Mutată pe un teren al Primăriei municipiului Tulcea cu deschidere la Dunăre din zona şantierului naval în 2021, când au început lucrările de reabilitare a portului şi falezei din municipiu, nava „Republica” nu va fi redată prea curând publicului. Aflată în patrimoniul municipiului din anul 2003, în 2008 nava „Republica” a fost declarată tezaur, însă pentru a deveni muzeu, aşa cum îşi doresc autorităţile locale, are nevoie de reabilitare. Problema este că, până acum, nu au fost găsite surse de finanţare, ne spune primarul Ştefan Ilie.

„Nava <<Republica>> este o ambarcaţiune istorică de patrimoniu care se află în proprietatea municipiului Tulcea. În momentul în care au început lucrările pentru faleză, am colaborat cu şantierul naval, şi cu acest prilej le mulţumesc celor de la Vard, am reuşit să o transportăm de pe malul falezei şi să o ducem în spatele şantierului, tot la Dunăre, unde Primăria deţine un teren. Ea este întreţinută şi supravegheată tot timpul de personal. Nu este uşor să ai în gestiune un asemenea obiectiv pentru că trebuie să-l întreţii, fiindcă este aflat pe lista obiectivelor de patrimoniu şi vrei să-l pui şi la dispoziţia publicului, să-l reabilitezi, astfel încât cetăţenii municipiului şi turiştii să se bucure de vizitarea lui într-o formă de muzeu. Din păcate, până acum nu am identificat nicio sursă financiară nerambursabilă prin care să putem să-i dăm o destinaţie conform statutului ei de obiectiv de patrimoniu. Ceea ce putem face este să-l întreţinem în continuare, până când vom avea oportunităţi de finanţare, fiindcă sumele sunt destul de consistente. Din fonduri proprii este imposibil să o reabilitezi pentru a o pune la dispoziţia cetăţenilor conform destinaţiei sale. Vom discuta cu Consiliul Judeţean şi cu Administraţia Zonei Libere Sulina dacă, în urma reabilitării, sau printr-un parteneriat, putem să o aducem înapoi pe faleză”, ne-a declarat Ştefan Ilie.

De asemenea, edilul îşi doreşte ca, în următorii ani, Primăria municipiului să construiască un miniport la Dunăre pentru posesorii de bărci din Tulcea.

„Ceea ce trebuie să vă spun este că intenţia municipiului este şi aceea de a construi un miniport pentru posesorii de bărci din Tulcea, pentru a putea să-şi gestioneze ambarcaţiunile mult mai uşor. Miniporturile şi danele private care există la momentul actual nu asigură nevoile pe care le au toţi tulcenii sau toţi cei care deţin ambarcaţiuni. Atunci noi încercăm să avem un proiect care va fi derulat pe o perioadă de cel puţin doi, trei ani, pentru a construi un miniport şi a creşte numărul spaţiilor de andocare, de trecere, de utilizare a ambarcaţiunilor. Amenajând un miniport la Dunăre care poate fi şi în apropierea Falezei, dar şi într-o altă parte a municipiului, acolo unde Primăria deţine spaţii, acolo putem să amplasăm şi <<Republica>>, nu doar pe faleză”, a precizat Ştefan Ilie.

Considerată ultima navă de război cu aburi de pe Dunăre, nava „Republica” a fost construită în anul 1883 la şantierul Linz Komenburg din Austria şi a purtat iniţial numele „Csobanc”. Cinci ani mai târziu, a fost predată spre exploatare Flotilei de Dunăre a Marinei austro-ungare, în anul 1944 a trecut în subordinea sovieticilor, iar în anul 1951 a fost predată României. Supravieţuitoare a celui de-al Doilea Război Mondial, în timpul căruia a fost implicată în luptele pe Dunăre ca navă de comandament, „Republica” a continuat să funcţioneze ca navă de comandament a Marinei Militare Române. În anul 2003, nava a fost cedată de MApN Consiliului Local al municipiului Tulcea, iar în anul 2008 a fost clasată, în urma unor expertize, în patrimoniul cultural naţional, fiind declarată „Tezaur”.