Studiile arheologice efectuate pe noua centură ocolitoare a municipiului Tulcea, programate a se încheia săptămâna trecută, constituie un demers necesar pentru obţinerea avizului de cultură, de altfel printre ultimele necesare.

Potrivit viceprimarului municipiului Tulcea, George Şinghi, o parte din experţii care execută studiile arheologice sunt de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”. Studiul se va realiza pe întreg traseul centurii care are aproape 10 km şi face legătura dintre intrarea dinspre Mineri şi drumul spre Agighiol şi Murighiol.

De asemenea, pe lângă avizul de cultură mai trebuie obţinut şi cel de mediu. Conform viceprimarului, până în prezent au fost obţinute 27 de avize.

„Sunt studii necesare pentru obţinerea avizului de cultură, fiind solicitate de Direcţia de Cultură. Mai precis, sunt studii obişnuite care se fac pentru orice drum nou şi constau în nişte săpături de 4 metri/ 2 m/ un metru adâncime, de-a lungul întregului traseu. O parte din cei care execută studiul sunt experţi de la Institutul <<Vasile Pârvan>>. Este un institut specializat în cercetări arheologice. Studiul se realizează conform cerinţelor şi se va depune în completarea avizului de cultură. Sperăm să-l obţinem în cel mai scurt timp. În acest moment ar mai fi de obţinut avizul de cultură şi cel de mediu. În rest, toate avizele, adică 27, au fost obţinute. Studiile se vor face pe tot traseul de circa 10 km”, ne-a declarat viceprimarului municipiului Tulcea, George Şinghi.

Până în luna noiembrie, studiul de fezabilitate ar trebui să fie gata, urmând să se continue cu proiectul tehnic şi documentaţia pentru autorizare.

„Urmează să ni se predea studiul de fezabilitate, preconizăm că se va întâmpla în luna noiembrie. Pe acesta îl vom dezbate şi într-o şedinţă la CNAIR, şi, bineînţeles, îl vom aproba şi prin HCL. Când vom avea studiul de fezabilitate aprobat se va continua cu proiectul tehnic şi documentaţia pentru autorizare. Acolo timpii sunt mult mai scurţi, deoarece toate avizele vor fi deja obţinute. De altfel, obţinerea  avizelor, modificările apărute în urma avizelor, proiectarea,  au fost lucrurile cele mai complicate. În mare parte s-au rezolvat toate. În termen de maxim o lună o să ne fie eliberat avizul de la Cultură. Dacă totul merge în regulă, până în aprilie anul viitor ar trebui să avem totul pus la punct”, ne-a spus George Şinghi.

Noua centură va avea aproape 10 kilometri, va funcţiona în regim de drum expres, cu 4 benzi de circulaţie şi va face legătura dintre ieşirea spre Mineri şi drumul spre Malcoci, începerea lucrărilor fiind programată pentru 2025.

„În acest moment contractul de servicii este în derulare, fiind la etapa de obţinere a avizelor solicitate prin Certificatul de urbanism. În acest context, în acest moment proiectantul lucrează la realizarea diagnosticului arheologic intruziv. Pentru a putea finaliza această etapă necesară elaborării studiului de fezabilitate, proiectantul trebuie să efectueze sondaje arheologice pe terenurile care se suprapun cu traseul viitorului drum expres, obiectiv de interes public naţional. (…) În cazurile în care nu sunt reperate materiale de interes arheologic, terenul se va readuce la starea iniţială”, se arată în anunţul Primăriei municipiului Tulcea.

În perioada octombrie-noiembrie 2024 se vor efectua sondaje arheologice pe 72 terenuri extravilane. De asemenea, vor fi efectuate sondaje arheologice şi pe alte terenuri care se suprapun cu traseul viitorului drum expres de pe raza U.A.T. Municipiul Tulcea pentru care nu există număr cadastral, deoarece proprietarii nu au putut fi identificaţi.

Noua centură va afecta 300 de terenuri pe o suprafaţă totală de 20 ha. Terenurile sunt agricole sau neproductive, se află în extravilanul municipiului Şi nu prezintă construcţii.

Potrivit detaliilor tehnice, noua centură porneşte din DN22, intrarea dinspre Mineri, Strada Isaccei, prin sens giratoriu; la 1,1 km se intersectează, prin nod rutier, cu drumul expres Brăila – Tulcea – Constanţa; supratraversează calea ferată CF804 la km 2,97; subtraversează DN22, ieşirea spre Constanţa din Strada Babadag, la km 3,77 şi prin nod rutier se asigură conexiunea cu drumul naţional şi municipiu; supratraversează DJ222 la km 7,08 şi prin nod rutier se conectează spre Agighiol, cu Strada Viticulturii; se racordează la sfârşit de proiect, la km 9 în DJ222C, prin sens giratoriu, pentru conexiunea cu Murighiol cu Strada Elizeului.

Realizarea unei noi centuri ocolitoare pentru municipiul Tulcea a devenit certitudine prin parteneriatul încheiat în data de 19 noiembrie 2021 între Primăria Tulcea şi Compania Naţională a Infrastructurii Rutiere, ca urmare a unei hotărâri de Consiliu Local din 15 octombrie şi a HCA CNAIR din 9 noiembrie, primind finanţare pentru studii, proiectare şi obţinerea autorizaţiei de construire.