IMM România (Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private, Mici şi Mijlocii din România) solicită Guvernului prelungirea cu un an, până la data de 31 decembrie 2025, a exceptării de la plata impozitului şi a contribuţiilor pentru suma de 300 de lei din salarii. Scopul acestei exceptări este de a diminua impactul generat de creşterea preţurilor la bunuri şi servicii asupra angajaţilor şi a reducerii riscului de concedieri ca urmare a restrângerii activităţii din motive economice.
Aceştia atrag atenţia că în cazul în care exceptarea de la plata impozitului nu este prelungită, începând cu 1 ianuarie 2025, salariaţii ar urma să primească un venit net de 2.450 lei faţă de 2.574 lei.
Totodată, se doreşte majorarea corespunzătoare a plafonului de 4.000 lei, reprezentând venitul brut realizat din salarii şi asimilate acestora.
„În Consiliul Naţional Tripartit, la negocierea măririi salariului minim pe economie, a fost agreată de partenerii de dialog social şi menţinerea acestei facilităţi de impozitare a sumei de 300 lei. Recunosc faptul că am solicitat atunci să crească la 400 lei, dar în urma discuţiilor am rămas la 300 de lei sumă neimpozitată şi salariul minim la 4.050 lei. Altfel ar fi însemnat ca salariul minim să urce la 4.100 lei. Au fost alte discuţii, iar aceasta a fost varianta finală. Salariul minim pe economie a fost aprobat în urmă cu o săptămână, dar nu şi Ordonanţa de prelungire a acestei facilităţi. Această ordonanţă trebuie aprobată rapid, pentru că altfel riscăm ca după 1 ianuarie să nu mai avem această facilitate, iar netul să nu înregistreze decât o creştere de 65 lei de la ultimul salariul minim pe economie, până la acesta. Ce ne dorim este ca această ordonanţă de urgenţă, cu prelungirea facilităţii de neimpozitare a sumei de 300 lei, să fie aprobată cu prioritate”, ne-a declarat preşedintele interimar al CNIPMMR, Sterică Fudulea.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.