După ce Marcel Ciolacu a anunţat joi că PSD se retrage de la masa discuţiilor pentru un guvern de coaliţie, preşedintele PNL, Ilie Bolojan, a transmis, printr-un scurt comunicat, că România are nevoie rapid de un nou guvern, iar „PNL e pregătit să-şi asume răspunderea”.

Ştefan Ilie, preşedintele PNL Tulcea, spune că ţara se află într-o situaţie delicată, iar o eventuală nereuşită a acestei coaliţii îi va costa foarte multe pe toţi românii.

 „Partidul Naţional Liberal, condus de Ilie Bolojan, urmăreşte în permanenţă găsirea unei soluţii deoarece ţara se află într-o situaţie delicată, iar o eventuală nereuşită a acestei coaliţii îi va costa foarte multe pe toţi românii. România are nevoie de un nou Guvern care să adopte un buget cu maximă responsabilitate, bugetul nu se face de astăzi pe mâine, care să adopte şi să-şi asume acele măsuri pentru creşterea economiei. Or, dacă noi ţinem la România, aşa cum ne place să ne lăudăm că suntem oameni de stat, nu înseamnă doar să te salute cineva “Să trăiţi domnul primar, să trăiţi domnule ministru”, înseamnă să-ţi asumi şi acele măsuri nepopulare, care probabil îţi vor cauza pierderea alegerilor, dar care vor pune România pe picioare. În felul acesta, dacă eşti om de stat, poţi rămâne în istorie ca un exemplu pozitiv. România trebuie să ia măsuri pentru creşterea economiei, să atragă în continuare fonduri europene şi Partidul Naţional Liberal este pregătit să-şi asume răspunderea în tot acest efort”, ne-a declarat, vineri, preşedintele PNL Tulcea, Ştefan Ilie.

Liderul liberalilor tulceni este convins că PNL trebuie să găsească parteneri de guvernare nu doar în PSD, ci în toate partidele care îşi doresc dezvoltarea ţării pe principii europene.

„Sunt convins că până de Crăciun sigur vom avea un Guvern, în mod sigur pro-european, şi sper să fie reprezentate toate partidele pro-euroepene, pentru a da o legitimitate majorităţii create”, a menţionat Ştefan Ilie.

Îngheţarea pensiilor şi salariilor din sistemul bugetar

Îngheţarea pensiilor şi salariilor din sistemul bugetar anul viitor este prevăzută în proiectul aşa-numitei ”ordonanţe trenuleţ”.

Aceasta ar trebui adoptată până la sfârşitul anului, fie de actualul guvern, fie de viitorul executiv.

Proiectul realizat de Ministerul Finanţelor mai include păstrarea sporurilor din instituţiile publice la nivelul actual şi compensarea muncii suplimentare doar cu timp liber.

De asemenea, documentul suspendă angajările la stat, de la 1 ianuarie. Tichetele pe care angajaţii le primeau până acum nu vor mai fi date, cu excepţia celor de creşă.

Nu se vor mai acorda nici tichete de vacanţă, dacă ordonanţa va fi aprobată de Guvern în această formă.

Prin aceste măsuri se încearcă reducerea deficitului bugetar din 2025, în condiţiile în care se estimează că anul acesta se vă încheia cu un deficit de 8,6% din PIB.