Reeditarea singurei monografii a municipiului Tulcea de către scriitorul Nicolae Ariton i-a oferit ocazia autorului de a invita candidaţii la parlamentare la o dezbatere pe tema trecutului, prezentului şi viitorului municipiului.

Nicolae Ariton a transmis invitaţii la dezbatere PNL, PSD şi USR, cu precizarea că în măsura în care va găsi contacte, nici celelalte partide nu vor fi ocolite. Singurii care au răspuns provocării publicistului au fost liberalii, iar sâmbătă aceştia au fost gazdele unui schimb de idei pe tema amintită.

Profesorul Nicolae Ariton a subliniat faptul că invitaţia se adresează tuturor partidelor care au reprezentanţi la alegerile parlamentare.

„Voiam să precizez că de fapt m-am autoinvitat şi chiar am insistat, dar domnul primar a fost receptiv şi mi-a spus că este ca şi realizată întâlnirea, fiindcă aici voiam să vin cu o mică divagaţie. Nu este o ofertă sau întâlnire doar Partidului Naţional Liberal, ci este o ofertă făcută pentru toate partidele care au candidaţi la alegerile parlamentare. Din păcate, până în momentul de faţă, am reuşit să contactez două partide, şi de-o săptămână nu mi-au dat niciun semn de viaţă, dar ce este ciudat, că nu mi-au zis nici da, nici ba. (…) Iniţial am făcut un tiraj de 400 de exemplare, după ce am vorbit cu domnul primar şi a spus <<Da, sunt de acord>>, am zis că s-ar putea să am probleme dacă se reped toate partidele. Eu mă aşteptam să fie buluceală, ceea ce n-a fost, am zis, să vezi că o să rămân fără exemplare, şi am mai tras încă 300 de exemplare, deci am umplut casa cu cutii cu cărţi. Ideea era în felul următor, eu fac oferta fără niciun fel de obligaţii financiare, să nu-şi închipuie că vreau să le vând şi să câştig bani, dar ei nu mi-au răspuns”, a spus Nicolae Ariton.

La evenimentul desfăşurat la sediul PNL din municipiu au participat cinci din cei zece candidaţi liberali la Parlamentul României. Este vorba despre George Şişcu, Michael Gudu, Claudia Alina Frandeş, Alina Iancu şi Alexandru Filip. Nu a lipsit nici preşedintele PNL Tulcea, primarul Ştefan Ilie, care a anunţat că intenţionează să realizeze o nouă monografie a oraşului.

În intervenţia sa, deputatul George Şişcu a spus că a luat două exemplare ale monografiei, una dintre ele fiind pentru candidatul PSD la parlamentare, Sergiu Constantinescu.

„În faţă am două exemplare, nu pentru că sunt aromân. Am luat încă un exemplar în cazul în care nu veţi fi invitat, eu îmi iau angajamentul să-i dau această monografie domnului Constantinescu Sergiu, candidatul PSD, clujean care stă în Bucureşti acum şi candidează la Tulcea, să ştie despre ce este vorba”, a precizat George Şişcu.

Profesorul Nicolae Ariton a spus că motivul pentru care a apelat la partide pentru a prezenta cartea monografiei oraşului este dat de faptul că doi dintre autorii cărţii iniţial scrise au fost primii senatori tulceni.

„Este singura monografie a oraşului Tulcea care a fost publicată până în ziua de astăzi. Ea a fost publicată în 1928 de un trio de autori dintre care, foarte interesant, acesta este şi motivul pentru care mi-a venit această idee de a apela la partide pentru a o prezenta, doi dintre cei trei autori, Voicu şi domnul Cotovu au fost senatori. S-ar părea că au avut primele mandate de senatori sau printre primele mandate de senatori tulceni, pentru că drepturile depline ale tulcenilor de a fi aleşi în parlament au fost aprobate undeva între 1909 şi 1912. Până atunci tulcenii nu aveau dreptul să fie aleşi în Parlament, puteau fi aleşi numai primarii, consilii locale, consilii judeţene. Cei doi, în momentul în care au scris cartea, nu mai aveau funcţia de senator, dar erau deja oameni cu înţelepciune şi cu cultură pentru a putea redacta această monografie. Al treilea autor era secretarul primăriei”, a explicat Nicolae Ariton.

