În mai multe localităţi din judeţul Tulcea inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Tulcea au depistat depăşiri ale limitelor de potabilitate. Această problemă a ajuns în atenţia deputatului neafiliat de Tulcea, Cosmin Andrei, care a afirmat că nu este acceptabil ca 41 de localităţi din judeţul nostru să nu aibă apă potabilă, subiect despre care Ziarul „Delta” a scris în urmă cu câteva zile.
Deputatul de Tulcea a cerut, în cadrul şedinţei Asociaţiei Comunelor din România (AcoR) Filiala Tulcea, lista localităţilor care întâmpină probleme cu apa potabilă, pentru a rezolva acest inconvenient împreună cu autorităţile abilitate.
„Ce m-a speriat pe mine şi mi se pare inacceptabil este problema apei potabilă pentru cele 41 de localităţi. Domnilor primari, mi-aţi întărit sentimentul că trăim într-o ţară ca un balamuc. Cel mai greu este să fii primar în România, să fii parlamentar nu este chiar atât de complicat. Atunci când actualii sau viitorii candidaţi la preşedinţie vor veni în localităţile dumneavoastră ca să vă ceară votul, cereţile ceva”, a declarat deputatul Cosmin Andrei.
Preşedintele ACoR Filiala Tulcea, Eugen Ion, a precizat că forarea unor noi puţuri sau adâncirea celor existente ar putea rezolva problema apei neconforme, dar este nevoie de o sursă de finanţare.
„Soluţiile în general sunt de a fora noi puţuri sau de la adânci pe cele existente pentru a ajunge la pânza freatică. Dar ajungem la acelaşi numitor comun, sursa de finanţare. Consider că furnizarea de apă potabilă este o problemă de sănătate urgentă a cetăţeanului. Fapt pentru care, prin Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, trebuie să revenim, la comun, pentru toate aceste localităţi unde avem problemele. Trebuie să încercăm ca din Fondul de Rezervă al Guvernului să se aloce aceste sume pentru situaţia neplăcută din judeţul nostru. Individual nu vom putea găsi soluţii, cel puţin în următorul an”, spune Eugen Ion.
Potrivit raportului de activitate pe 2024 a DSP Tulcea, inspectorii au identificat depăşiri ale limitelor de potabilitate în mai multe localităţi din judeţ.
Printre problemele identificate se numără prezenţa bacteriilor coliforme, a E. coli şi a enterococilor, dar şi niveluri ridicate de nitraţi, clor rezidual liber, mangan şi amoniu în 41 de localităţi din judeţul Tulcea. Mai exact, s-au realizat controale în toate zonele în care există sisteme centralizate de apa potabilă, depistându-se numeroase neconformităţi.