Primăria Tulcea intenţionează să ia măsuri pentru a pune ordine în rândul stabilimentelor care oferă jocuri de noroc şi pariuri, care s-au înmulţit în oraş în ultimul timp. La nivelul municipiului Tulcea sunt 29 de societăţi comerciale şi 90 de spaţii unde se desfăşoară activităţi de jocuri de noroc.

Având în vedere problemele sociale generate de aceste activităţi, precum şi numărul mare de astfel de stabilimente din municipiu, după modelul altor municipii, precum Oradea, se are în vedere supraimpozitarea clădirilor folosite de firmele specializate în jocuri de noroc cu 50%.

Astfel, în cadrul viitoarei şedinţe de Consiliu Local, ce va avea loc pe 19 decembrie, primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, intenţionează să introducă un amendament în cadrul proiectului privind taxele şi impozitele locale pentru anul 2025, prin care va propune această supraimpozitare.

„Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local, ce va avea loc pe 19 decembrie, este prevăzut şi proiectul privind taxele şi impozitele locale. În cadrul acestui proiect am un amendament prin care doresc să descurajez aceste activităţi ale jocurilor de noroc. O să propun creşterea impozitului cu 50% pentru spaţiile în care se desfăşoară aceste activităţi pentru a le descuraja. De ce nu mai mult? Pentru că nu îmi permite Codul Fiscal la momentul actual. În cazul autorizaţiilor de funcţionare ale acestor spaţii în care există păcănele, primăriile din ţară, din păcate, nu au niciun fel de atribuţie. Împreună cu mulţi primari, am solicitat modificarea legislaţiei ca să putem autoriza noi această activitate. Printr-o astfel de metodă am fi avut mult mai puţine spaţii în care se desfăşoară această activitate. La presiunea publicului, primarii n-ar mai fi dat astfel de autorizaţii, iar numărul lor s-ar fi diminuat. Astfel, n-ar mai fi apărut la fiecare colţ de stradă, în fiecare lună, câte un spaţiu destinat jocurilor de noroc. Probabil din cauza aceasta am fost evitaţi. Însă, până se va modifica legislaţia, noi vom propune mărirea impozitului pentru aceste spaţii”, ne-a declarat primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie.

Potrivit primarului, impozitul majorat se va aplica proprietarului imobilului care desfăşoară sau a închiriat spaţiul pentru astfel de activităţi, acesta urmând să se îndrepte asupra chiriaşului.

„Se măreşte impozitul pentru proprietarul spaţiului. În general, aceste păcănele se află în spaţii închiriate. Bineînţeles că proprietarul spaţiului va plasa această sumă către cel care desfăşoară această activitate a jocurilor de noroc. Poate prin această metodă, vom putea opri tăvălugul autorizării şi al deschiderii spaţiilor de genul, în fiecare lună”, ne-a spus primarul Ştefan Ilie.

Măsura a fost luată pentru a reduce numărul spaţiilor în care funcţionează jocurile de noroc ce provoacă deranj în jurul lor, uneori chiar scandaluri şi violenţe, mai ales în rândul tinerilor.

„Deşi se discută prea puţin pe această temă, cu toţii cunoaştem problemele sociale generate de astfel de activităţi, de la drame familiale la jafuri şi comportamente violente. Pentru a diminua acest fenomen, pe plan local ne putem folosi de această pârghie, a supraimpozitării. Pe lângă faptul că ele creează dependenţă, mai ales în rândul tinerilor, de la acestea se ajunge la diferite forme sociale de violenţă sau chiar tragedii. De asemenea, în faţa spaţiilor respective se consumă alcool, se vorbeşte urât şi sunt deranjaţi vecinii din jur”, a precizat edilul.

Legislaţia privind jocurile de noroc din România a suferit modificări majore, menite să îmbunătăţească reglementările şi să reducă riscurile asociate acestui domeniu.

De anul acesta, spaţiul comercial în care operatorul exploatează jocuri de noroc, dacă are amplasate mijloace de joc de tip slotmachine, trebuie să se afle într-o unitate administrativ-teritorială cu o populaţie mai mare de 15.000 de locuitori.

Astfel în judeţul Tulcea, doar municipiul are în continuare de săli de jocuri.