii şi solidarităţii. Colaborând în cadrul proiectului şi activităţilor de acolo, ei învaţă să lucreze împreună, să comunice eficient, să coopereze şi să se organizeze. Toate aceste abilităţi sunt importante în procesul lor de reintegrare în familie, în societate şi la viitorul loc de muncă. Scopul activităţii de voluntariat este de a dezvolta gradul de responsabilizare socială, şi îndeosebi, formarea unei atitudini corespunzătoare faţă de muncă, deoarece vor realiza activităţi fizice. Deţinuţii se vor implica în activităţile premergătoare organizării concursului de echitaţie. Astfel, vor ajuta la organizarea competiţiei, la montarea corturilor, a gardurilor, amplasarea meselor, aranjarea terenului şi spaţiului exterior. Cred că vom putea onora o singură zi, pe 15 sau 16 octombrie, şi ne gândim să participăm cu 10-15 persoane. Vom stabili aceste aspecte în funcţie de numărul de doritori. Deţinuţii care sunt selecţionaţi pentru această activitate sunt în regim de executare deschis, deci ei pot avea activităţi în comunitate. Sunt selecţionaţi prin intermediul unei comisii de selecţie la activităţi lucrative. Aceştia au un comportament bun şi sunt recompensaţi. Sunt printre cei mai buni deţinuţi pe care îi avem”, ne-a declarat directorul adjunct Reintegrare Socială la Penitenciarul Tulcea, comisar şef de poliţie penitenciară Mariana Iordan.

Anul acesta este prima acţiune de voluntariat la care vor participa deţinuţii tulceni. Totuşi, în decursul acestui an persoanele private de libertate au participat la o multitudine de activităţi educative în comunitate.

„Nu s-au realizat foarte frecvent astfel de acţiuni de voluntariat, dar nu am avut nici foarte multe solicitări. Anul acesta este prima activitate de voluntariat pe care încercăm s-o facem. Sperăm să se finalizeze cu succes. N-am avut foarte multe solicitări. De-a lungul timpului am avut şi alte genuri de activităţi în comunitate, în colaborare cu domnul dr. Ştefan Răileanu, dar şi cu alte organizaţii neguvernamentale. Deci, am avut o multitudine de activităţi educative în comunitate, dar de voluntariat ar fi prima pe care o derulăm acum. Este important ca deţinutul să înveţe să muncească şi voluntar. În momentul în care vom fi solicitaţi să participăm şi la alte acţiuni de voluntariat vom fi prezenţi”, ne-a spus Mariana Iordan.