De asemenea, profesorul Nicolae Ariton a spus că ideea reeditării monografiei i-a venit în timpul unei lansări de carte la care a fost invitat.

„Din ce cauză am reeditat-o? Am fost acum un an, un an şi ceva la o lansare de carte unde într-un context cineva a adus vorba de această monografie şi foarte gomos a spus <<Sunt unul din puţini posesori al unui exemplar al acestei monografii>>. Din sală s-a mai ridicat o mână şi la un moment dat s-a făcut socoteala şi s-a spus că în Tulcea, în momentul de faţă există cinci exemplare în colecţii particulare şi un exemplar la Biblioteca Judeţeană. (…) Au mai fost încercări de a publica monografia oraşului Tulcea care în final au ajuns ghiduri (…)  Monografia iniţială este subţirică, are vreo 90 de pagini, dintre care 20 şi ceva sunt fotografii. Am luat această monografie şi am copiat-o rând cu rând. Am respectat numărul de rânduri de pe fiecare pagină, numărul de cuvinte, am păstrat grafica iniţială, inclusiv regulile gramaticale ortografice de la 1928, astfel încât să obţin în final un document care este aproape identic cu cel original”, a precizat Nicolae Ariton.

Candidata PNL la parlamentare pentru Senat, Claudia Frandeş consideră importantă promovarea valorilor municipiului.

„Făcând parte din generaţia între cea foarte rapidă şi cea mai puţin rapidă, care a prins şi un pic de comunism, mulţumim, ne onorează invitaţia. Recunosc că de foarte multă vreme, din nefericire, nu mai avem timpul să ne aplecăm asupra unei cărţi, să simţim coperţile paginilor. Cred că ultima pe care am citit-o este a Suzanei Mehmet, tot o tulceancă. Mi se pare important să ne promovăm propriile valori. Vă mulţumim că v-aţi gândit şi sunt alături de colegul meu căruia i-am şoptit că îmi doresc foarte mult ca domnul deputat de Bucureşti să citească monografia judeţului Tulcea, ca să ştie cum ne va reprezenta în cazul în care va câştiga în Parlamentul României”, a declarat Claudia Frandeş.

George Şişcu, candidat PNL pentru Camera Deputaţilor a subliniat importanţa existenţei unei monografii a municipiului Tulcea.

„Vin dintr-un oraş care are o monografie, monografia oraşului Babadag, scrisă de profesorul Cintian Bărbuleanu, care mi-a fost şi dascăl. Cu toate că era profesor de chimie, nu era o persoană originară din Babadag, dar se îndrăgostise de oraşul nostru, a cules ani de zile date şi a făcut o monografie foarte frumoasă. Era necesară o monografie şi pentru municipiul Tulcea şi iată că primul pas este făcut de domnul profesor Ariton prin reeditarea acestei monografii”, a spus George Şişcu.

Alexandru Filip, candidat PNL la Senat, atrage atenţia că monografia este de fapt cartea de identitate a unui oraş.

„Tot citind din Misterele Dunării, observam cât de fascinantă este Tulcea, şi cât de diferită şi cosmopolită este şi ce istorie are. Vă mulţumesc că mi-aţi facilitat acomodarea aici în oraş. Eu am învăţat la facultate că monografia este de fapt cartea de identitate a unui oraş şi mă surprinde că aceasta este prima şi singura, şi sper să fie redactate din ce în ce mai multe. În egală măsură, ştiu că trecutul înseamnă istorie, istoria înseamnă cultură, iar cultura turism. Poate că dumneavoastră nu aveţi acest mindset, dar prin tot ceea ce faceţi, ajutaţi şi la dezvoltarea turistică a oraşului, aceasta fiind misiunea mea personală şi a echipei din care fac parte”, a declarat Alexandru Filip.

