Numărul persoanelor cu dizabilităţi este în creştere la Tulcea. În ultimii 20 de ani, numărul persoanelor care suferă de un handicap grav s-a triplat, ajungând de la 262 de persoane cu dizabilităţi grave în 2004, la aproape 800 în 2024.
Potrivit directorului Direcţiei de Asistenţă şi Protecţie Socială (DAPS) Tulcea, Ştefana Zibileanu, şi cheltuielile pentru serviciile sociale au crescut în ultimii ani, mai exact de opt ori, ajungând de la 3.200.000 lei în 2008, la 25.660.000 lei în 2024. În acest timp, instituţia şi-a adaptat serviciile la gama de nevoi a solicitanţilor, atât copii, cât şi adulţi.
Discuţiile privind activitatea DAPS Tulcea în 2024 au avut loc în cadrul şedinţei ordinare de Consiliu Local de săptămâna trecută.
„Avem în administrarea Direcţiei creşele, compartimentul de protecţie şi promovarea drepturilor copilului, avem centrul de recuperare pentru copiii cu autism, şi nu în ultimul rând cele două centre de prevenire a abandonului şcolar, vorbesc de Centrul <<Paşi spre lumină>> şi Centrul Sofia. Şi pentru persoane adulte avem servicii”, a declarat Ştefana Zibileanu.
În ceea ce priveşte sprijinul pentru persoanele cu dizabilităţi, DAPS are în derulare două proiecte de construire a două centre. De altfel, săptămâna trecută a fost semnat contractul de execuţie a lucrărilor pentru realizarea „Centrului de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu pentru persoane adulte cu dizabilităţi Sf. Mihail”, iar săptămâna aceasta urmează să fie semnat contractul de execuţie a lucrărilor pentru „Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilităţi Sf. Gavril”.
„DAPS şi-a canalizat atenţia spre dezvoltarea acestor servicii, motiv pentru care avem în implementare două proiecte ce vin în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi. Avem în lucru, şi vă mulţumesc foarte mult pentru aprobarea proiectului, dezvoltarea unui centru respiro pentru persoanele cu dizabilităţi, o nevoie foarte mare pentru municipiul Tulcea”, a precizat Ştefana Zibileanu.
Un alt îngrijorător semnalat de directorul DAPS Tulcea se referă la scăderea numărului de îngrijitori la domiciliu, în contextul în care tot mai multe persoane vârstnice au nevoie de aceste servicii.
„Avem de foarte mult timp îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice, dar din păcate a scăzut numărul îngrijitorilor, motiv pentru care pregătim un alt proiect pe fonduri europene pentru dezvoltarea unei unităţi de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice. De altfel, vom aplica inclusiv pe cele două GAL-uri, unde sunt alocaţi 400.000 euro pentru fiecare zonă în parte pentru dezvoltarea acestor servicii. În pregătire mai există şi un alt proiect pe ceea ce înseamnă serviciile pentru copii în comunitate, de prevenire a abandonului şcolar şi familial. Din păcate vedem o creştere alarmantă, cu 64% a cazurilor de hipertensiune în rândul tinerilor şi elevilor. Din analiza noastră, acest lucru se datorează obezităţii netratate, de aceea în discuţiile cu Inspectoratul şcolar încercăm ca pe lângă meniurile care se fac la cantine, ceea ce înseamnă contractele cu alţi furnizori de mâncare, catering, să fie meniurile aprobate de personalul de specialitate al Direcţiei de Asistenţă şi Protecţie Socială Tulcea”, a explicat Ştefana Zibileanu.
Şefa DASP Tulcea subliniază faptul că asistenţa socială nu poate funcţiona eficient fără sprijinul celorlalte sisteme, precum sănătatea, educaţia şi economia.
„Asistenţa socială nu poate face minuni peste noapte. Pentru ca asistenţa socială să poată să-şi îndeplinească obiectivele de scădere a gradului de dependenţă este absolut necesară şi dezvoltarea altor domenii, sănătate, educaţie, domeniul economic pentru că nu ai cum să te aştepţi să rezolvi o situaţie prin social, în condiţiile în care celelalte sisteme sunt şubrede. Se pune un accent foarte mare pe prevenţie, de altfel şi activitatea cabinetelor medicale şcolare, activitatea asistenţei medicale comunitare este tot o activitate de prevenţie”, a spus Ştefana Zibileanu.
Primăria municipiului Tulcea a obţinut finanţare pentru construirea a două noi centre pentru persoanele cu dizabilităţi. Ambele proiecte sociale vor fi finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.