Tabăra Bididia va fi reabilitată, iar sala mică de sport de pe strada Isaccei va fi demolată după ce Primăria Tulcea va finaliza preluarea celor două obiective. Primăria municipiului a început demersurile necesare pentru preluarea unor imobile aflate în administrarea cluburilor sportive CSS Tulcea şi CSM Danubiu, care în prezent sunt neutilizate şi se află într-o stare avansată de degradare.

Potrivit primarului Ştefan Ilie, ideea de prelua şi de a reabilita imobilele aflate într-o stare de degradare ce aparţin cluburilor sportive tulcene a pornit după ce Primăria a pre-luat Casa Albastră de pe malul lacului Ciuperca de la Consiliul Judeţean.

„De la CSM Danubiu a pornit o încercare de a găsi o soluţie pentru imobilele care aparţin cluburilor de stat, care la rândul lor aparţin Agenţiei Naţionale pentru Sport sau Ministerului Educaţiei. Totul a pornit de la faptul că prin Consiliul Judeţean am preluat Casa Albastră. Aceasta a aparţinut în trecut de CSM Danubiu care nu a mai putut să o mai întreţină şi a fost dată, în trecut, prin hotărâre de Guvern, Consiliului Judeţean, iar noi, pentru a putea face nişte investiţii acolo, pentru a o repune în folosinţă, am discutat cu conducerea Consiliului Judeţean şi ne-a predat-o prin hotărâre de consiliu. Acum se fac predările formale la nivelul comisiilor de predare-primire”, ne-a declarat Ştefan Ilie.

CSM Danubiu deţine şi o fostă sală de box ce se află într-o stare gravă de degradare, cunoscută drept „Sala Mică”, pe care Primăria doreşte să o demoleze şi să construiască în loc un imobil cu destinaţie sportivă.

„CSM Danubiu mai are în proprietate şi Sala Mică, care se află într-o stare avansată de degradare şi pune în pericol siguranţa cetăţenilor. Acolo, mai multe persoane rău famate şi fără adăpost o folosesc. Au avut şi un proces în trecut cu nişte cetăţeni care au revendicat proprietatea, şi atunci le-am solicitat să facă demersuri şi să fie de acord pentru a obţine o hotărâre de Guvern pentru a se da municipiului acest focar de infecţii şi să găsim o soluţie pentru zona respectivă, fiindcă este reclamată şi de toţi cetăţenii care locuiesc acolo. Noi am făcut acolo parcarea, am pus nişte iluminat public, dar tot nu este suficient. Sala Mică nu cred că mai poate fi reabilitată, în schimb se poate construi altceva de natură sportivă în locul ei”, a precizat Ştefan Ilie.

În ceea ce priveşte Tabăra Bididia, autorităţile locale au încercat şi în trecut preluarea acestei zone pentru a o reabilita, însă CSS Tulcea a vrut să transfere doar o parte din obiective municipalităţii, lucru ce a făcut imposibilă accesarea de fonduri.

„CSS-ul are Tabăra Bididia. Acolo şi Primăria are nişte mici proprietăţi, dar sunt insuficiente pentru a demara o investiţie. Ori avem toată suprafaţa pentru a putea prinde într-un proiect european, ori nu putem să ne hazardăm. Am putea să facem, de exemplu, zona unde erau căbănuţele, să le reparăm, dar până acolo, inclusiv accesul aparţine Ministerului Educaţiei. Am solicitat şi către CSS Tulcea să putem concretiza şi să se transforme în hotărâre de Guvern intenţia mai veche de a transmite în patrimoniul Primăriei imobilele de la Tabăra Bididia, dar fiindcă erau dispuşi să dea Primăriei doar o parte, iar noi să le punem într-un fel juridic în cadrul Liceului Teoretic <<Ion Creangă>>, nu am putut să depunem anul trecut proiect prin programul naţional pentru reabilitarea bazelor sportive, deoarece nu aveam lămurită problema proprietăţii. Acum le-am solicitat din nou să ne transfere toate aceste bunuri. Şi la Tabăra Bididia există multe lucruri, precum bazinul de apă, care nu mai poate fi reabilitat, dar poate fi construit altul. Ambele cluburi au fost de acord cu transferurile”, a explicat Ştefan Ilie.

Edilul subliniază faptul că destinaţia acestor obiective va rămâne aceeaşi, iar spaţiile vor putea fi utilizate gratuit de cluburile sportive.

„În general există o temere pentru a fi date aceste bunuri. Temerea este justificată, în sensul că unii cred că în momentul în care au dat aceste bunuri n-o să mai existe instituţia în sine şi rămân fără serviciu. Alţii spun că le ia Primăria şi n-o să-i mai lase să facă sport acolo. Pentru a lămuri aceste lucruri, am adăugat în cererile de solicitare că Primăria se angajează să menţină destinaţia spaţiilor şi să poată fi utilizate nemijlocit şi fără costuri de către cluburile sportive. Aceste dezbateri de cedare a unor bunuri au existat şi vor exista întotdeauna. Chiar şi când şcolile au trecut în proprietatea primăriilor, o mare parte dintre directori, profesori, inspectori au fost împotrivă, dar s-a dovedit o măsură foarte eficientă, fiindcă dacă nu treceau în proprietatea primăriilor şi rămâneau în proprietatea ministerelor, aceste imobile erau în paragină. De aceea este o măsură foarte bună ca aceste imobile să aparţină primăriilor, fiindcă sunt singurele care alocă fonduri pentru reabilitarea lor. Încercăm să profităm maxim de fondurile europene sau de alte tipuri de fonduri nerambursabile, pentru a putea reabilita nişte spaţii care se află în paragină sau care se îndreaptă către paragină. Vreau să felicit cluburile pentru parteneriatele pe care le au cu Primăria, atât CSM Danubiu, cât şi CSS Tulcea”, a subliniat Ştefan Ilie.

Primăria municipiului Tulcea vrea să transforme Casa Albastră într-o „Casă a sporturilor”.

Casa Albastră a fost construită de Ministerul Tineretului şi Sportului la finele anilor 1990 pentru canotori. Are o capacitate de cazare de 42 de locuri şi o suprafaţă de 4.600 de metri pătraţi.

Hotelul a fost preluat de CJ în anul 2015, odată cu Sala Polivalentă, însă la momentul preluării nu mai era utilizat ca unitate de cazare.