Deputatul Michael Gudu a precizat că monografia explică ce înseamnă multiculturalismul şi multietnicul în Tulcea.

„Acest mixt de etnii în Dobrogea cred că este practic liantul existenţei noastre aici, iar această monografie nu vine decât să aşeze pe nişte tipare tot ceea ce înseamnă multiculturalism şi multietnic în Tulcea”, a spus Michael Gudu.

Alina Iancu a mulţumit în numele Organizaţiei Tineretului Naţional Liberal Tulcea pentru reeditarea monografiei oraşului.

„Vă mulţumesc şi în numele generaţiei tinere pe care o reprezint la nivel de judeţ în Tulcea. Cu siguranţă colegii mei şi generaţiile mult mai tinere se vor bucura să cunoască îndeaproape istoria”, a spus Alina Iancu.

Primarul Ştefan Ilie a spus că îşi doreşte realizarea unei noi monografii în care să fie adunate informaţii din mai multe domenii şi i-a propus profesorului Nicolae Ariton să facă parte din acest proiect.

„Nu vreau să fac promisiuni care să nu se concretizeze până la finalul mandatului 2028, pentru că această promisiune necesită foarte multă cercetare. De-a lungul timpului, mai mulţi tulceni s-au aplecat asupra încercărilor de a publica, de a scrie, de a ajunge la o finalitate cu o nouă monografie a municipiului Tulcea, şi uite că nu s-au concretizat până în prezent. Efortul dumneavoastră de a reedita monografia din 1928, singura a municipiului nostru, trebuie să aibă nişte urmări, iar una dintre ele, cea mai importantă, este că eu îmi doresc, alături de colegii mei, aparatul de specialitate din cadrul Primăriei, să construim o nouă monografie a municipiului, una până în prezent. Am vorbit în această perioadă cu mai multe persoane care pot lucra la o nouă monografie. Ea nu trebuie să fie a unei singure persoane, pentru că mai mulţi pot aduce din cercetările lor pentru a putea face o monografie cât mai completă care să cuprindă atât partea istorică, cât şi economică, turistică, socială. Municipiul, uite, după un secol, să lanseze o nouă monografie în care vă propun, domnule profesor, să ne fiţi partener”, a spus Ştefan Ilie.

Profesorul Nicolae Ariton le-a propus politicienilor  implementarea unor vouchere culturale care să stimuleze cititul în rândul tinerilor din România.

„Există în Occident aşa numitele vouchere de cultură, în care tinerii, se adresează tinerilor, li se dă un voucher de o anumită sumă prin care tinerii pot să-şi cumpere cărţi, să se ducă la spectacole de teatru sau de operă. Şi atunci această idee de voucher de cultură ar fi o chestie care nu neapărat că ar salva cultura,dar ar putea fi o soluţie. Aici fac o mică specificaţie, fiindcă vine din partea unui scriitor, voucher de cultură doar pentru cărţi în prima fază. Fiindcă probabil dacă vor primi aceste vouchere, jumătate din tineri vor spune că mai bine se duc la teatru, decât să dea banii pe o carte. (…) Un voucher de cultură nu mai mult de 50 de euro pe an care ar însemna 5-6 cărţi. Nu sunt foarte multe, dar nici foarte puţine, având în vedere cât se citeşte la noi”, a explicat Nicolae Ariton.

La evenimentul de sâmbătă au participat şi liberalii Mihai Huleni, Ana Maria Mergeani, Nicolae Bibu şi Mădălina Băbuş.

Municipiul Tulcea înregistrează o singură monografie scrisă şi publicată în anul 1928, intitulată „Monografia oraşului Tulcea”, cu subtitlul „Trecutul, prezentul şi viitorul său”, de către un „trio” de autori: T. Voicu, B. Cotovu şi P. Constantinescu. Volumul „Monografia oraşului Tulcea, trecutul, prezentul şi viitorul său” este o reeditare a celui din anul 1928, în cadrul proiectului „Istoria Tulcei între bibliotecă şi internet”, cofinanţat din bugetul local al municipiului Tulcea.