Municipiul Tulcea urmează să aibă mai multe locuri pentru copilaşi în creşe. Primarul Ştefan Ilie a semnat, luni, şapte contracte şi acte adiţionale de finanţare pentru proiecte de eficientizare energetică şi modernizare. Printre acestea se află şi contractele pentru finanţarea lucrărilor de construire a două noi creşe în municipiu, una în Cartierul E3 şi cealaltă în Cartierul Lotizare. Cele două proiecte au fost depuse spre evaluare în cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Creşa din Cartierul E3 va avea o capacitate de maximum 70 de locuri, iar cea din  Lotizare 100 de locuri.

„Va fi finanţată construirea unei creşe în Cartierul E3, şi începem să ţinem licitaţii pentru proiectare şi execuţie. O altă creşă va fi finanţată din resursele Companiei Naţionale de Investiţii şi va fi construită în Cartierul Lotizare. Pentru cetăţenii municipiului, nevoia de creşe este mai mare decât capacitatea pe care o avem acum. Prin faptul că noi construim creşe, contribuim poate şi la creşterea demografică a municipiului. Nu le punem doar la dispoziţie familiilor tinere locuri pentru educaţia copiilor lor, dar îi încurajăm şi pe alţii să rămână aici, pentru că oferim condiţii, inclusiv pentru creşă. Este un lucru foarte important pentru doi soţi care lucrează în fiecare zi şi care nu au alte posibilităţi decât să-şi lase copilul într-un spaţiu educaţional”, ne-a declarat Ştefan Ilie.

Alte contracte semnate la începutul acestei săptămâni vizează reabilitarea blocurilor Bl 2, Bl 4, Bl 6, Bl 7, Bl 8 şi Bl 10 de pe strada Babadag, Bl I1 şi Bl I2 de pe strada Isaccei, Bl V7 şi Bl B9 de pe strada Victoriei şi Bl P1 de pe strada Păcii.

De asemenea, se va reabilita energetic Corpul B al Liceului de Arte „George Georgescu” şi se va moderniza Grădiniţa cu program prelungit nr. 19 „Dumbrava Minunată”, dar şi clădirea „Deltacons”.

„Sunt proiecte pe fonduri europene prin PNRR. Este vorba despre programe în primul rând pentru reabilitări energetice. Unele dintre ele au obţinut finanţare din 2024 sau din 2023, însă pentru altele încă nu am semnat contractele de finanţare, lucru pe care l-am făcut acum. O parte din ele, prin actele adiţionale, implică creşterea va-lorii ca urmare a unor cheltuieli pe care le-am solicitat noi, altele se referă la perioada de timp de implementare care s-a prelungit”, a precizat primarul Ştefan Ilie.

„Casa Albastră”, hotelul de pe malul lacului Ciuperca dedicat sportivilor, va trece de la Consiliul Judeţean în administrarea Primăriei Tulcea. Primarul Ştefan Ilie speră că Agenţia Naţională pentru Sport va sprijini reabilitarea imobilului.

„Suntem într-o procedură de a primi Casa Albastră şi atât noi cât şi Consiliul Judeţean vrem să facilităm acest transfer şi sperăm ca şi Agenţia Naţională pentru Sport să sprijine această iniţiativă şi să contribuie la realizarea unui spaţiu cât mai bine structurat şi frumos pentru municipiul nostru. Primul plan este să-i redăm folosinţa, să o reabilităm, şi apoi să o folosim conform statutului ei. Este un spaţiu dedicat activităţilor sportive”, a explicat Ştefan Ilie.

Proiectul de hotărâre privind solicitarea trecerii din administrarea Consiliului Judeţean în administrarea Consiliului Local a imobilului şi a terenului aferent, situat în zona Lacului Ciuperca, a fost adoptat, luna trecută, de consilierii locali în cadrul şedinţei ordinare.

Acum este nevoie ca şi Consiliului Judeţean să adopte o hotărâre în acest sens.